پاییز طلایی بورس تهران؛ کدام نمادها پرواز کردند و کدامها زمینگیر شدند؟
در بازه زمانی ۲ آبان تا ۵ دی ۱۴۰۳، شاخص کل بورس تهران با رشد ۴۴.۶ درصدی مواجه شد، که در آن برخی نمادها عملکردی فراتر از شاخص داشتند و برخی دیگر، بهویژه نمادهای کوچکتر، با بازدهی منفی یا کمتر از شاخص، از این روند صعودی بهرهمند نشدند.
دیبا حاجیها – جهان صنعت نیوز: در بازه زمانی ۲ آبان تا ۵ دی ۱۴۰۳، بورس اوراق بهادار تهران شاهد رشد چشمگیر شاخص کل به میزان ۴۴.۶ درصد بود. این دوره به عنوان یک دوره صعودی در تاریخ بازار سرمایه ایران شناخته میشود که بسیاری از سهام توانستند عملکرد خوبی داشته باشند و بازدهی بالاتری از شاخص کل تجربه کنند. در مقابل، برخی از سهام نیز نتوانستند از این روند صعودی بهرهبرداری کافی داشته باشند و حتی با کاهش بازدهی مواجه شدند.
در این رشد چشمگیر و تاریخی، بازار برندگان و بازندگان زیادی داشت که در همین راستا، معرفی سهامهای برنده و بازنده ضروری به نظر میرسد. همچنین، در انتخاب نمادهایی که ضعیفترین عملکرد را در بازار از خود نشان دادهاند، دقت شده تا فقط شرکتهایی که در این مدت وضعیت معاملاتی مجاز داشتهاند، بررسی شوند. به این معنا که نمادهایی که در این دوره حتی یک روز در وضعیت معاملاتی ممنوع یا ممنوع-متوقف شدن بودند، از تحلیل حذف شدهاند. این نکته باعث میشود که تحلیلها بر اساس دادههای معتبر و قابل اعتماد صورت گیرد.
۱۰ برنده بزرگ رشد تاریخی بازار
در این دوره، برخی از نمادها عملکرد بسیار خوبی نسبت به شاخص کل داشتند و توانستند بازدهی بیشتری از ۴۴.۶ درصد را تجربه کنند. این نمادها توانستند نه تنها با روند کلی بازار همگام شوند بلکه از آن پیشی بگیرند.
خاذین (سایپاآذین) از صنعت قطعات خودرو با بازدهی ۴۴.۶ درصد توانست عملکردی مشابه با شاخص کل داشته باشد و اختلاف ۰.۰۰۲ درصدی از بازدهی شاخص کل، بیانگر عملکردی همگام با شاخص کل است. این شرکت با سهم بازار ۱۲۷۴ میلیارد تومانی، از شرکتهای بزرگ بازار نیست اما بهترین عملکرد را در بازدهی داشته است.
شبهرن(نفت بهران) از صنعت فراوردههای نفتی با بازدهی ۴۴.۴ درصد توانست به خوبی از روند صعودی بازار بهرهبرداری کند. این نماد با سهم بازار ۳۰۰۹۶ میلیارد تومان، اختلاف جزئی ۰.۱۲۴ درصدی با شاخص کل داشت که یعنی دومین نماد پربازده بازار است.
وبیمه (سرمایهگذاری صنعت بیمه) از گروه سرمایهگذاری نیز با بازدهی ۴۴.۴ درصد به عنوان سومین برندگان اصلی در این دوره شناخته میشود. این شرکت با سهم بازار ۲۳۴۹ میلیارد تومان، اختلاف اندک ۰.۱۵۷ درصدی نسبت به شاخص کل ثبت کرد.
وآوا(سرمایهگذاری آوا نوین) از صنعت سرمایهگذاری در این دوره موفق عمل کرد و با سهم بازار ۶۹۸ میلیارد تومانی بازدهی ۴۴.۳ درصدی را برای خود به ثبت رساند و با اختلاف ۰.۲۲۲ درصدی از بازدهی شاخص کل، در مقام چهارم قرار گرفت.
وتوشه (سرمایهگذاری پارس توشه) نیز با بازدهی ۴۴.۳ درصد در گروه سرمایهگذاری در جایگاه پنجم قرار دارد. این شرکت با سهم بازار ۴۸۷۹ میلیارد تومان، با اختلاف ۰.۲۶۲ درصدی نسبت به شاخص کل عملکرد خوبی داشت و توانست سهامداران را از بازدهی بازار منتفع کند.
فصبا(صبا فولاد خلیج فارس) که در صنعت آهن و فولاد فعال است، با بازدهی ۴۴.۰ درصد در این دوره عملکرد خوبی داشته و با سهم بازار ۲۳۵۷۰ میلیارد تومانی که نشان از جایگاه قدرتمند این شرکت در بازار دارد، با اختلاف ۰.۵۹۲ درصدی از بازدهی شاخص کل، در جایگاه ششم تثبیت شد.
زشگزا(شیر و گوشت زاگرس شهرکرد) از صنعت محصولات کشاورزی و دامپروری با بازدهی ۴۳.۶ درصد توانست عملکرد خوبی نسبت به شاخص کل داشته باشد. این شرکت با سهم بازار ۱۲۳۳ میلیارد تومان، اختلاف بازدهی۰.۹۸۵ درصدی جایگاه هفتم را به خود اختصاص داده است.
کاوه(فولاد کاوه جنوب کیش) از صنعت آهن و فولاد با بازدهی ۴۳.۲ درصد و سهم بازار ۳۰۰۸۰ میلیارد تومانی، اختلاف بازدهی ۱.۴۰۱ درصدی از شاخص کل را به ثبت رساند و در این مدت عملکرد مثبت و قابل دفاعی داشت.
ویتانا (غویتا) از صنعت شیرینیجات با بازدهی ۴۲.۹ درصد و سهم بازار ۱۷۳۰ میلیارد تومان نیز در این دوره موفق عمل کرده است. این شرکت با اختلاف ۱.۶۶۲ درصدی نسبت به شاخص، یکی از نمادهای برتر این بازه زمانی در جایگاه نهم محسوب میشود.
سفانو(سیمان فارس نو) از صنعت سیمان، آهک و گچ با بازدهی ۴۲.۹ درصد، با سهم بازار ۴۶۶۱ میلیارد تومانی، اختلاف از شاخص ۱.۶۶۲ درصدی، جایگاه دهم را به خود اختصاص داد.
بازندگان رکوردزنی شاخص کل
در مقابل، برخی از نمادها با وجود روند صعودی کلی بازار، نتوانستند از این رشد بهرهبرداری کنند و بازدهی منفی داشتند. این نمادها حتی نتواستند با شاخص کل همگام شوند و عملکرد ضعیفی را تجربه کردند. دلایل این امر میتواند شامل مشکلات داخلی شرکتها، ضعف در مدیریت، یا عدم تطابق با روند بازار باشد. در این نمادها، علیرغم رشد کلی بازار، شاهد افت قیمت یا رشد کمتر از حد انتظار بودیم. این نشاندهنده ناکارآمدی آنها در استفاده از فرصتهای مثبت بازار است و در نهایت موجب ثبت بازدهی منفی شده است.
خمحور(تولیدمحورخودرو) از صنعت قطعات خودرو با بازدهی ۲۳.۹- درصد و اختلاف چشمگیر ۶۸.۴۸۲ درصد با شاخص کل، در این دوره عملکرد بسیار ضعیفی داشته است. سهم بازار این نماد ۳۵۴۹ میلیارد تومان است و جایگاه اولین سهم بازنده را که در مدت اخیر به صورت پیوسته در وضعیت معاملاتی مجاز بوده است، به خود اختصاص داد.
خفناور(مهندسی صنعتی روان فن آور) به عنوان دومین بازنده بازار، از صنعت قطعات خودرو با بازدهی ۱۶.۰- درصد و اختلاف ۶۰.۵۳۵ درصدی با شاخص، سهم بازار ۲۴۹ میلیارد تومان دارد و جزو نمادهای کوچک قرار میگیرد.
کایزد (فرانسوز یزد) از صنعت سایر محصولات کانی غیرفلزی با سهم بازار ۱۴۱۰ میلیارد تومانو بازدهی منفی ۱۲.۸ درصد، اختلاف ۵۷.۳۷۶ درصدی با شاخص کل، را تجربه کرده و عملکرد به شدت ضعیفی از خود نشان داده است.
وحکمت (بیمه حکمت صبا) از صنعت بیمه با بازدهی منفی ۱۱.۴ درصد و و سهم بازار ۶۷۷ میلیارد تومان، اختلاف ۵۵.۹۵۱ درصد با شاخص را به ثبت رسانده و در جایگاه چهارم قرار گرفته است.
معیار(سرمایهگذاری معیار صنعت پارس) از صنعت سرمایهگذاری با سهم بازار ۴۷۴ میلیارد تومان، بازدهی منفی ۱۰.۶ درصد و اختلاف ۵۵.۲۱۶ درصد از شاخص، از نمادهای کوچکی است که نتوانسته از رشد اخیر بازار به طور مناسب استفاده کند.
پشاهن(تولیدی پلاستیک شاهین) از صنعت لاستیک و پلاستیک با سهم بازار ۵۳۸ میلیارد تومانی، بازدهی منفی ۱۰.۲ درصد و اختلاف ۵۴.۷۸۶ درصدی با شاخص، نماد کوچکی است که به عنوان ششمین بازنده بازار لقب میگیرد.
وجامی(سرمایهگذاری جامی) از صنعت سرمایهگذاری با بازدهی منفی ۹.۸ درصد و اختلاف ۵۴.۳۶۴ درصدی از شاخص، سهم بازار ۵۸۷ میلیارد تومان را به ثبت رسانده است.
حاریا(کشتیرانی آریا) از صنعت بنادر و کشتیرانی با بازدهی منفی ۹.۶ درصد و اختلاف ۵۴.۲۰۵ درصد با شاخص، یکی از کوچکترین نمادها با سهم بازار ۱۵۴ میلیارد تومان است که در جایگاه هشتم ایستاده است.
سرمایهگذاری ارزش آفرینان(وآفر) از صنعت سرمایهگذاری با بازدهی منفی ۸.۹ درصد و اختلاف ۵۳.۴۲۴ درصدی با شاخص، دیگر نمادی است که از رشد تاریخی بازار عقب افتاده و نتوانسته سهامداران خود را منتفع کند.
فکمند(گسترش قطعه سازی کمند) از صنعت محصولات فلزی با بازدهی منفی ۷.۳ درصد و اختلاف ۵۱.۸۹۸ درصد با شاخص، سهم بازار ۶۹۸ میلیارد تومان داشت. در نتیجه باز هم یک نماد کوچک، به طرز قابل توجهی از تاریخسازی شاخص کل جا مانده است.
آیا روزهای سبز کوچکها فرا میرسد؟
با بررسی عملکرد نمادها در این دوره مشاهده میشود که اکثر نمادهایی که بازدهی منفی داشتند، از جمله نمادهای کوچکتر و کمحجمتر بازار بودند. این شرکتها نتواستند به خوبی از روند صعودی شاخص بهرهبرداری کنند و به دلیل مشکلات مختلف مانند ضعف در عملکرد داخلی، عدم هماهنگی با روند کلی بازار یا ناتوانی در جذب سرمایهگذاران، نتایج ضعیفی نسبت به شاخص کل به ثبت رساندند. در واقع، این نمادها علیرغم رشد چشمگیر شاخص کل بورس، نتواستند با این روند همگام شوند و حتی در برخی موارد، بازدهی منفی ثبت کردند.
اما نکته مهم این است که با توجه به رشد قابل توجه شاخص کل بورس و افزایش چشمگیر نقدینگی در بازار، این روند ممکن است در آینده ادامه یابد. در چنین شرایطی، احتمال میرود که نقدینگیهای جدید به سمت نمادهای کوچکتر و کمحجمتر نیز حرکت کنند. این روند میتواند موجب بهبود وضعیت این نمادها و افزایش بازدهی آنها در دورههای آینده شود. بنابراین، سرمایهگذاران میتوانند در صورتی که روند صعودی بازار ادامه یابد، این نمادهای کوچکتر را به عنوان فرصتی برای سرمایهگذاری در نظر بگیرند. چرا که در صورت جذب نقدینگی و تغییر شرایط، این نمادها میتوانند رشد چشمگیری داشته باشند و به تدریج از رکود خود خارج شوند. در نتیجه، در شرایط فعلی بازار که نقدینگی در حال افزایش است، فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری در این نمادهای کوچکتر و کمتر شناختهشده وجود دارد. اما یک نکته مهم بررسی دقیق نماد کوچک مورد نظر از دیدگاه بنیادی است. اگر سهم پایه بنیادی قوی نداشته باشد، همانطور که مشاهده شد، از بزرگترین تاریخسازی بورس نیز منفعتی نخواهد برد.
اخبار برگزیدهبورسلینک کوتاه :