xtrim
DBA

داروخانه‌ها در آستانه ورشکستگی؛ بیماران در شوک قیمت دارو

با افزایش چشمگیر قیمت دارو و ورشکستگی احتمالی داروخانه‌ها، بسیاری از مردم قادر به خرید دارو نیستند و بدهی‌های کلان بیمه‌ها به داروخانه‌ها مشکلات را تشدید کرده است. در این میان، تفاوت قیمت و کیفیت داروهای ایرانی و خارجی نیز بر مشکلات بیماران افزوده است.

ads

جهان صنعت نیوز – هما میرزایی:در روزهای اخیر و همزمان با افزایش نگران‌کننده نرخ ارز، افزایش چشمگیر هزینه‌های دارو و درمان و قرار گرفتن داروخانه‌ها در آستانه ورشکستگی به یکی از خبرهای مهم تبدیل شده است. بسیاری از مردم درباره تجربیات خود از ناتوانی در خرید دارو می‌نویسند؛ برخی کارکنان داروخانه‌ها نیز می‌گویند برخی از مراجعین پس از شنیدن مبلغ دارو از خرید آن منصرف می‌شوند.

هشدار سازمان غذا و دارو و سازمان نظام پزشکی

طبق اعلام مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، از مجموع حدود ۳۸۰۰ قلم دارو قیمت ۳۷۰ قلم افزایش چندین برابری پیدا کرده است؛ به‌عنوان مثال، قیمت برخی آمپول‌ها از ۶ هزار تومان به ۱۹ هزار تومان رسیده است. در واکنش به این وضعیت، محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، با حضور در جلسه هیئت دولت، بر ضرورت تغییر رویکرد در تعیین تعرفه‌های خدمات تشخیصی، درمانی و دارویی تأکید کرده و خواستار پرداخت هرچه سریع‌تر مطالبات معوق جامعه پزشکی از سوی سازمان‌های بیمه‌گر شده است.

طلب داروخانه‌های خصوصی به هزاران میلیارد تومان رسیده است

رئیس‌زاده در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور از بدهی کلان سازمان تامین اجتماعی، سازمان هدفمندی یارانه‌ها و سازمان‌های بیمه‌گر به داروخانه‌های خصوصی می‌نویسد. طبق این نامه ۱۵ هزار داروخانه خصوصی ۱۸ هزار میلیارد تومان از سازمان هدفمندی یارانه‌ها، ۷.۸ هزار میلیارد تومان از سازمان تامین اجتماعی و ۵ هزار میلیارد تومان از سایر سازمان‌های بیمه‌گر طلب وصول نشده دارند. این وضعیت منجر به عدم تامین نقدینگی داروخانه‌ها و در نتیجه کمبود داروهای مورد نیاز مراجعین شده است.

چالش کارایی و قیمت داروی ایرانی و خارجی؛ ایرانی عوارض دارد و خارجی ۲.۵ برابر شده است. چه کنم؟

پیش از این محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفته بود: افراد ضعیف جامعه حتی داروهای ایرانی را نمی‌توانند تهیه کنند، چه برسد به این که داروی خارجی دریافت کنند. در حال حاضر دولت، وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو روشن نکرده‌اند که مابه‌التفاوت نرخ ارز دارو را چه کسی باید پرداخت کند. به نظر می‌رسد که این هزینه را مردم باید بدهند. تفاوت قیمت و کارایی داروی خارجی و ایرانی یکی دیگر از چالش‌های پیش روی بیماران نیازمند دارو است. یکی از این بیماران که برای تهیه داروهای آلزایمر پدر خود به داروخانه مراجعه مداوم دارد، می‌گوید: داروی ایرانی این بیماری کپسول اکسفارم است که عوارض جانبی مانند تپش قلب و حالت تهوع ایجاد می‌کند و مجبور به تهیه مشابه خارجی آن با نام اکسلون هستیم. برای دارویی که پارسال حدود ۷ میلیون تومان پرداخت می‌کردیم، امسال ۱۹ میلیون تومان می‌دهیم. این هزینه را بین خودمان که ۳ خواهر و برادر هستیم تقسیم کرده‌ایم اما نمی‌دانم تا کجا می‌توانیم ادامه دهیم. در چنین شرایطی افرادی که نیاز به تهیه داروی خارجی دارند، دست به دامن مجاری غیررسمی شده و با انواع و اقسام قیمت‌های عجیب روبه‌رو می‌شوند؛ تفاوت قیمت گاهی ساعتی می‌شود و قیمت نهایی در هنگام تحویل دارو مشخص می‌شود. یعنی ممکن است دارو را با یک قیمت سفارش دهید و با قیمتی بالاتر تحویل بگیرید.

بحران یا باجگیری؟

به گزارش سلامت‌نیوز همزمان با تشدید بحران مطالبات داروخانه‌ها، رئیس عقیدتی سیاسی ستاد کل نیروهای مسلح، در بازدید از شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تأمین (تیپیکو)، با اشاره به اهمیت صنعت دارو در امنیت ملی و سلامت عمومی، تأکید کرد: “سلامت مردم خط قرمز نظام است و هیچ‌کس حق عبور از این مرز را ندارد. گروکشی یا باج‌گیری در حوزه دارو، خیانت به آرمان‌های انقلاب اسلامی است و این اقدامات به شدت محکوم است.” عبدالعلی گواهی با بیان اینکه هرگونه اختلال در تأمین داروی مردم غیرقابل قبول است، افزود: “نباید اجازه داد که سلامت مردم به ابزاری برای فشار و گروکشی تبدیل شود.” این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که اخیراً انجمن داروسازان ایران با انتشار اطلاعیه‌ای از تمامی داروخانه‌های کشور درخواست کرده بود که به دلیل عدم پرداخت مطالبات، خرید از شرکت‌های تیپیکو را متوقف کنند. این اقدام با واکنش تند شرکت تیپیکو و سازمان غذا و دارو مواجه شد.

اجتماعی و فرهنگیاخبار برگزیده
شناسه : 491648
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *