نظر کارشناسان، راهنمای تعیین مزد ۱۴۰۴
وزیر کار گفت: برای نخستین بار امسال نظرهای کارشناسی برای تعیین دستمزد کارگران لحاظ میشود.
جهان صنعت نیوز، دستمزد کارگران یکی از موضوعات حیاتی در معیشت خانوارها و بهبود وضعیت اقتصادی کشور است، این مسئله نهتنها بر کیفیت زندگی کارگران تأثیر مستقیم دارد، بلکه نقش کلیدی در رونق اقتصادی، افزایش بهرهوری و کاهش آسیبهای اجتماعی ایفا میکند.
طی سالهای اخیر، بحث درباره تعیین حداقل دستمزد کارگران همواره یکی از چالشهای مهم میان دولت، کارفرمایان و نمایندگان کارگری بوده است. افزایش تورم و بالا رفتن هزینههای زندگی، باعث شده است بخش قابلتوجهی از کارگران با مشکلات جدی در تأمین نیازهای اساسی مانند مسکن، خوراک، آموزش و بهداشت مواجه شوند.
براساس آمارهای رسمی، دستمزد بسیاری از کارگران فاصله زیادی با خط فقر دارد، این امر باعث شده است بخش عمدهای از درآمد کارگران صرف هزینههای ضروری شود و فرصت پسانداز یا سرمایهگذاری از بین برود، در چنین شرایطی، نیاز به بازنگری در سیاستهای تعیین دستمزد بیش از پیش احساس میشود.
کارگران بهعنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور، نیازمند توجه جدی و حمایت مستمر هستند. تعیین دستمزدی عادلانه و متناسب با شرایط اقتصادی کشور میتواند نهتنها مشکلات معیشتی آنان را حل کند، بلکه تأثیرات مثبتی بر توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی بههمراه داشته باشد.
از مسئولان انتظار میرود با ایجاد سازوکارهای حمایتی و واقعیسازی دستمزدها، گامی مؤثر در بهبود وضعیت معیشت کارگران و پیشرفت اقتصادی کشور بردارند.
در همین راستا احمد میدری, وزیر کار گفت: برای نخستین بار امسال نظرهای کارشناسی برای تعیین دستمزد کارگران لحاظ میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: برای اولین بار امسال برای تعیین دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۴ از نظرات کارشناسان حوزه کارگری سراسر کشور استفاده میکنیم.
میدری بیان کرد: یکی از موضوعاتی که بر زندگی مردم و اقتصاد کشور تأثیر مستقیم میگذارد تعیین دستمزدها در پایان سال است که معمولاً در پایان هر سال یا ابتدای سال بعد، میزان دستمزدهایی که کارفرمایان در بخشهای مختلف موظف به رعایت آن هستند توسط شورایعالی کار تعیین میشود. وی افزود: امسال، از آذرماه، از کارشناسان در خصوص اینکه چهدستمزدی در سال ۱۴۰۴ باید برقرار باشد و بر اساس آن، کارفرمایان روابط مزدی خود را با کارگران تعیین کنند، نظرخواهی کردیم که با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد، بر آن شدیم فراخوانی صورت دهیم تا با دعوت از کارشناسان، کارفرمایان و کارگران سراسر کشور که بهنوعی اعضای شورایعالی کار هم هستند، نظرات خودشان را در مورد تعیین دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۴ ارسال کنند.
وزیر کار گفت: در مورد تعیین دستمزد کارگران در کشورمان دیدگاه های مختلفی وجود دارد که هر کدام از آنها قابل تأمل است.
وی افزود: برخی از کارشناسان بر این اعتقادند که دستمزدهای کارگران باید حداقل اندازه و یا بیش از نرخ تورم پیشبینیشده افزایش پیدا کند چرا که در سالهای قبل دستمزدها کمتر از تورم بوده که باعث کاهش قدرت خرید کارگران بوده است که با افزایش دستمزدها بهمیزان تورم یا بیشتر از آن قدرت خرید آنها حفظ میشود و تقاضا برای خرید کالاهای اساسی بیشتر میشود چون کارگران تقاضای چندانی برای کالاهای لوکس ندارند که همین امر باعث رونق اقتصادی میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: از سویی دیگر موافقان افزایش دستمزدها کمتر از نرخ تورم بر این باورند که افزایش دستمزدها بهاندازه نرخ تورم یا بالاتر از آن موجب میشود خیلی از بنگاههای اقتصادی نتوانند دستمزدهای کارگران را پرداخت کنند که همین امر باعث میشود بخشی از کارگران را اخراج کنند یا برخی از کارگران بهسمت بخشهای غیررسمی بروند و غیررسمی شدن کارگران بهزیان کارگران خواهد بود.
میدری اضافه کرد: دیدگاه دومی که در تعیین دستمزدها وجود دارد و برخی کارشناسان مطرح میکنند این است که دستمزدها در استانها، شهرهای و مناطق مختلف، باید متفاوت باشد چرا که منطق تعیین دستمزد براساس قانون و تجربه جهانی براساس سبد معیشت تعیین میشود و هزینههای مسکن و اجاره مسکن در شهرهای مختلف متفاوت است بر همین اساس این دسته از کارشناسان اعتقادشان بر این است که ما نباید دستمزد واحد را بر کل ایران برقرار کنیم و تفاوتهای منطقهای را نادیده بگیریم.
وزیر کار گفت: مخالفان این دیدگاه بر این اعتقادند که تفاوت دستمزدها بر اساس هزینه مسکن و درشهرهای مختلف باعث خواهد شد که کارگران از شهرهایی که دستمزد پایینتر دارند به شهرهای پرجمعیت مهاجرت کنند و عملاً رابطه جمعیتی و جغرافیایی در ایران بهصورت نامتوازن تغییر پیدا خواهد کرد بنابراین نمیتوانیم دستمزد متفاوت در شهرها برقرار کنیم.
میدری افزود: گروهی دیگر از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که دستمزدها در رشتههای اقتصادی و صنفی باید متفاوت باشد و ما نمیتوانیم دستمزد واحد را بر همه بخشهای اقتصادی از قبیل کشاورزی، پتروشیمی، ساختمان و سایر فعالیتها بهطور یکسان تعیین کنیم چرا که این گروه بر این اعتقادند که هر واحد صنفی یا کارخانهای بهرهوری متفاوتی دارد که باید این بهرهوری خودش را نمودار کند.
وزیر کار در توضیح نظر این گروه از کارشناسان حوزه کار هم گفت: این دیدگاه هم مخالفانی دارد که معتقدند که تفاوت دستمزدها بر اساس نوع صنف عملاً در ایران اجراناشدنی است چرا که در هر صنف پیمانهای جمعی را نمیتوانیم اجرا کنیم و این باعث درهمریختگی در واحدهای صنفی مختلف میشود.
وی اضافه کرد: بر اساس تجربه سالهای گذشته در سالهای مختلف، مثل سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ و سال ۱۴۰۰ دستمزدها بیش از تورم افزایش پیدا کرده و در برخی از سالها کمتر از نرخ تورم پیشبینی شده بوده که همین امر باعث کاهش قدرت خرید کارگران بوده است آن چیزی که مهم است اینکه چگونه میتوانیم دستمزدهای منصفانه را که بتواند قدرت خرید کارگران را در کشور حفظ کند برقرار کنیم و دیگر اینکه سیاستی را پیش بگیریم که در طول سالهای مختلف ادامه پیدا کند نه اینکه دارای نوساناتی باشد که زندگی میلیونها کارگر را متأثر میکند.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی افزود: بهدلیل اهمیت موضوع از همه کارشناسان حوزه کار و کارگری، کارفرمایان، و نهادهای کارگری دعوت میکنیم نظرات کارشناسی خودشان را تا تاریخ بیستم بهمن ماه، بهآدرس اینترنتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (mozd@mcls.gov.ir) ارسال کنند تا در جلسات شورایعالی کار که از چندی پیش آغاز شده است مورد بحث قرار گیرد تا بتوانیم شیوه جدید و متفاوتی را برای تعیین دستمزد کارگران برقرار کنیم.
منبع: تسنیم
اقتصاد کلانلینک کوتاه :