xtrim
کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران بررسی کرد

اقتصاد هنر؛ نیازمند همکاری دولت و بخش خصوصی

در نشست کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران، که با حضور پیام باقری نایب‌رئیس اتاق ایران، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، حاضران و فعالان حوزه هنر، از اقتصاد هنر و مشکلات آن گفتند.

تحریریه جهان صنعت نیوز: در نشست امروز کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی بر لزوم همکاری دولت و بخش خصوصی در زمینه اقتصاد حوزه هنر تاکید شد. به اعتقاد تمامی کارشناسان حاضر در جلسه سرمایه‌گذاری در این حوزه، نیازمند تسهیل‌گری دولت است نه دخالت و رفتارهای سلیقه‌ای.

سهم اندک حاورمیانه از بازار هنرهای تجسمی

در این نشست یکی از گالری‌دارها از مشکلات هنرهای تجسمی گفت: هند، چین، آمریکا و انگلستان ۷۰ درصد بازار هنرهای تجسمی را در اختیار دارند و بقیه دنیا ۳۰ درصد این بازار را. سهم خاورمیانه از این ۳۰ درصد حدود ۲ درصد است. همچنین تصریح شد: در سال‌های اخیر حجم صادرات هنر از ایران کمتر هم شده است و برخی از هنرمندان به دلیل مشکلات بروکراسی و مشکلات تعامل بانکی و بازگشت ارز، آثار خود را به‌صورت غیرقانونی صادر می‌کنند. باید نهادهای دولتی از حوزه هنر حمایت کنند. در ادامه عنوان شد: بازار هنرهای تجسمی ایران در دهه ۵۰ پی‌ریزی شده اما در دوره‌های اخیر وضعیت این بازار بدتر شده است. البته مشکلات اقتصادی بر پیش آمدن این شرایط اثرگذار است اما باید با دنیای علم و دانش در این حوزه‌ها مرتبط شویم و استانداردهای هنر را بپذیریم. مثلاً هیچ مبادی رسمی برای واسطه‌های هنری وجود ندارد. گالری‌دارها با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند. فقط یک حراج خانه در ایران فعال است و از زیرساخت حرفه‌ای دور هستیم. در این شرایط سرمایه‌گذاران چقدر از شرایط سرمایه‌گذاری در حوزه هنر مطلع هستند؟ سرمایه‌گذارها و شرکت‌های بزرگ چقدر به حوزه گالری‌داری وارد شده‌اند. دولت به‌جای رقابت با بخش خصوصی به آن‌ها، فرصت کار دهد و حمایت کند. باید برای مهیاکردن زیرساخت‌ها به‌صورت حرفه‌ای تلاش شود.

هوش مصنوعی به صادرات محصولات هنری کمک خواهد کرد

در ادامه درباره استفاده از هوش مصنوعی و کاربرد آن در حوزه هنر گفتند. هوش مصنوعی در عرضه موسیقی، ساخت موسیقی، تشخیص ژانرهای مختلف کاربرد دارد؛ باید از این فناوری در حوزه‌ها و شاخه‌های دیگر هم بهره گرفت. همچنین در زمینه ایمنی، بالا بردن کیفیت محصولات، سلامت و استاندارد بودن آن از تکنولوژی‌های نوین بهره گرفت. این موضوع در ضریب صادرات محصولات هنری تأثیرگذار خواهد بود. مثلاً جهان به سمت هوشمند شدن می‌رود. محصولات هنری باید پایدار باشند و به تأثیرات زیست‌محیطی محصولات تأکید می‌شود.

opal

دولت چهاردهم به استفاده از ظرفیت بخش خصوصی تاکید دارد

در بخش دوم این نشست، نادره رضایی، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به‌جایگاه بخش خصوصی گفت: در شرایطی هستیم که دولت به‌تنهایی نمی‌تواند تنگناهای موجود در اقتصاد کشور را مدیریت کند؛ برای همین لازم است حتماً بخش خصوصی در کنار دولت قرار گیرند. او با اشاره به بودجه ۴۶ حوزه فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: معاونت امور هنری ۶ درصد بودجه وزارتخانه را در اختیار دارد و این نشان می‌دهد که باید دست بخش خصوصی را برای همکاری فشرد. رضایی عنوان کرد که به لحاظ قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در ترکیب شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی قرار گیرد تا درباره مسائل هنری و اقتصاد این حوزه با دولت و هیات دولت گفت‌وگو شود. معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مشکلات اقتصاد هنر را در معاونت امور هنری پیگیری می‌کنیم. دولت باید کمتر کار اجرایی کند و به بیشتر در کار بخش خصوصی تسهیل‌گری کند. در حوزه هنرهای تجسمی باید همه حلقه‌های اثرگذار به هم وصل شوند؛ این‌گونه است که آمار صادرات محصولات هنری بالاتر می‌رود. او ادامه داد: ما می‌خواهیم شهر خلاق را در ایران در حوزه‌های مختلف شناسایی کنیم؛ اتاق ایران می‌تواند در این مسیر با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری کند. می‌توانیم این طرح را براساس مزیت و طرح آمایش سرزمین پیش ببریم. ما طرح‌های خود را پشتوانه و نگاه برگشت سرمایه کار می‌کنیم نه‌فقط مسئولیت اجتماعی. به گفته رضایی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخشی از زمان خود را صرف سیاست‌گذاری خواهد کرد. اتاق بازرگانی جایی است که ما می‌خواهیم با آن‌ها تعامل و همکاری کنیم.

به جای بستر‌سازی، مانع‌تراشی می‌کنند

در بخش دیگر این نشست پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران از نشست صبحانه کاری فعالان اقتصادی با وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در اتاق ایران گفت. در آن نشست نقشه راه برای همکاری مشترک میان وزارتخانه و اتاق ایران تبیین شد. بر آن اساس قرار شد دو کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی و کمیسیون گردشگری اتاق ایران با وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همکاری و تعامل داشته باشند. در همین چهارچوب می‌توان در حوزه اقتصاد هنر، هم با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با محوریت حضور بخش خصوصی کار کرد.  نایب‌رئیس اتاق ایران ادامه داد: باید اهداف و مأموریت‌هایی را در نظر بگیریم و تقسیم نقش اتفاق بیفتد. همچنین در این مسیر از ظرفیت نهادهای تقنینی و سیاست‌گذاری و همه ذی‌نفعان و تشکل‌های تخصصی استفاده شود. او تصریح کرد: اقتصاد هنر در کشور مغفول واقع شده و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران می‌تواند در این بخش مؤثر عمل کند. در اتاق بازرگانی شبکه گسترده‌ای از کسب‌وکارهای حضور دارد و هنر جز این دسته است. اما برای کار باید نقشه راه داشته باشیم و هر کسی نقش خود را بداند و در عین حال مطالبه‌گر باشیم.  نایب‌رئیس اتاق ایران به ظرفیت اکسپو ۲۰۲۵ اشاره کرد که در ژاپن برگزار خواهد شد؛ این رویداد می‌تواند فرصت خوبی برای ایران، هنر ایرانی و اقتصاد هنر باشد تا بتواند خلق ارزش‌افزوده کند. فرش ایرانی در بازار ژاپن جایگاه خوبی دارد. ولی متأسفانه ما به این ظرفیت‌ها توجه نمی‌کنیم و به‌جای بسترسازی مانع‌تراشی هم می‌کنیم. باقری تأکید کرد: هنر زبان مشترک همه تمدن‌ها با هم است. هنر تمدن‌ها را به هم گره می‌زند و بستری است که ضمن ارتقای جایگاه اقتصاد، ارتباط جوامع را با هم گسترش می‌دهد. باید از چنین ظرفیتی به‌خوبی بهره برد.

در بخش پایانی این نشست مرتضی حاجی‌آقا میری از تشکیل شورای اقتصاد هنر را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت. نماینده اتاق ایران می‌تواند در این  جلسات حضور داشته باشد. همچنین می‌توانیم تفاهم‌نامه‌ای با معاونت امور فرهنگی برای همکاری مشترک امضا کنیم.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 479969
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *