xtrim

تغییر زمین بازی به سیاست

محمد‌صادق جنان‌صفت

اقتصاد ایران چندین دهه است از سوی سیاستمداران به اسارت گرفته شده است. توانایی‌های ذاتی این کشور و نیز تاب‌آوری بالا و مداراجویی شهروندان اما اقتصاد ایران را هنوز تا اندازه‌ای سر پا نگه داشته است. در صورتی که نهادهای حاکمیتی این واقعیت را باز هم همانند دهه‌های تازه سپری شده نادیده بگیرند و محاسبه‌های اشتباه انجام دهند شهروندان و این کشور با آسیب‌های اقتصادی بیش از اندازه روبه‌رو خواهد شد. این وضعیت تاسف‌بار اما در درون نیروهای فکری و اجتماعی دگرگونی‌های ذهنی و پارادایمی پدید آورده است. یکی از این تغییرات پارادایم‌های ذهنی در میان اقتصاددان ایرانی رخ داده است.
شماری از اقتصاددانان که در دهه‌های گذشته همه نیروی فکری و علمی خود را براساس اصلاحات ساختاری در حکمرانی اقتصادی گذاشته بودند دو،سه سالی است به مرور از این راهبرد دور شده‌اند. دکتر محمد طبیبیان، اقتصاددان نامدار ایرانی زودتر از همه زمین بازی خود را از دنیای اقتصاد کلان به اقتصاد سیاسی تغییر داد و پس از آن مسعود نیلی و دیگران، حالا نیز رنانی در این مسیر گام برمی‌دارد.
 
واقعیت این است که با فرو رفتن اقتصاد ایران درگرداب‌های گوناگون که سرچشمه در سیاست دارد چاره‌ای جز این نیست که لباس احتیاط از تن بیرون شده و با دلاوری بیشتری واقعیت‌های تلخ را برای مدیران و سیاسیون تشریح کرد.

دیروز و در تهران محسن رنانی که البته از همان جوانی بیشتر در زمین اقتصاد سیاسی راه می‌رفت با دلاوری چشمگیری روزگار اقتصاد سیاسی ایران را بازکاوی کرد و یاد‌آور شد که برای رهایی اقتصاد ایران باید گره‌های سیاست داخلی باز شود و به پزشکیان راهنمایی کرد برای اینکه وفاق به مثابه گفتمان در کشور جاری و ساری شود چه کار کند. این اقتصاددان که حالا در آستانه میانسالی است با زیر و رو کردن همه آنچه در سطوح گوناگون در اقتصاد و سیاست ایران نهفته به درستی به چگونه کامیاب شدن وفاق اشاره کرده است ( گزارش سخنرانی محسن رنانی را از اینجا بخوانید)

بی‌پروایی کارشناسانه رنانی به ویژه در یادآوری سطوح و روش‌های گوناگون تحقق وفاق باید در دستور کار پزشکیان قرار گیرد و به نظر می‌رسد رییس‌جمهور به جای اینکه هر روز در جایی سخنرانی کند زمان بیشتری برای طراحی این پیشنهاد رنانی بگذارد.

رنانی دیروز دلاورانه یادآور شد که بخش‌خصوصی ایران نیز باید دست و پای خود را از دنیای رانت‌خواری بیرون بکشد و جوری رفتار کند‌ که بشود به کلیت بخش‌خصوصی اعتماد کرد.

اخبار برگزیدهیادداشت
شناسه : 463935
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *