xtrim

تأمین مالی جمعی؛ ابزاری نوین برای رشد و توسعه اقتصادی

جلسه هم اندیشی با مدیران عامل و سکوهای تامین مالی جمعی برای برگزاری اولین همایش ملی تأمین مالی جمعی در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.

جهان صنعت نیوز : در راستای برگزاری اولین همایش ملی تأمین مالی جمعی، جلسه‌ای در تاریخ دوشنبه، سوم دی‌ماه ۱۴۰۳، با حضور مدیران سکوهای تامین مالی جمعی در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در این جلسه، نظرات و پیشنهادات مختلفی برای بهبود روند برگزاری همایش و ارتقای عملکرد آن مطرح شد. این همایش که به همت کمیسیون تامین مالی سازمان ملی کارآفرینی، اتاق بازرگانی ایران و هلدینگ فن زی برگزار می‌شود، شامل سخنرانی‌ها و پنل‌های تخصصی است که هدف آن ترویج و توسعه ابزار تأمین مالی جمعی در جامعه می‌باشد.

همایش-تامین-مالی-جمعی

جزئیات همایش و اهداف آن

اولین همایش ملی تأمین مالی جمعی با همکاری گروه‌ها و سازمان‌های مختلف، سکوهای تامین مالی جمعی، نهادها و شرکت های سرمایه گذاری، انجمن ها و سازمان های اقتصادی و صنعتی به بررسی دقیق و تخصصی موضوعات مرتبط می‌پردازد. هدف اصلی این همایش، بررسی جامع و کاربردی مسیر توسعه و بهبود وضعیت تأمین مالی جمعی در ایران است. این همایش علاوه بر اینکه به‌عنوان یک رویداد ترویجی برگزار می‌شود، فرصتی ویژه برای شبکه‌سازی و تبادل نظر در مسائل مربوط به تأمین مالی جمعی نیز فراهم می‌آورد.

opal

میثم دهقانی‌منش، دبیر همایش و رئیس کارگروه تأمین مالی جمعی در کمیسیون تأمین مالی کارآفرینی ضمن تأکید بر ترویج ابزار تأمین مالی جمعی و مزیت‌های آن، گفت: «گروه‌هایی وجود دارند که مخاطبان اصلی این امر به‌شمار می‌روند، اما هنوز شناختی از وجود چنین ابزار تأمین مالی جمعی ندارند. بخشی از این عدم شناخت به عدم اطلاع رسانی های مستمر و هدفمند به این مخاطبان از سوی فعالان این حوزه باز می‌گردد.»

دهقانی-منش-همایش-تامین-مالی-جمعی

وی افزود: «تاکنون ۵۵ شرکت موفق به اخذ مجوز فعالیت در حوزه تامین مالی جمعی از شرکت فرابورس شده اند که از این تعداد ۳۳ سکو مجوز قطعی دارند تا بتوانند طرحی را تامین مالی کنند و مابقی موافقت اصولی را دریافت کردند.»

دهقانی‌منش همچنین از ایجاد یک شورای راهبری با ۱۵ عضو برای این همایش خبر داد و گفت: « سعی کردیم در این شورا یک نماینده از هر ذینفعی حضور داشته باشد.»

وی در رابطه با اهداف همایش گفت: « علاوه بر ترویج و بررسی چالش‌های موجود در این حوزه، یکی دیگر از اهداف این همایش، شبکه‌سازی برای ذی‌نفعان این حوزه است. امیدواریم که این همایش را بتوانیم هر ساله با کیفیت بیشتر و بهتر برگزار کنیم.»

وی افزود:«سازمان ملی کارآفرینی وابسته به اتاق بازرگانی ایران در راستای ماموریت خود اقدام به ایجاد کمیسیون تامین مالی کارآفرینی نموده است و در ذیل این کمیسیون نیز ۵ کارگروه تخصصی از جمله کارگروه تامین مالی جمعی شکل گرفت و از اولین اقدامات عملیاتی این کارگروه نیز برگزاری این همایش با سایر همکاران این حوزه می باشد»

چالش‌ها و مشکلات در حوزه تأمین مالی جمعی

چالش‌های موجود در حوزه تأمین مالی جمعی بسیار متنوع هستند. یکی از چالش‌های مطرح‌شده در این هم اندیشی، عدم آشنایی بسیاری از فعالان این حوزه با مفاهیم و الزامات تأمین مالی جمعی است. برای ارتقای سطح آگاهی و جذب افراد بیشتر به این حوزه، باید آموزش و اطلاع‌رسانی ویژه‌ای در این زمینه انجام شود.

چالش دیگر، کم اطلاعی برخی از سرمایه گذاران از ریسک ها و فرصت های این حوزه است. به عبارت دیگر بین ریسک و بازده سرمایه گذاری همیشه یک رابطه معکوس حاکم بوده و سرمایه گذاران باید بدانند هر جا بازده بالاتر وجود دارد طبعا ریسک هایی هم هست که مهمترین ریسک در حوزه تامین مالی جمعی عدم تحقق سود پیش بینی شده برای سرمایه گذاران یا تاخیر در پرداخت اصل سرمایه و سود پیش بینی شده می باشد.

آنچه نمایندگان سکوها مطرح کردند

نمایندگان و مدیرانی که در این جلسه حضور داشتند، به بیان چالش‌ها و مشکلات موجود در بحث تأمین مالی جمعی پرداختند. ساسانی نماینده سکوی تأمین مالی جمعی گلرنگ به بخش‌نامه‌های بانک مرکزی و موضوع ضمانت‌نامه‌ها اشاره کرد و گفت: « محدودیت‌هایی در این بخش ایجاد شده و بانک‌ها نمی‌توانند ضمانت بدهند و این موضوع مهمی برای سکوها است.»

