توافق صلح اوکراین بدون اروپا؟ ترامپ و پوتین پشت درهای بسته مذاکره میکنند
![پوتین و ترامپ](https://jahansanatnews.ir/wp-content/uploads/2025/02/پوتین-و-ترامپ.jpg)
اروپا از مذاکرات صلح اوکراین بین ترامپ و روسیه شوکه شد.
جهان صنعت نیوز – دونالد ترامپ با اعلام آغاز مذاکرات صلح با ولادیمیر پوتین برای پایان دادن به جنگ اوکراین، پایتختهای اروپایی را غافلگیر کرد. مقامات اروپایی نگراناند که آمریکا آنها را تنها بهعنوان منبع مالی بازسازی اوکراین و تأمین امنیت پس از جنگ ببیند، در حالی که نقشی در این مذاکرات ندارند. اروپا امیدوار است در کنفرانس امنیتی مونیخ مواضع آمریکا را بهتر درک کند، اما عدم حضور نمایندگان اروپا در تیم مذاکرهکننده ترامپ، نگرانیها را بیشتر کرده است. در این میان، اوکراین نیز از بیعملی اروپا ناراضی است و ترامپ انتظار دارد که اروپا مسئولیت امنیت پس از جنگ را بر عهده بگیرد.
شوک پایتختهای اروپایی از اعلام مذاکرات ترامپ و پوتین
دونالد ترامپ روز چهارشنبه، پس از گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اعلام کرد که هیئتهای آنها «بلافاصله مذاکرات برای پایان دادن به جنگ را آغاز خواهند کرد»، امری که پایتختهای اروپایی را غافلگیر کرد، زیرا نتوانسته بودند جایگاه خود را در این روند تثبیت کنند.
بیش از نیمی از مقامات ارشد اروپایی به فایننشال تایمز گفتهاند که انتظار دارند رئیسجمهور آمریکا از آنها بخواهد هزینه بازسازی اوکراین را بپردازند و نیروهای خود را برای حفظ توافق صلحی که در آن مشارکتی نداشتهاند، اعزام کنند.
نگرانی اروپا از تبدیل شدن به منبع مالی مذاکرات
یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا گفت: «آمریکاییها نقشی برای اروپا در مسائل بزرگ ژئوپلیتیکی مربوط به جنگ نمیبینند. این یک آزمون واقعی برای وحدت خواهد بود.» او افزود: «ترامپ ما را به چشم منبع مالی میبیند و صادقانه بگویم، ما هم مشخص نکردهایم که در ازای این پول چه جایگاهی در میز مذاکرات خواهیم داشت.»
در بیانیهای مشترک در عصر چهارشنبه، شش کشور اروپایی از جمله آلمان، فرانسه و بریتانیا اعلام کردند که آماده «تقویت حمایت خود از اوکراین» هستند و بر تعهد خود به «استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در برابر جنگ تجاوزکارانه روسیه» تأکید کردند.
امیدواری اروپا به کنفرانس امنیتی مونیخ برای شفافسازی مواضع آمریکا
رهبران و وزرای اروپایی امیدوارند در کنفرانس امنیتی مونیخ که از جمعه آغاز میشود، جزئیات بیشتری از برنامههای ترامپ از طریق مذاکرات با معاون رئیسجمهور آمریکا، جیدی ونس، و نماینده ویژه ترامپ در امور اوکراین، کیت کلاگ، به دست آورند.
با این حال، مقامات ناتو گفتهاند که انتظار ندارند کلاگ در مونیخ اهداف آمریکا برای این مذاکرات را بیان کند، بلکه طی هفتههای آینده با پایتختهای اروپایی رایزنی خواهد کرد.
عدم حضور اروپا در تیم مذاکرهکننده ترامپ با روسیه
احساس بیگانگی اروپاییها زمانی تشدید شد که ترامپ کلاگ را به عنوان بخشی از تیم مذاکرهکننده با روسیه معرفی نکرد. این در حالی بود که وزرای خارجه فرانسه، آلمان، لهستان، اسپانیا و ایتالیا در پاریس با کایا کالاس، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، دیدار کردند تا رویکرد خود را مشخص کنند.
ژوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجه اسپانیا، گفت: «در این دوران پر از عدم قطعیت و تغییرات، داشتن درک مشترک از آنچه در حال وقوع است برای اروپاییها بیش از هر زمان دیگری مهم است.» او افزود: «هیچ تصمیمی درباره امنیت اروپا نباید بدون حضور اروپا گرفته شود و ما معتقدیم هیچ تصمیمی درباره اوکراین نباید بدون حضور اوکراین اتخاذ شود.»
مذاکرات مخفیانه تیم ترامپ با مسکو پیش از اعلام رسمی
تیم ترامپ پیش از این، از جمله استیو ویتکوف، نماینده ویژه او، بهطور مخفیانه با مسکو در حال مذاکره بودند و روز سهشنبه آزادی یک معلم آمریکایی زندانی در روسیه را در ازای آزادی یک زندانی روسی اعلام کردند. ترامپ این تبادل را «عنصری بسیار مهم» در پایان دادن به جنگ توصیف کرد و ویتکوف را به همراه مارکو روبیو (وزیر امور خارجه)، جان رَتکلیف (رئیس سازمان سیا) و مایک والتز (مشاور امنیت ملی) بهعنوان تیم مذاکرهکننده معرفی کرد.
ناامیدی اوکراین از بیعملی اروپا
در کییف، مقامات اوکراینی از آنچه به عنوان عدم اقدام از سوی رهبران اروپایی تلقی میکنند، ابراز نارضایتی کردند. یکی از مقامات ارشد اوکراینی گفت: «واضح است که همه منتظرند ببینند ترامپ به آنها چه خواهد گفت.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، که پس از گفتوگوی ترامپ با پوتین تماسی از ترامپ دریافت کرد، قرار است در کنفرانس مونیخ شرکت کند. او بارها تأکید کرده است که تضمین امنیتی صرفاً اروپایی بدون مشارکت آمریکا معتبر نخواهد بود.
انتظار ترامپ از اروپا برای تامین امنیت پس از جنگ
با این حال، پایتختهای اروپایی بر این باورند که ترامپ نمیخواهد کشورش نقشی در امنیت پس از جنگ اوکراین ایفا کند و انتظار دارد اروپا مسئولیت این امر را بر عهده بگیرد.
پیت هِگسِت، وزیر دفاع آمریکا، اعلام کرد اروپا «باید بخش اعظم کمکهای نظامی و غیرنظامی آینده به اوکراین را تأمین کند» و حضور نیروهای آمریکایی یا نقش ناتو در هماهنگی نیروهای زمینی پس از پایان جنگ را رد کرد.
چالش اروپا در مواجهه با انفعال آمریکا
یک دیپلمات اتحادیه اروپا گفت: «سناریویی که در آن آمریکا بگوید “ما آتشبس را برقرار کردیم، بقیه کارها با شماست” برای ما کارساز نخواهد بود.»
مقامات اتحادیه اروپا از دشواری برقراری ارتباط با اعضای دولت ترامپ، از جمله اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، نگران هستند و اغلب مجبورند از طریق تماسهای دوجانبه اطلاعات کسب کرده و با شرکای خود در اتحادیه به اشتراک بگذارند.
یک مقام غربی گفت: «مؤسسات اتحادیه اروپا هنوز تلاش میکنند فرد مناسبی را با دسترسی مستقیم به ترامپ پیدا کنند.»
منبع: فایننشال تایمز
اخبار برگزیدهسیاسیلینک کوتاه :