xtrim

چالش‌های معدنکاران ایران؛ از باطله‌برداری پرهزینه تا موانع دولتی

هجدهمین نمایشگاه معدن، صنایع معدنی، ماشین آلات و تجهیزات معدن، راهسازی و صنایع وابسته که با نام ایران کان ماین ۲۰۲۴ نیز معرفی شده است، در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران آغاز به کار کرد.

هما میرزایی – جهان صنعت نیوز: مهم‌ترین هدف برگزاری این نمایشگاه معرفی توانمندی‌های ایران در حوزه صنعت معدن و تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی و ایجاد فضای صادراتی مناسب برای این حوزه است. همچنین با حضور شرکت‌های خارجی فعال در این حوزه از کشورهای ایتالیا، آلمان، چین، ترکیه، ژاپن و سوئیس امکان توسعه صادرات و تبادل دانش و فناوری‌های مرتبط میسر خواهد شد.

افتتاحیه این نمایشگاه توسط داوود موسوی، سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، محمد آقاجانلو، رئیس هیات عامل ایمیدرو، محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران، بهرام شکوری، رییس انجمن سنگ ایران، و صمد حسن زاده، رییس اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.

تاکید مجدد بر لزوم کاهش نقش دولت

حسن‌زاده در ابتدای مراسم افتتاحیه با تاکید بر بزوم همکاری بخش صنعت معدن و دولت گفت: چالش‌های بسیاری بر سر راه معدنکاران وجود دارد و دولت نیز بر این مشکلات اضافه می‌کند. تا معدنکار بخواهد اقدامی انجام دهد از بخش‌های مختلف دولتی و محلی برای او مزاحمت ایجاد می‌کنند.

سجاد غرقی نایب‌رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران هم گفت: اگر دولت مداخله نکند خود صنعت‌کار و معدنکار بهتر می‌تواند مسائل منطقه‌ای را حل کرده و با معارضین محلی مواجه شود.

هزینه بالای باطله‌برداری در معادن ایران

باطله‌برداری به فرآیند برداشتن خاک و سنگ‌های باطله برای رسیدن به ماده معدنی اشاره دارد. هزینه باطله‌برداری معادن به عوامل مختلفی مانند نوع معدن (روباز یا زیرزمینی)، نوع ماده معدنی، تکنولوژی و تجهیزات استفاده‌شده، مکان جغرافیایی و شرایط اقتصادی بستگی دارد. با این حال، میانگین هزینه باطله‌برداری در جهان برای معادن روباز معمولاً بین ۱.۳ دلار تخمین زده می‌شود. به گفته محمدرضا بهرامن نایب‌رئیس اتاق ایران، در ایران این رقم بیشتر است و مکانیزاسیون معادن به بهبود این امر کمک زیادی خواهد کرد. در حقیقت مکانیزاسیون باعث افزایش بهره‌وری، کاهش نیاز به نیروی کار انسانی، کاهش زمان عملیات و بهبود دقت در استخراج شده و هزینه‌های استخراج را کاهش می‌دهد. توسعه مکانیزاسیون با استفاده از ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته نیازمند سرمایه‌گذاری گسترده در سطوح بالادستی است؛ امری که با حمایت دولت، تسهیل واردات تجهیزات و فناوری و بهبود شرایط معادن امکان‌پذیر خواهد شد. 

مسیر مکانیزه کردن معادن اشتباه است

محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران درباره چگونگی روند مکانیزه کردن معادن انتقاداتی را مطرح کرده است. وی اینگونه می‌گوید: دستور تعطیلی سه‌ماهه معادن زغال‌سنگ ناایمن برای مکانیزه کردن این معادن بعد از حادثه اخیر معدن زغال‌سنگ طبس صادر شده است. اما این اقدام درستی نیست. مگر می‌شود، معدن زغال‌سنگ را سه ماه تعطیل کرد؟! از آنجا که معدن زغال‌سنگ دائم تولید آب و گاز دارد و باید تخلیه شود، قابل تعطیل کردن نیست. تعطیلی معادن زغال‌سنگ باعث می‌شود ۴۰ درصد منابع انسانی را در این بخش از دست بدهیم.

او افزود: مکانیزاسیون معادن از الزامات است. اما باید یک ددلاین تعریف شود و هم‌زمان با فعالیت معدن، حکمران در بخش نظارت و معدن کار در زمینه فعالیت خود مکانیزاسیون و ایمن‌سازی را انجام دهد.

عدم دسترسی به سیستم بانکی بین‌المللی، باعث رکود معادن شده است

یکی از غرفه‌داران حاضر در این نمایشگاه به تاثیرات منفی تحریم‌ها و نپیوستن ایران به FATF اشاره کرده و می‌گوید: دشواری دسترسی به شبکه‌های بانکی بین‌المللی، روند واردات تجهیزات و ماشین‌آلات مرتبط با معدن را با مشکلات جدی مواجه کرده است. همچنین بازارهای صادراتی محصولات معدنی از جمله مس، فولاد و آلومینیوم، که همگی محصولات استراتژیک معدنی هستند، به رقبا واگذار شده است. یکی از مهم‌ترین نکات مورد تاکید در این دوره از نمایشگاه، لزوم گسترش مکانیزاسیون معادن بوده که ارتباط مستقیم با توسعه روابط تجاری بین‌المللی و واردات تجهیزات و فناوری‌های لازم دارد. تعارف نداریم؛ تا روابط خارجی اصلاح نشود، شاهد گشایشی در صنایع و معادن نخواهیم بود.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 470280
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *