نبض صنایع سنگین در گرو ابزارآلات صنعتی

برگزاری اولین دوره نمایشگاه تخصصی ابزارآلات صنعتی در تهران فرصت مناسبی برای معرفی ظرفیت‌های این صنعت و رفع چالش‌های تولید و واردات ابزارآلات فراهم کرده است.

هما میرزایی – جهان صنعت نیوز : برگزاری اولین دوره نمایشگاه تخصصی ابزارآلات صنعتی در تهران، می‌تواند به فرصتی برای معرفی شرکت‌های فعال در این حوزه و ایجاد بستر لازم برای واردات و صادرات این صنعت مهم تبدیل شود. در این نمایشگاه ۹۰ شرکت داخلی و خارجی شرکت کرده‌ و به معرفی محصولات و توانایی‌های خود پرداخته‌اند. در حاشیه این نمایشگاه مهدی باقرپور، رئیس اتحادیه ابزارفروشان تهران در مصاحبه‌ای با جهان صنعت به بررسی ظرفیت‌ها، توانایی‌‌ها و چالش‌های پیش روی این صنعت پرداخت.

اولین دوره برگزاری نمایشگاه ابزارآلات صنعتی را چه‌طور ارزیابی می‌کنید؟ آیا شرکت‌ها در معرفی محصولات و خدمات خود موفق بوده‌اند؟

در حقیقت نمی‌توان گفت این دوره اولین دوره است. تا پیش از سال ۱۳۸۰  نمایشگاهی با نام “نمایشگاه بین‌المللی صنعت و ابزار” برگزار می‌شد و پس از آن، نمایشگاه صنعت با محوریت ابزارآلات به وجود آمد. خوشبختانه امسال اولین دوره نمایشگاه ابزارآلات صنعتی در سطح بین‌المللی و با حضور حدود ۹۰ شرکت در مساحتی حدود ده هزار متر مربع در محل دائمی نمایشگاه‌های تهران برگزار شده است. با توجه به اینکه امسال سال اول بود، طبیعتا برخی ناهماهنگی‌ها وجود داشت. امیدوار هستیم سال آینده نمایشگاه بین‌المللی ابزار را در سطح جهانی برگزار کنیم. درباره معرفی محصولات هم باید بگویم که نمایشگاه بین‌المللی، عرصه‌ای پیچیده است؛ جایی که هم‌زمان باید تکنولوژی، محصول و برند معرفی شوند و فضای مذاکره فراهم شود. خوشبختانه، به طور کلی کیفیت برگزاری این نمایشگاه فراتر از پیش‌بینی‌هایمان بود.

آیا وزارت صمت از برگزاری این نمایشگاه حمایت لازم را به عمل آورده است؟  

برخی مسئولان دفتر توسعه تجارت و همچنین وزارت صمت امروز در نمایشگاه حضور داشتند. خانم باقری از دفتر مقررات صادرات و واردات مشکلات صنف و تجار را شنیدند و مقرر کردند که برخی از مشکلات در کارگروه‌ها بررسی شده و برخی دیگر به‌صورت انفرادی توسط تجار پیگیری گردد. همچنین، مدیرکل سازمان توسعه تجارت و آقای سلیمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن و عضو هیئت‌رئیسه مجلس، از نمایشگاه بازدید کردند. به طور کلی، برگزاری این نمایشگاه با حمایت سازمان توسعه محقق شد؛ البته هنوز راه طولانی برای برگزاری نمایشگاه‌های جامع در همه حوزه‌های صنعت و ابزار پیش رو داریم.

وضعیت تولید داخلی در حوزه ابزارآلات صنعتی را چه‌گونه ارزیابی می‌کنید؟

در حال حاضر بخش بزرگی از ابزارآلات ما وارداتی است و دلیل آن هم نبود مواد اولیه و تکنولوژی تولید ابزارآلات در داخل کشور است. صنعت ابزارآلات برای دستیابی به تکنولوژی مورد نیاز و فرآیند تولید مواد اولیه به حمایت بخش‌های دانش‌بنیان، شامل دانشگاه‌ها، دانشکده‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان، نیاز دارد. همچنین، حمایت سیاست‌گذاران دولتی برای تسهیل فرآیند ورود ابزار و ماشین‌آلات ضروری است. امیدواریم تولید ابزارآلات در کشور توسعه پیدا کند؛ البته تولیدی که بر مبنای مواد اولیه داخلی و دانش‌بنیان باشد. در غیر این صورت، می‌توان گفت که اولویت ما تولید همه ابزارآلات نیست و برخی از ابزارآلات به دلیل تکنولوژی پیچیده‌ای که دارند یا به دلیل محدودیت نیاز در کشور باید از مسیر واردات تامین شوند.

آیا می‌توانید درصد دقیقی از میزان واردات ابزارآلات در مقایسه با تولید داخلی ارائه دهید؟

در حال حاضر نمی‌توان درصد دقیقی از میزان واردات و تولید داخلی ابزارآلات ارائه داد؛ اما تاکید می‌کنم که بحث اصلی در این حوزه وارداتی یا تولیدی بودن ابزارآلات نیست. مسئله اصلی، نیاز صنایع بزرگتر است. در سراسر کشور، حدود سی هزار ابزارفروش داریم که که سرپا ماندن آن‌ها به استفاده از ابزارآلات وارداتی و یا تولید داخل بستگی دارد. در صورت عدم تامین این ابزارآلات، هزاران واحد تولیدی بزرگ مانند ایران خودرو، سایپا و پتروشیمی‌های مختلف تحت‌تاثیر قرار خواهند گرفت.

مشکلات مرتبط با تامین ارز و نوسانات این بازار چه تاثیری بر صنعت ابزارآلات داشته است؟

متاسفانه مشکلات ارزی یکی از چالش‌های عمده ما در این حوزه مهم است. تغییر مداوم مقررات ارزی، بسته شدن برخی کدهای تعرفه‌ای و محدودیت در تامین ارز برای واردات ابزارآلات از اصلی‌ترین دغدغه‌هایی است که فعالین صنعت ابزارآلات با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. دوستان در وزارت صمت و بانک مرکزی اهمیت ابزار را در فرآیند صنعتی‌شدن کشور درک نکرده‌اند. امیدوارم که این درک به وجود آید و توجه بیشتری به این مسئله شود، چرا که هر محصولی که ایجاد می‌شود، حاصل تبدیل مواد اولیه به محصول نهایی است و در این مسیر ابزار و ماشین‌آلات نقش بزرگی دارند.

آیا تک نرخی شدن ارز می‌تواند به این صنعت کمک کند؟

ما با هر گونه رانت ارزی، چه به نفع ما باشد چه به ضرر ما، مخالف هستیم. کشور به دلیل محدودیت‌های ارزی نیاز به قوانینی شفاف دارد تا بازار ارز به سمت تک‌نرخی‌شدن حرکت کند و دخالت دولت در توزیع رانت حذف شود. در حال حاضر، صادرکنندگانی که مجبور به تحویل ارز خود هستند ناراضی‌اند و از سوی دیگر، واردکنندگان با رانت تخصیص ارز مواجه‌اند که منجر به فساد گسترده شده است. اگر ارز تک‌نرخی شود، در بلندمدت هم به نفع تولیدکنندگان و هم به نفع واردکنندگان خواهد بود. ما فعالین صنعت ابزارآلات کاملا با تک نرخی شدن ارز موافق هستیم.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن

شناسه : 465450
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *