مسکن ملی یا مهر؟ مسئله این است!
در شرایطی که طرح مسکن مهر با مشکلات زیرساختی و ناتمام بودن پروژهها روبهرو است و از سوی دیگر، نرخ ارز و تورم در حال افزایش است، اکنون مسأله مسکن ملی مطرح شده است.
سارا پوردلجو – جهان صنعت نیوز: مسئله مسکن همواره یکی از معضلات اصلی اقشار و دهکهای مختلف جامعه بوده و هیچگاه بهطور اصولی حلوفصل نشده است؛ تنها به مثابه قانون پایستگی انرژی از یک طرح به طرحی دیگر و از سالی به سال دیگر تغییر شکل داده است. در هیمن راستا، مدتی است که از طرح یا عبارت «مسکن ملی» سخن به میان میآید؛ طرحی دیگر در راستای خانهدار کردن اقشار جامعه، اما با شرایطی خاص از جمله متأهل بودن، داشتن سابقه سکونت در شهر مورد تقاضای مسکن، اعتبارسنجی و سایر معیارها. همچنین، از این طرح بهعنوان تکمیلکننده پروژههای نیمهتمام مسکن مهر نیز، یاد میشود.
خشت اول گر نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج
طرح مسکن مهر در دولت نهم با هدف خانهدار کردن اقشار کمدرآمد جامعه آغاز شد، اما این طرح از همان ابتدا تا پایان با چالشها و مشکلات متعددی مواجه بود. از جمله این مشکلات میتوان به نبود زیرساختهای مناسب مانند آب، برق و گاز در بسیاری از ساختمانها و همچنین طولانی شدن فرایند ساخت اشاره کرد. علاوه بر نیمهکاره ماندن این پروژه، ساختمانهایی که به بهرهبرداری رسیدند نیز با معضلات جدی روبهرو بودند که این مشکلات، زندگی ساکنان را تحت تأثیر قرار داد. پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، تکمیل و اصلاح طرح مسکن مهر به یکی از دغدغههای اصلی تبدیل شد. این طرح، که از همان ابتدا با چالشهای ساختاری و اجرایی متعددی روبهرو بود، نهتنها نیازمند بازبینی جدی بود بلکه منابع و انرژی بسیاری از نهادهای دولتی و بخش خصوصی را به خود اختصاص داده بود.
در همین راستا، حسن روحانی، با مشاهده پیامدهای رکود در بازار مسکن و ضرورت پاسخگویی به تقاضای انبوه مسکن در آن دوره، تصمیم به تغییر رویکرد گرفت. او در کنار تکمیل واحدهای نیمهتمام مسکن مهر، طرح «اقدام ملی مسکن» را بهعنوان سیاستی جدید و گسترده برای تحریک تقاضا و افزایش عرضه مسکن ارائه کرد. در قالب طرح «اقدام ملی برای مسکن»، دولت دوازدهم برنامهای جامع برای رفع چالشهای حوزه مسکن تدوین کرد. این طرح علاوه بر تکمیل ۵۰۰ هزار واحد نیمهتمام مسکن مهر و ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی، ساخت مجموعاً یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد مسکونی را هدفگذاری کرد. ساخت ۶۰۰ هزار واحد جدید، از جمله ۴۰۰ هزار واحد شهری و ۲۰۰ هزار واحد روستایی، بخش اصلی این طرح را تشکیل میداد. قابلتوجه است که احداث ۲۰۰ هزار واحد روستایی در این طرح، بهعنوان یکی از بزرگترین پروژههای ساخت مسکن روستایی در تاریخ کشور شناخته میشود.
مسکن، رویا میماند
همزمان با افزایش نرخ ارز و تورم، بازار مسکن در وضعیت رکود تورمی شدیدی قرار دارد و مردم روز به روز از تحقق یافتن رویای صاحبخانه شدن فاصله میگیرند. بر اساس آمارهای رسمی، نوسانات شدید در بازار ارز بهطور مستقیم بر هزینه ساخت واحدهای مسکونی تأثیر گذاشته است. در دو سال گذشته، هزینه ساخت هر متر مربع در طرح مسکن اقتصادی، با حذف قیمت زمین، بین ۲۰ تا ۲۲ میلیون تومان برآورد میشد؛ اما این رقم تا اوایل امسال به ۳۰ میلیون تومان افزایش یافت و در شرایط کنونی، برآوردها نشان میدهد که هزینه ساخت هر متر مربع به ۴۰ تا ۴۵ میلیون تومان رسیده است.
این تغییرات افزایشی نهتنها ساخت مسکن اقتصادی را تحت تأثیر قرار داده، بلکه هزینههای اجرای طرحهای نهضت ملی مسکن را نیز افزایش داده است. به گفته کارشناسان، با ادامه تأثیر نوسانات ارزی، سال آینده شاهد جهش قابلتوجهی در قیمت تمامشده ساخت مسکن خواهیم بود.
این شرایط، دولت و مجریان طرحهای ملی را با چالشی جدی برای مدیریت هزینهها و تأمین منابع مواجه کرده و ضرورت بازنگری در سیاستهای حمایتی و مالی این حوزه را دوچندان کرده است.
اخبار برگزیدهمسکن
لینک کوتاه :