مدیر کل موقت آژانس: ایران باید فورا به سؤالات آژانس پاسخ دهد
وی که در ابتدای نشست شورای حکام آژانس صحبت میکرد، همچنین گفت که ایران باید بدون درنگ به سؤالات این نهاد در زمینه همکاریهای پادمانی پاسخ دهد.
متن کامل بخش مربوط به ایران از سخنرانی فروتا در ادامه آمده است:
خانم رئیس؛
گزارش من در مورد راستیآزمایی و پایش در جمهوری اسلامی ایران در سایه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد (۲۰۱۵) فعالیتهای مربوطه آژانس در این کشور در چند ماه اخیر را پوشش میدهد.
دیروز، من برای گفتوگو با مقامهای ارشد ایرانی به تهران سفر کردم. ما فعالیتهای راستیآزمایی و پایش آژانس بینالمللی انرژی اتمی ذیل برنامه جامع اقدام مشترک و همچنین اجرای پادمانها در راستای توافقنامه پادمانهای ایران و پروتکل الحاقی را مورد بحث قرار دادیم.
در ارتباط با برجام، آژانس در جریان آخرین فعالیتهای مرتبط با تحقیق و توسعه سانتریفیوژ قرار گرفت. من دیروز در مورد راستیآزمایی آن فعالیتها توسط آژانس، گزارشی صادر کردم.
آژانس به راستیآزمایی و پایش تعهدات مرتبط با هستهای ایران ذیل برجام ادامه میدهد. من در زمان مناسب هرگونه تحول مرتبط را به شورای حکام گزارش میدهم.
آژانس به راستیآزمایی عدم انحراف مواد هستهای اعلامشده توسط ایران ذیل توافقنامه پادمانهای این کشور، ادامه میدهد. ارزیابی مربوط به عدم وجود مواد و فعالیتهای هستهای اعلامنشده در ایران، ادامه دارد.
من در طول بحثهایم در تهران، در ارتباط با اجرای توافقنامه پادمانهای ایران و پروتکل الحاقی، بر اهمیت همکاری کامل و به هنگام توسط ایران تأکید کردم. مهم است که تعاملات ما پیشرفت داشته باشد، از این رو من بر لزوم پاسخ فوری ایران به سؤالات آژانس در ارتباط با تکمیل اعلامیههای پادمانی ایران تأکید کردم. آژانس به تلاشهایش ادامه داده و همچنان فعالانه نقشآفرینی خواهد کرد. زمان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.
فعالیتهای آژانس در ارتباط با راستیآزمایی هستهای همواره با مأموریت ما و دستور کار مقرر پادمانها، همخوان است. این عملکرد، مستقل، بیطرفانه، مبتنی بر حقایق و حرفهای است. ما به فعالیت به این شکل ادامه میدهیم، چراکه این امر برای حفظ اعتبار آژانس چه اکنون و چه در آینده، ضروری است.
تایید حرکت ایران به سوی نصب سانتریفیوژهای جدید
فروتا امروز گزارشی را نیز در اختیار اعضای شورای حکام قرار داده است که تأیید میکند ایران در حال نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهتر است. در بخشی از این گزارش که هنوز به صورت عمومی منتشر نشده، آمده است: «این سانتریفیوژها یا نصب شدهاند یا در حال نصب هستند: ۲۲ سانتریفیوژ IR-4، یک سانتریفیوژ IR-5، سی سانتریفیوژ IR-6 و سه سانتریفیوژ IR-6s.»
این گزارش میافزاید: ««ایران در نامهای به تاریخ ۸ سپتامبر به آژانس اطلاع داد که لولهکشیهای مربوط به دو خط تحقیق و توسعه برای نصب یک آبشار متشکل از ۱۶۴ سانتریفیوژ IR-4 و یک آبشار متشکل از ۱۶۴ سانتریفیوژ IR-2m را مجددا نصب میکند.»
به گفته آژانس، تمام سانتریفیوژهای نصبشده برای گازدهی آماده هستند، اما هنوز به آنها گاز تزریق نشده است.
لینک کوتاه :