xtrim

واکنش بازار ارز به پیروزی ترامپ: قیمت دلار تا کجا بالا می‌رود؟

مقایسه رفتار بازار ارز در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ در سال ۱۳۹۵ تا حدودی می‌توان به پیش بینی قیمت دلار در روزهای آینده کمک کند.

دیبا حاجیها- جهان صنعت نیوز : نرخ ارز یکی از مهم‌ترین عوامل اقتصادی است که تاثیرات گسترده‌ای بر بازارهای مالی، تجاری و مصرفی کشورها دارد. تغییرات نرخ ارز نه تنها نشان‌دهنده وضعیت اقتصادی یک کشور است، بلکه بازتابی از شرایط سیاسی، روابط بین‌المللی و سیاست‌های اقتصادی داخلی نیز است. در این گزارش، روند تغییرات قیمت دلار در ایران در مقاطع زمانی مختلف و ارتباط آن با انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده بررسی شده است. به‌ویژه، توجه به انتخابات سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۴۰۳ آمریکا می‌تواند راهگشای تحلیل رفتار بازار ارز در شرایط مشابه باشد.

در انتخابات سال ۱۳۹۵ ایالات متحده، پیروزی دونالد ترامپ و سیاست‌های او، واکنش‌های زیادی در بازار ارز ایران برانگیخت و باعث نوسانات شدید قیمت دلار شد. با نزدیک شدن به انتخابات ۱۴۰۳ آمریکا و انتظارات پیرامون تاثیر آن بر بازار ارز، به همین سبب لازم است به مقایسه و تحلیل تحولات گذشته و پیش‌بینی وضعیت آینده نرخ ارز پرداخته شود.

واکنش دلار به ریاست جمهوری اول ترامپ

 بررسی روند افزایش نرخ ارز در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در سال ۱۳۹۵ و مقایسه آن با انتخابات سال ۱۴۰۳، می‌تواند چشم‌انداز مناسبی برای تحلیل نرخ ارز در آینده فراهم کند. در حدود ۲۶ روز قبل از شروع انتخابات ایالات متحده در سال ۱۳۹۵، نرخ دلار در ایران با شیب تندی روند افزایشی خود را آغاز کرد. این موضوع نشان می‌دهد که بازار به طور زودهنگام به استقرار دونالد ترامپ در کاخ سفید واکنش نشان داد. با تصدی ترامپ به مقام ریاست‌جمهوری ایالات متحده، بازار ارز همچنان به روند افزایشی خود ادامه داد و شیب تند صعود قیمت ارز در نهایت در ۹ دی ماه سال  ۱۳۹۵ متوقف شد. بررسی بازار نشان می‌دهد که نرخ ارز طی ۷۰ روز حدود ۱۵ درصد افزایش یافت. پس از متوقف شدن روند افزایشی در تاریخ مذکور، بازار در سه ماه بعد نزولی شد و نرخ ارز حدود ۱۷ درصد کاهش یافت. با این حال، بازار مجدداً روند افزایشی را در پیش گرفت و در نهایت، نه تنها به قله تاریخی خود در همان دوران انتخابات آمریکا رسید، بلکه روند صعودی آن به طور مداوم ادامه پیدا کرد.

opal

 این موضوع نشان می‌دهد که افزایش قیمت دلار در ایران، یا به صورت تدریجی است یا تحت تاثیر شوک‌های سیاسی قرار می‌گیرد. به نظر می‌رسد که عامل اصلی ورود دلار به کانال تاریخی ۷۰ هزار تومان، احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات نبوده است، بلکه این روند ریشه در انزوای کشور در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و تجاری دارد.

پیش بینی قیمت دلار :پاتک کوتاه مدت بانک مرکزی به بازار ارز

در حال حاضر، بازار ارز ایران روند صعودی را ادامه می‌دهد. از اواسط شهریور ماه ۱۴۰۳، نرخ ارز با شیب تندی افزایش یافته و همچنان به مسیر خود ادامه می‌دهد. این موضوع نشان می‌دهد که واکنش بازار در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۴۰۳ نسبتاً مشابه است. بر اساس شواهد تاریخی، انتظار می‌رود که بانک مرکزی با افزایش عرضه ارز در بازار، اقدام به کنترل قیمت‌ها کند و نرخ ارز را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. با این حال، در بلندمدت، احتمالاً قیمت دلار نه تنها از نرخی که بانک مرکزی برای کاهش آن تلاش کرده فراتر خواهد رفت، بلکه روند صعودی خود را ادامه خواهد داد. همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، یکی از علل اصلی افزایش نرخ ارز در ایران، که به مراتب از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا مهم‌تر است، تورم ناشی از سیاست‌های دستوری و همچنین انزوای کشور در عرصه بین‌الملل است. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که در حال حاضر، توافق هسته‌ای برجام دیگر وجود ندارد که با خروج از آن، شوک سنگینی به بازار ارز وارد شود. بنابراین، باید کمی صبر کرد تا سیاست‌های دولت جدید آمریکا در ارتباط با ایران و به طور کلی خاورمیانه مشخص شود.

 

اخبار برگزیدهطلا و ارز
شناسه : 465578
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *