ترامپ و بازیگران جدید دولت او
تیم اقتصادی ترامپ با تنوع ایدئولوژیک، رویکردهای متفاوت در سیاستگذاری و چالشهایی در هماهنگی برای اجرای برنامههای اقتصادی او روبهرو است.
تحریریه جهان صنعت نیوز: برای درک کامل پتانسیل مختلکننده برنامه اقتصادی دونالد ترامپ، بهتر است نگاه خود را از توجه زیادی که به ایلان ماسک شده، برداریم و به شخصیتهای دیگری که در اطراف رئیسجمهور منتخب قرار دارند، متمرکز کنیم. راس وات، مدیر بودجه، قول داده که «بوروکراسی را به خواست رئیسجمهور تغییر دهد». پیتر ناوارو، مشاور تجاری، درباره لغو توافق تجاری آمریکا با کانادا و مکزیک صحبت کرده است. اندرو فرگوسن، مقام ضد انحصار، از شرکتهای بزرگ فناوری انتقاد میکند که اجازه نمیدهند مخالفان صحبت کنند.
اینها فقط چند نفر از افرادی هستند که قرار است برنامههای اقتصادی ترامپ را شکل دهند. معمولاً رؤسای جمهور تیمی از مقامات و مشاوران دارند که به اقتصاد کشور کمک میکنند، اما در مورد ترامپ، تیم اقتصادی بهطور غیرمعمولی بزرگ است و شامل افراد مختلف از دنیای تجارت و دانشگاهها است. سوال این است که چگونه این افراد کنار هم خواهند آمد؟ و چگونه میخواهند اقتصاد آمریکا را تغییر دهند؟
دستهبندی پیروان ترامپ
پیروان دونالد ترامپ را به سه دسته میتوان تقسیم کرد: محافظهکاران جریان اصلی، طرفداران «آمریکا اول» و غولهای فناوری. در بسیاری از موارد، این گروهها با هم تداخل دارند. اکثر این افراد معتقدند که آمریکا به کاهش مقررات، دولتی کوچکتر، مالیاتهای کمتر، مهاجرت کمتر و رویکرد سختگیرانهتری در برابر رقبای خارجی نیاز دارد. تقریباً همه آنها تجربه زیادی در دولت یا بخش خصوصی دارند؛ با این حال، اولویتها و راهحلهایشان متفاوت است. طرفداران ترامپ معتقدند که با دیدگاههای مختلفی که دارند، تصمیمهای بهتری اتخاذ خواهد شد. اما اگر این اختلافها بهخوبی مدیریت نشوند، ممکن است منجر به بینظمی و آشفتگی در حکومتداری شود.
نقش محافظهکاران جریان اصلی در دولت ترامپ
در دولت اول ترامپ، محافظهکاران، جریان اصلی برخی از مقامات برجسته را در اختیار داشتند و این بار نیز انتظار میرود که در برابر شدیدترین رویکردهای حمایتگرایانه که در برنامههای اقتصادی ترامپ وجود دارد، مقاومت کنند. اسکات بسنت، مدیر صندوق سرمایهگذاری هجفاند، قرار است وزارت خزانهداری را رهبری کند. کوین هاسِت، اقتصاددان برجسته و مشاور ارشد در دوره اول ترامپ، رهبری شورای اقتصادی ملی (NEC) را بر عهده خواهد گرفت. هاوارد لاتنیک، مدیرعامل شرکت کنتور فیتزجرالد، که یک بانک سرمایهگذاری است، به عنوان وزیر تجارت معرفی شده است. همچنین داگ برگام، فرماندار سابق داکوتای شمالی و کارآفرین موفق، وزارت کشور را بر عهده خواهد گرفت.
سرمایهگذاران و دیپلماتها از این انتصابات خوشحال هستند، بهویژه پس از انتخابهای جنجالی ترامپ برای پستهایی مانند وزیر دفاع و دادستان کل. یکی از دیپلماتها در واشنگتن گفته است: «او ماشین کمدی را از اقتصاد دور نگه داشته است». این انتصابات شبیه به نقشهای تعدیلکنندهای است که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ توسط استیون منوچین (وزیر خزانهداری) و گری کوهن (در شورای اقتصادی ملی) ایفا شده بود که هر دو از اعضای سابق بانک گلدمن ساکس هستند.
اما این بار، به نظر میرسد که محافظهکاران جریان اصلی بیشتر آمادهاند تا با برنامههای ترامپ همگام شوند. آقای هاسِت گفته است که اعمال تعرفههای ۱۰ درصدی میتواند مزایای قابل توجهی برای آمریکا داشته باشد و به بازگشت تولید جهانی به داخل آمریکا کمک کند. آقای بسنت نیز این تعرفهها را به عنوان یک «موقعیت مذاکره» میبیند؛ یعنی ممکن است او بهطور کامل از این تعرفهها استفاده نکند، اما به عنوان یک ابزار مذاکراتی به آن نگاه میکند. آقای لاتنیک، که شخصیتی پرخاشگر دارد، حتی بیشتر از این پیش رفته است. او گفته است: «باید تعرفههایی برای بقیه جهان وضع کنیم. باید آنها را از اینجا بیرون نگه داریم. باید تولیدات را به اینجا بازگردانیم». با این حال، سرمایهگذاران امیدوارند که این محافظهکاران جریان اصلی بتوانند زوایای تند ترامپنومیکس را صاف کنند. چالش اصلی برای آقای بسنت این است که از تعرفهها حمایت کند، اما بدون اینکه موقعیت خود را تضعیف کند. یکی از مشاوران سابق ترامپ گفته است: «او باید تلاش کند تا اینطور به نظر برسد که مخالفتها از سوی بازار است، نه از طرف خودش.»
طرفداران «آمریکا اول» و تأثیرات آنها
طرفداران «آمریکا اول» اساسنامه برنامه اقتصادی ترامپ را تشکیل میدهند. هدف اصلی این گروه، حفظ برتری آمریکا در نظم جهانی است که از زمانی که ترامپ وارد سیاست شده، به عنوان اصل اصلی او شناخته میشود. برخلاف دوره اول ریاستجمهوری که افراد زیادی به سرعت وارد دولت شدند و بسیاری از آنها دیدگاههای ترامپ را نداشتند، این بار بیشتر افراد برای همراستایی با ایدئولوژی او انتخاب شدهاند. به همین دلیل، طرفداران «آمریکا اول» این بار گروهی قدرتمندتر هستند.
رهبر این گروه استیون میلار، معاون رئیسدفتر کاخ سفید است که مسئول سیاستگذاری خواهد بود. در دوره اول، میلار بیشتر به عنوان مشاور سختگیر در مسائل مهاجرت شناخته میشد و نقش زیادی در طراحی قوانین جنجالی جدایی خانوادهها داشت. او حالا دوباره مسئول اصلی مقابله با مهاجرت خواهد بود و این موضوع ممکن است تأثیر بیشتری بر اقتصاد نسبت به سایر جنبههای برنامه ترامپ داشته باشد.
علاوه بر این، میلار نقش گستردهتری خواهد داشت. پس از خروج از دفتر، او بنیاد «آمریکا اول» را تأسیس کرد تا با آنچه که بسیاری از محافظهکاران به عنوان دخالت دولت در امور میبینند، مقابله کند. در طول کمپین انتخاباتی، او از تعرفهها به عنوان ابزاری برای کاهش مالیات بر تولیدات داخلی و افزایش تعرفهها برای واردات دفاع کرد. همچنین به جزئیات استراتژیهای قانونگذاری وارد شده است. او خواستار رویکرد تدریجی شده و پیشنهاد کرده که در اولین ماههای ریاستجمهوری، برنامه مهاجرتی و سپس اصلاحات مالیاتی در دستور کار قرار گیرد. برخی از نمایندگان جمهوریخواه نگران هستند که این طرح دو مرحلهای ممکن است سرعت اصلاحات مالیاتی را کاهش دهد، اما میلار تصمیمگیرنده نهایی است. او میتواند به همپیمان خود، وینس هیلی، برای پیشبرد این اهداف تکیه کند، کسی که به عنوان مدیر شورای سیاستهای داخلی کاخ سفید بر تمامی وزارتخانهها نظارت دارد.
غیبت رابرت لایتهایزر و آینده سیاستهای تجاری ترامپ
غایب بزرگ در دولت ترامپ، رابرت لایتهایزر، معمار جنگ تجاری نخست او با چین است. یکی از مشاوران انتقالی میگوید که غیبت لایتهایزر نباید به معنی کاهش تمایل آقای ترامپ به استفاده از تعرفهها علیه چین و دیگر کشورها تلقی شود. جمیسون گریر، یکی از شاگردان لایتهایزر، به عنوان نماینده تجاری کشور منصوب خواهد شد. پیش از انتخابات، آقای گریر از کنگره خواسته بود که وضعیت تجاری نرمال و دائمی چین با آمریکا را لغو کند که این اقدام میتواند تعرفههای بالاتر را تثبیت کرده و نشان دهد که سیاست جداسازی از چین به یک روند عادی تبدیل شده است. «ترامپ لایتهایزر را دوست دارد و من مطمئنم که در نهایت او به دولت بازخواهد گشت»، جملهای که استیفن مور، مشاور اقتصادی دونالد ترامپ گفته است.
مدیریت چالشها در تیم اقتصادی ترامپ
تیم اقتصادی ترامپ ترکیبی از افراد مختلف با دیدگاههای متفاوت است که میتواند به چالشهای بزرگی در هماهنگی و اجرای سیاستها منجر شود. با این حال، ترامپ امیدوار است که این تنوع فکری بهطور مؤثری در پیشبرد برنامههای اقتصادیاش کمک کند. مهمترین چالش برای تیم اقتصادی ترامپ، مدیریت اختلافات داخلی و همراستایی در اجرای سیاستها خواهد بود.
اخبار برگزیدهسیاسی
لینک کوتاه :