یکی دیگر از نمایندگان سکوها به چند مورد از مشکلاتی که سکوها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند اشاره کرد و گفت: « هیچ داده و آماری متمرکزی از صندوق‌هایی که ضمانت می‌کنند نداریم. مورد بعدی، مشکلات دسترسی سکوها به سامانه سجام است.»

علی عمیدی، با تأکید بر مزایای ابزار تأمین مالی جمعی گفت: باید به عموم مردم توضیح داده شود که سرمایه‌گذاری در چنین حوزه‌‌ایی بجای سایر بازارها، چقدر می‌تواند اثرگذار باشد و این همایش فرصت مناسبی برای مطرح کردن آن است.

یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در این جلسه، علاوه بر آگاهی‌رسانی، توسعه مدل‌های جدید تامین مالی جمعی از جمله تامین مالی مبتنی بر سهام و نیز اصلاح برخی از روش‌های فعلی در فرایند عملکردی سکوهاست. همکاری‌های بیشتر و استفاده از مدل‌های نوین تضامین در همکاری با سایر ذی‌نفعان این حوزه کمک خواهد کرد تا از منابع مالی موجود بهره‌برداری بهتری داشته باشند.

فرهنگ‌سازی و معرفی ابزار تأمین مالی جمعی به جامعه

یکی از اهداف اصلی این همایش، فرهنگ‌سازی و معرفی تأمین مالی جمعی به سرمایه‌گذاران و عموم جامعه است، زیرا عموم مردم هنوز با مفهوم کرادفاندینگ (Crowd Funding) یا تأمین مالی جمعی آشنایی ندارند. کرادفاندینگ ابزاری است که می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا منابع مالی خرد خود را در پروژه‌های تولیدی، کسب‌وکارها و سایر بخش‌ها به کار گیرند.

موانع موجود در مسیر پذیرش تأمین مالی جمعی و ریسک احتمالی آن
با وجود مشکلات مختلف، پذیرش ریسک از سوی مردم یکی از چالش‌های عمده است. ریسک جزئی از سرمایه‌گذاری است و افراد باید متوجه شوند که برای بازدهی بالا، ریسک‌های مشخصی وجود دارد. به‌ویژه در بازارهای تأمین مالی جمعی که ممکن است در برخی مواقع تخلیه‌های مالی رخ دهد، این ریسک‌ها قابل مدیریت هستند.

مشکل دیگر، بحث رگولاتوری و قوانین است که در برخی مواقع باعث کاهش سرعت پیشرفت می‌شود. برای مدیریت مؤثر این فرآیند، باید قوانین به‌روزرسانی شده و شفافیت در سرمایه‌گذاری‌های جمعی ایجاد گردد. توجه ویژه‌ای به فرهنگ‌سازی در میان سرمایه‌گذاران خرد و مردم باید صورت گیرد تا آن‌ها متوجه شوند که سرمایه‌گذاری جمعی نه‌تنها سودآور است، بلکه می‌تواند ریسک‌های مالی را نیز به‌طور مؤثری مدیریت کند.

نقش رسانه‌ها و جلسات عمومی در آگاه‌سازی

رسانه‌ها و جلسات عمومی می‌توانند نقش مهمی در آگاه‌سازی و کاهش ترس از ریسک ایفا کنند. یکی دیگر از مسائلی که در این همایش باید به آن پرداخته شود، چالش‌های ساختاری در بخش‌های مالی و اقتصادی کشور است که مانع پیشرفت سریع این حوزه می‌شود. تفاوت‌های قابل‌توجه در نرخ‌های سود و بازدهی موجب می‌شود تا بسیاری از افراد به سرمایه‌گذاری‌های سنتی و کم‌ریسک‌تر تمایل پیدا کنند.

فرصت‌های جدید در تأمین مالی جمعی

با این حال، باید نشان داد که در زمینه تأمین مالی، فرصت‌های بسیاری برای سرمایه‌گذاری وجود دارد که می‌تواند در توسعه کسب‌وکارها و ایجاد اشتغال نقش مؤثری ایفا کند. از این رو، همایش تأمین مالی جمعی می‌تواند گامی مهم در معرفی این ابزار به جامعه و کسب‌وکارها باشد.

در پایان، محمدرضا راوند، دبیرکل سازمان ملی کارآفرینی ایران، ضمن معرفی این سازمان گفت: « ما در حال حاضر ۲۷ تشکل و زیست‌بوم کارآفرینی داریم. آنچه که در برنامه‌ریزی‌ها مورد نظر ما است و در شورای راهبردی به نتیجه رسیدیم، این است که بسیاری از صاحبان صنعت از ابزارهای نوین تأمین مالی بی‌خبرند.

در این همایش، می‌توان دو رویکرد اصلی را در نظر گرفت: اول، رساندن دغدغه‌ها و چالش‌های موجود به گوش سیاست‌گذاران. دوم، بحث ظرفیت‌سازی است، چرا که تصور می‌شود آنچه که برای آن برنامه‌ریزی می‌کنیم و امیدواریم به آن برسیم، شناسایی تشکل‌ها و ابزارهای تأمین مالی با نگاه صنعت‌محور است. بنابراین، بهتر است دغدغه‌ها و چالش‌ها حتماً در این همایش بیان شوند.»

صنعت و معدن
شناسه : 478800
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *