xtrim
DBA
ads

سومین دور افزایش قیمت محصولات لبنی در بازه زمانی ۳ ماهه

افزایش 14 درصدی قیمت شیر خام و به دنبال آن خارج کردن 4 قلم محصول لبنی تنظیم بازار از زیر چتر قیمت حمایتی، باعث افزایش چندین‌باره قیمت محصولات لبنی شده است.

ads

هما میرزایی-جهان صنعت نیوز: چالش افزایش قیمت سیب‌زمینی هنوز تمام نشده، افزایش قیمت لبنیات نیز به آن اضافه شد و باعث شد اتاق اصناف ایران این افزایش ناگهانی قیمت را تایید رسمی کند. هرچند اتحادیه محصولات لبنی این افزایش قیمت را غیرقانونی عنوان کرده و می‌گوید واحدهای صنفی که قیمت لبنیات را بالا ببرند، متخلف هستند. اما آن‌چه که مردم در هنگام خرید مایحتاج زندگی از جمله لبنیات با آن روبه‌رو می‌شوند، متفاوت از این دستورها است و نشان از افزایش چند باره قیمت‌ها دارد.

چند بار تورم در چند ماه

تورم ماهانه محصولات لبنی به ترتیب در مهرماه ۴.۷ درصد، آبان ۴.۷ درصد، آذر ۲.۵ درصد و دی‌ ۱.۹ درصد و در مجموع ۱۳.۸ درصد گزارش شده است. همچنین تورم این محصولات در ۱ سال گذشته ۲۰.۶ درصد بوده است. آنچه که لبنیات را به صدر اخبار آورده، تورم چند باره در ۱ بازه زمانی کوتاه است. مهرماه امسال قیمت ۴ گروه لبنی تنظیم بازاری ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد، و اکنون و در میانه زمستان مردم شاهد افزایش قیمت مجدد این محصولات هستند. انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران، افزایش ۱۴ درصدی قیمت شیر خام، مشکلات ناشی از محدودیت انرژی و افزایش هزینه‌های تولید مانند بسته‌بندی و حمل‌ونقل را از جمله دلایل این تورم می‌داند.

از پاییز پرونده لبنیات تنظیم بازاری بسته شد

در میان اقلام مختلف لبنیات، ۴ قلم لبنیات اصلی تنظیم بازاری که بیش از سایرین مورد استفاده مردم هستند، شامل قیمت حمایتی می‌شدند؛ پنیر ۴۰۰ گرمی UF، ماست دبه ۲.۵ کیلوگرمی، شیر یک‌لیتری کم‌چرب و شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی جزو این دسته بودند. اما اوایل پاییز بود که دبیر انجمن صنایع لبنی اعلام کرد: نرخ‌گذاری محصولات لبنی تابع رشد قیمت منطقی با نظارت سازمان حمایت است و تمامی محصولات لبنی مشمول گروه ۴ کالایی هستند. بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشوری محصولات لبنی سال گذشته به گروه چهار منتقل شدند ولی مصوبه مسکوت مانده بود. سازمان حمایت از مصرف کنندگان طی سال جاری آن مصوبه را فعال کرد. قبلا ۴ قلم محصولات لبنی تنظیم‌بازاری شامل پنیر ۴۰۰ گرمی UF، ماست دبه ۲.۵ کیلوگرمی، شیر یک‌لیتری کم‌چرب و شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی به‌صورت جداگانه بررسی و قیمت آنها حمایتی و اصطلاحا به‌صورت تنظیم بازار تعیین و اعلام می‌شد که اکنون این تفکیک برداشته شده است.

آمار نگران کننده مصرف لبنیات در کشور

میزان پیشنهادی سرانه مصرف لبنیات در سبد غذایی قبلی که مربوط به سال ۱۳۹۲ بود، ۲۵۰ گرم در روز اعلام شده بود. این رقم در سبد غذایی جدید (۱۴۰۲) به ۳۰۰ گرم در روز افزایش پیدا کرده است. اما واقعیت چیز دیگری است؛ بر اساس گزارشات بین‌المللی هر فرد بزرگسال باید روزانه بین ۲ الی ۳ واحد لبنیات مصرف کند، اما در ایران هر بزرگسال روزانه کمتر از ۱ واحد لبنیات مصرف می‌کند.

بررسی قیمت محصولات لبنی از مهرماه تا اواسط بهمن ماه نشان از ۳ بار افزایش قیمت در این بازه زمانی دارد. در حال حاضر خامه ۱۰۰ گرمی ۲۷ هزار تومان، ماست کم چرب ۲.۵ کیلویی ۷۵ هزار تومان (برندهای معروف تا ۱۵۰ هزار تومان)، شیر نایلونی ۱۹۵۰۰ هزار تومان و شیر ۱ لیتری ۳۰ هزار تومان به فروش می‌رسند. در نبود نظارت و با توجه به این نکته که برخی فروشندگان محصولات لبنی را با قیمتی بالاتر از قیمت درج شده بر روی محصول به فروش می‌رسانند، به نظر می‌رسد افزایش مجدد قیمت این محصولات پر مصرف و لازم در سبد غذایی خانوار خیلی دور از ذهن نیست.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 489557
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *