xtrim

قلم و خودکار طلایی؛ هزینه‌های سرسام‌آور اول مهر

هما میرزاییجهان صنعت نیوز: مدرسه؛ کلمه‌ای که برای تک تک ما پر از خاطرات تلخ و شیرین است. خاطراتی مشترک از شب بیداری امتحانات تا پیدا کردن دوستانی برای تمام عمر. اما حالا دیگر شرایط کمی متفاوت است. مدرسه‌ها به چند دسته تقسیم شده‌اند و تفاوت میان آن‌ها از رقم شهریه، کیفیت آموزش، سطح علمی معلمان و امکانات رفاهی از زمین تا آسمان است.

این اختلاف طبقاتی ریشه تاریخی دارد و محدود به حال حاضر نیست؛ چند سال پیش از ۱۳۰۰ هجری شمسی مدارس جدید به وجود آمدند که دو نوع بودند: دولتی و رایگان و یا ملی و پولی. در مدارس دولتی دانش‌آموزان شهریه‌ای پرداخت نمی‌کردند، اما در مدارس ملی از ماهی یک قران برای کلاس‌های ابتدایی و تا ماهی دو قران و نیم و سه قران جهت کلاس‌های پنجم و ششم شهریه می‌پرداختند.

در حال حاضر نیز شهریه برخی مدارس غیرانتفاعی در تهران به ۱۰۰ میلیون تومان در هر سال رسیده است. مدارسی که امکانات آموزشی مناسبی برای دانش‌آموزان خود فراهم کرده و در نبود عدالت آموزشی موفقیت در کنکور را برای آن‌ها تضمین می‌کنند. هزینه‌های جانبی تحصیل در مدارس دولتی و غیرانتفاعی نیز بسیار متفاوت است؛ از خرید لوازم‌التحریر برند و لوکس تا بنجل‌های چینی.

بازگشایی مدارس برای برخی زنگ تفریح است و برای برخی بحران

دانش‌آموزان برای ورود به سال تحصیلی جدید، به کفش و لباس نو، کیف، و انواع لوازم‌التحریر از دفتر و خودکار تا جامدادی و مداد رنگی و کتاب‌های کمک آموزشی احتیاج دارند، و این موضوع برای بسیاری از خانواده‌ها باعث ایجاد بحران مالی شده است. خانواده‌هایی که باید برای انواع خرج‌های فرعی در طول سال تحصیلی نیز آماده باشند. این در حالی است که شهر کتاب‌ها و فروشگاه‌های بزرگ در مناطق شمالی شهر، با ارائه انواع لوازم‌التحریر لوکس از برندهای خارجی فروش خوبی را تجربه می‌کنند.

قیمت سرسام‌آور لوازم‌التحریر در آستانه بازگشایی مدارس این روزها توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است.

دنیای طرح و رنگ با قیمت‌های نجومی

در یکی از فروشگاه‌های لوازم‌التحریر در یکی از مناطق شمالی تهران قیمت یک ست کوله‌پشتی مدرسه به همراه جامدادی، کیف غذا و یک کیف پول از یک برند خارجی حدود ۷ میلیون تومان است. همچنین قیمت کیف‌های کودکانه که مخصوص دانش‌آموزان دبستانی طراحی شده و منقش به قهرمانان دیزنی هستند، از ۵ میلیون تومان تا ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان متغیر است.

یکی از برندهای پر فروش این فروشگاه فابر کاستل است که قیمت تراش آن ۹۰ هزار تومان، پاک‌کن ۶۵ هزار تومان و مداد ۵۰ هزار تومان است. خرید بسته ۱۲ عددی دفتر مشق در این فروشگاه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان آب می‌خورد. اکثر لوازم‌التحریر موجود در این مغازه بزرگ و شیک، در طرح‌ها و رنگ‌های بسیار متنوع و وسوسه‌کننده ارائه می‌شوند و گاها مشتریان بزرگسالی را می‌بینید که تنها به دلیل جذابیت این محصولات و از سر تفنن به همراه دانش‌آموزان مشغول خرید انواع لوازم‌التحریر هستند.

در پایین شهر بوی ماه مهر، بوی دیگری است

بازار دستفروش‌های جنوب شهر رنگ و بوی اول مهر گرفته است. بساط کیف، جامدادی، دفتر و مداد و خودکار در گوشه گوشه خیابان پهن شده و خانواده‌ها مشغول خرید هستند؛ البته کمیت و کیفیت خرید در این منطقه فرق دارد. کیسه‌های خرید لوازم‌التحریر در دست پدرها و مادرها و فرزندانشان که شوق رفتن به مدرسه در چشمانشان پیدا است، با حداقل لوازم‌التحریر ضروری پر شده است و خبری از اجناس لوکس و غیر ضروری نیست.

یک دفتر مشق ۴۰ برگ که عکس رونالدو با کیفیتی پایین بر جلد آن چاپ شده و چسب آن هم از همین الان در حال باز شدن است، ۲۰ هزار تومان، یک تراش معمولی با پلاستیک خشک ۱۲ هزار تومان و مداد سیاه ۱۵ هزار تومان قیمت دارند. پای بساط یکی از این دستفروش‌ها، یک مادر جوان در حال چانه‌زنی برای گرفتن تخفیف بر روی یک جامدادی است که ۶۰ هزار تومان قیمت دارد. فروشنده که یک افغان کم سن و سال است، از کوره در رفته و با صدای بلند می‌گوید: مگر ۶۰ تومان چه‌قدر سود دارد که تخفیف هم بدهم؟ فکر می‌کنی خودم چند خریدم؟ اصلا نمی‌فروشم. بروید جای دیگر اگر ارزان‌تر پیدا کردید، بخرید.

هر دانش‌آموز ۵ میلیون تومان هزینه روی دست خانواده می‌گذارد

بنا بر آن‌چه که در خبرها آمده است، خرید ملزومات کافی و با کیفیت معقول برای یک سال تحصیلی هر دانش‌آموز  حدود ۵ میلیون تومان هزینه دارد. این رقم برای خانواده‌هایی که بیش از یک فرزند دارند، رقمی هنگفت خواهد بود. از سوی دیگر بازاریان و فروشندگان این محصولات نیز از وضع بازار رضایت ندارند. یکی از این فروشندگان که در منطقه ۵ فروشگاه لوازم‌التحریر کوچکی دارد می‌گوید: وضع بازار اصلا خوب نیست. اوج فروش ما در همین نیمه دوم شهریور است که کل سال را به امید آن می‌نشینیم. به هر حال، خریدار هست چون والدین مجبور هستند حداقل وسایل مورد نیاز بچه‌هایشان را بخرند، اما خب آن‌طور که باید نیست و اکثرا به خرید چند قلم کوچک و ضروری اکتفا می‌کنند. همان چند قلم هم برای ما سود آنچنانی ندارد چون خودمان هم گران خریده‌ایم. خودم هم بچه دارم و والدین را درک می‌کنم، قیمت‌ها بالا است و خرید کردن سخت است، اما ما هم به امید همین دوره کوتاه مغازه را سر پا نگه داشته‌ایم.

اجتماعی و فرهنگیپیشنهاد ویژه
شناسه : 453197
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *