نفت ۵۰ دلاری برای اقتصاد جهان چه معنایی دارد؟
جهان صنعت نیوز| چند ماه پیش تاجران اصلی نفت بازگشت نفت ۱۰۰ دلاری را پیشبینی میکردند. حالا با نصف شدن قیمت نفت باید ببینیم این سقوط قیمت چه معنایی برای اقتصاد جهان دارد.
وارد کنندگان انرژی مثل هند و آفریقای جنوبی در این بین سود میبرند. تولیدکنندگان نفت مثل روسیه و عربستان آسیب میبینند. بانکهای مرکزی تحت فشار برای بالا بردن نرخ سود، مهلت می گیرند. کسانی هم که به دنبال احیای قیمت نفت هستند، مثل بانک ژاپن هم با جریان مخالف مواجه می شوند.
روسیه متحد عربستان در مدیریت تولید برای حمایت از قیمت نفت است و آمریکا مدام در توییتر پیام می فرستد که قیمت ها را پایین بیاورد. تمام نگاهها به اجلاس G20 دوخته شده است تا مشخص شود آیا توافقی در مورد تولید بین عربستان و روسیه صورت میگیرد یا نه و آیا طی گردهمایی هفته آینده اوپک توافقی جدید بر سر کاهش تولید اجرایی می شود.
تاثیر نفت ارزان بر رشد جهانی چیست؟
با نزدیک شدن زمستان در نیمکره شمالی، کاهش قیمت نفت از خانواده ها و کسب و کارها طی این دوره افت رشد اقتصادی حمایت میکند. کشورهای وارد کننده نفت که دچار کمبود بودجه هستند مثل آفریقای جنوبی، سود خواهند برد. چین که بزرگترین وارد کننده نفت است و در حال حاضر در بحبوحه جنگ تجاری با آمریکا و چالشهای داخلی نظیر درگیر متعادلسازی وسیعتری در اقتصاد خود است از این کاهش قیمت ها سود خواهد برد.
قیمت پایین تر نفت یعنی فشار کمتر بر تورم و فشار کمتر بر بانکهای مرکزی برای افزایش نرخ سود. مثلا کاهش قیمت انرژی برای هند تعیین کننده است و دورنمای بانک رزرو هند را به حالت طبیعی بازمی گرداند.
اقتصادهای نوظهور چگونه با کاهش قیمت نفت مواجه می شوند؟
هر ۱۰ دلار کاهش قیمت در هر بشکه نفت درآمد بازارهای نوظهور وارد کننده نفت را حدود ۰٫۵ تا ۰٫۷ درصد تولید ناخالص داخلی بالا می برد. همین مقدار کاهش قیمت نفت، ۳ تا ۵ درصد افت تولید ناخالص داخلی در اقتصادهای خلیج فارس به وجود می آورد و یک کاهش ۱٫۵ تا ۲ درصدی در تولید ناخالص داخلی برای امارات، روسیه و نیجریه در پی خواهد داشت.
ترامپ سقوط قیمت نفت را معادل کاهش مالیات توصیف میکند ولی کاهش اتکای آمریکا به نفت وارداتی به خاطر افزایش تولید شیل، پیامدهای مثبت اقتصادی را در سطح صنعت از بین میبرد.
پیشنهاد ویژهلینک کوتاه :