نماینده مجلس از طالبان خواست حقآبه ایران را طبق قانون تحویل دهد
![حقابه هیرمند](https://jahansanatnews.ir/wp-content/uploads/2025/02/حقابه-هیرمند.webp)
نماینده استان سیستان و بلوچستان در مجلس میگوید انتقال آب از دریای عمان به تهران هم مشکلات زیستمحیطی و هم هزینههای زیادی دارد.
جهان صنعت نیوز، علی کرد عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی درباره طرح انتقال آب دریای عمان به تهران گفت: بنده با این طرحی که استانداری تهران بزرگ برای انتقال آب از دریای عمان یا خلیج فارس به تهران مطرح کرده بهعنوان یک کارشناس و بهعنوان کسی که هم تجربیات اجرایی دارم و هم کارمند وزارت کشور هستم، مخالفم، زیرا این طرح کاملا غیرقابل توجیه منطقی است، چون هم مشکلات زیستمحیطی دارد و هم هزینههای فوقالعاده زیادی را تحمیل میکند.
نماینده مردم خاش، میرجاوه، تفتان و بخشهای کورین و نصرتآباد زاهدان در مجلس اظهار کرد: بهتر است برای تامین آب شرب استان تهران از طرحهای آبخیزداری از کوهها و رشتهکوههای دماوند و البرز استفاده کنند همچنین سدهای بزرگ در جلوی کوهستانهای دامنههای زاگرس به طرف تهران یعنی زاگرس شمالی بسازند و این آب را انتقال دهند، چون انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به تهران غیرممکن است.
این نماینده مجلس بیان کرد: امکان انتقال آب با ابعاد و لیتراژ کمتر برای استانهای محروم که تنش آبی و خشکسالی بالای ۱۵ سال دارند مثل استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان وجود دارد و با طرح انتقال آب بهدلیل آنکه در این استانها مقدار کمتری به انتقال آب شرب، آب صنعتی و آب کشاورزی از دریای عمان نیاز دارند و هماکنون طرحش در سیستان و بلوچستان و خراسان در حال اجراست، موافقم، اما برای تهرانی که هم اقلیم بالا و هم بارندگی بالایی دارد و هم کوههای سر به فلک کشیده و هم رودخانههای فصلی و دائمی دارد این کار بسیار بیمنطق و غیرکارشناسی است.
مشکلات زیست محیطی انتقال آب به تهران
کرد اضافه کرد: برای مردم تهران بزرگ باید فکری منطقی، کمهزینه و شدنی را لحاظ کنیم و بار دیگر میگویم به فکر ساخت سدها بر روی رودخانههای فصلی، رودخانههای دائمی رشتهکوههای البرز، دماوند و زاگرس شمالی باشند در غیر این صورت نه برای انتقال آب از شمال به تهران در فکر باشند و نه از جنوب، چون مشکلات زیستمحیطی برای کشور ایجاد میکند.
نماینده مردم خاش، میرجاوه، تفتان و بخشهای کورین و نصرتآباد زاهدان در مجلس درباره اظهارات سران طالبان مبنی براینکه بهدلیل خشکسالی نمیتوانند حقآبه هامون را بدهند، گفت: حرفی را که متولیان کشور افغانستان در این خصوص گفتند که ما آبی در رودخانه هیرمند نداریم را بنده نمیپذیرم، زیرا این رودخانه پرآب است و در بالادست ضمن پوشش سدها بر روی این رودخانه در کیلومترهای ۵۰۰، ۷۰۰ و پس از آن، آب را در سیلاب، جلگهها و دشتهای افغانستان سرگردان کردهاند بنابراین حرفشان مبنی براینکه آب نیست منطقی نیست، اما حقآبه ایران حق مسلم ملت ایران است.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: طالبان مدعی مسلمانی است و از طرفی استان سیستان و بلوچستان اکثراً اهل سنت و حنفی مذهب هستند و از نظر مذهبی با آنها نزدیکاند، اما نباید انسان نسبت به همسایهاش، هموطنش و هممذهبش کار ظالمانه، نابخشودنی و کارشناسی نشدهای را انجام دهد بنابراین اگر طالبان مدعیاند که آب نداریم این حرف را بهعنوان یک فردی که از استان سیستان و بلوچستان است و دکترای ژئوپلیتیک دارد و اقلیم و جغرافیا را میشناسم و بارندگیهای دنیا را رصد میکنم و ژئوپلتیک افغانستان را به خوبی میدانم، نمیپذیرم.
تقاضا از طالبان
کرد تاکید کرد: بهعنوان یک فرد کرد بلوچ، اهل سنت و حنفی مذهب از برادران حکومت طالبان میخواهم که ما را دریابند و حداقل اگر اضافه آب را نمیدهند حقآبه ما را مطابق با قانون به ما واگذار کنند.
این نماینده مجلس بیان کرد: پیشنهادی میکنم به جمهوری اسلامی ایران و آقای عراقچی رئیس دیپلماسی کشورمان که از تکروی و دیدار با طالبان به این شکلی که میرود، پرهیز کند. زیرا استان سیستان و بلوچستان از سیستان گرفته تا جنوب بلوچستان سربلند هشت نماینده دارد و بهتر بود وزیر امور خارجه کشورمان در سفرها و نشستها با کشور افغانستان و پاکستان ما را دعوت میکرد. چون حضور ما در افغانستان و پاکستان قطعا با توضیحاتی که با لباس محلی میدادیم و با توجیه برادران طالبان، میتوانستیم این حقآبه را بگیریم. البته باز هم دیر نشده و به آقای عراقچی توصیه میکنیم که از تکروی پرهیز و دیپلماسی سیاسی نکند. بلکه دیپلماسی واقعی انجام دهد و از هشت نماینده مجلس دعوت کند که ما خادمین مردم در افغانستان حضور پیدا کنیم. با همه دستاندرکاران از سیاسی گرفته تا اجرایی، وزارت کشور و والیداران افغانستان نشست کنیم تا مشکل آب حل شود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار کرد: پیشنهاد دیگر این است که حاضر هستیم تبادل کالا با طالبان انجام دهیم یعنی ما میتوانیم در بحث انرژی هم سوخت، هم برق و هم گاز به افغانستان بهصورت دائم انتقال دهیم و طالبان در مقابل به ما آب کافی از آن آبی که در دشتها، درهها و سیلابها سرگردان است و با آن حتی توان کشت ندارند را به ما بدهند.
باشگاه خبرنگاران جوان
لینک کوتاه :