ads
xtrim

برترین کشور سال ۲۰۲۴ از نگاه اکونومیست

بنگلادش به دلیل سرنگونی دیکتاتوری و حرکت به سوی حکومتی لیبرال‌تر، به‌عنوان «کشور سال» مجله اکونومیست انتخاب شد.

جهان صنعت نیوز – هر سال مجله اکونومیست کشوری را به عنوان «کشور سال» انتخاب می‌کند. معیار این انتخاب ثروتمندترین یا شادترین کشور نیست، بلکه کشوری است که بیشترین پیشرفت را در طول ۱۲ ماه گذشته داشته است. برای این انتخاب، بحث‌های زیادی بین خبرنگاران انجام می‌شود. برندگان پیشین شامل کلمبیا (به دلیل پایان دادن به جنگ داخلی)، اوکراین (برای مقاومت در برابر جنگ) و مالاوی (برای دموکراتیزه کردن) بودند. در سال ۲۰۲۳ این جایزه به یونان تعلق گرفت، چرا که این کشور از یک بحران مالی طولانی خارج شد و یک دولت میانه‌رو و منطقی را مجدداً انتخاب کرد.

فهرست کوتاه امسال

امسال پنج کشور در فهرست کوتاه ما قرار داشتند. دو کشور به‌دلیل ایستادگی در برابر حکومت‌های بد انتخاب شدند.

لهستان: دولت جدید دونالد توسک، که پس از انتخابات پارلمانی ۲۰۲۳ تشکیل شد، تلاش کرد تا آسیب‌های وارد شده توسط دولت قبلی را جبران کند. حزب قانون و عدالت که به مدت هشت سال حکومت کرده بود، با تصاحب کنترل دادگاه‌ها، رسانه‌ها و کسب‌وکارها، اصول دموکراسی لیبرال را تضعیف کرد و از مدل ویکتور اوربان در مجارستان پیروی نمود. آقای توسک کار دشوار بازسازی نهادها را آغاز کرده و لهستان را به رکن قوی‌تری از امنیت اروپا تبدیل کرده است، اما هنوز روابط این کشور با آلمان بد است.

آفریقای جنوبی: در انتخابات ماه مه، حزب کنگره ملی آفریقا (ANC) برای اولین بار از سال ۱۹۹۴ اکثریت پارلمانی خود را از دست داد. رای‌دهندگان از شکست اقتصادی و فساد گسترده‌ای که به وسیله مقامات حزب صورت گرفته بود، خسته شده بودند. ANC اکنون باید از طریق یک ائتلاف حکومت کند و رهبران معقول‌تر آن تصمیم گرفته‌اند با حزب ائتلاف دموکراتیک، که سابقه خوبی در مدیریت شهرها و شهرک‌ها دارد، همکاری کنند. این ائتلاف جدید با مشکلات بزرگی مانند بیکاری و جرم و جنایت روبه‌روست، اما فرصتی برای حکمرانی بهتر ایجاد کرده است.

اصلاحات اقتصادی

یک کشور می‌تواند به دلیل اصلاحات اقتصادی جایزه ما را ببرد. آرژانتین که سیاست‌هایش برای مدت طولانی فاجعه‌بار بود، در سال ۲۰۲۴ با رئیس‌جمهور جدیدش، خاویر میلی، یکی از رادیکال‌ترین آزمایش‌های بازار آزاد جهان را آغاز کرد. کاهش هزینه‌های عمومی و مقررات‌زدایی باعث شد که تورم و هزینه‌های استقراض کاهش یابد و اقتصاد در سه‌ماهه سوم دوباره شروع به رشد کرد. با این حال، ارز این کشور همچنان بیش از حد ارزش‌گذاری شده است و حمایت عمومی از این «شوک درمانی» ممکن است ادامه نیابد.

رتبه دوم: سوریه

سوریه به عنوان یک نامزد دیرهنگام در رتبه دوم قرار گرفت. سرنگونی بشار اسد در ۸ دسامبر به ۱۳ سال جنگ داخلی و خشونت‌های پایان داد. با این حال، آنچه که جایگزین او می‌شود نیز اهمیت دارد. گروه شورشی تحریر الشام (HTS) که اکنون کنترل دمشق و بخش‌های دیگری از سوریه را در دست دارد، تاکنون رفتار عمل‌گرایانه‌ای نشان داده است. اما در گذشته به القاعده وابسته بود و حکومت آن در استان ادلب هم کارآمد و هم سرکوبگر بود. اگر این گروه قدرت زیادی پیدا کند، ممکن است حکومت مستبدانه‌ای ایجاد کند. اگر قدرت کمی داشته باشد، سوریه ممکن است از هم بپاشد.

برنده: بنگلادش

برنده امسال بنگلادش است که یک دیکتاتور را سرنگون کرد. در ماه آگوست، اعتراضات خیابانی به رهبری دانشجویان، شیخ حسینه را که ۱۵ سال حکومت کرده بود، مجبور به کناره‌گیری کرد. حسینه که دختر یک قهرمان استقلال است، زمانی رشد اقتصادی سریعی را رهبری می‌کرد، اما به مرور مستبد شد، انتخابات را دستکاری کرد، مخالفان را زندانی کرد و به نیروهای امنیتی دستور داد به معترضان شلیک کنند. در دوره او مبالغ هنگفتی به سرقت رفت.

بنگلادش سابقه خشونت‌های انتقامی در تغییر قدرت دارد. حزب اصلی مخالف، BNP، فاسد است و افراط‌گرایی اسلامی یک تهدید به شمار می‌رود. با این حال، انتقال قدرت تاکنون امیدوارکننده بوده است. یک دولت موقت فن‌سالار به رهبری محمد یونس، برنده جایزه صلح نوبل، که مورد حمایت دانشجویان، ارتش، کسب‌وکارها و جامعه مدنی است، نظم را برقرار و اقتصاد را تثبیت کرده است. در سال ۲۰۲۵، این دولت باید روابط با هند را ترمیم کند و درباره زمان برگزاری انتخابات تصمیم‌گیری کند؛ ابتدا اطمینان حاصل کند که دادگاه‌ها بی‌طرف هستند و مخالفان فرصت سازماندهی دارند. هیچ یک از این‌ها آسان نخواهد بود، اما به دلیل سرنگونی یک مستبد و گام برداشتن به سوی حکومتی لیبرال‌تر، بنگلادش کشور سال ما است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 477485
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ads