xtrim
DBA

سال ۱۴۰۴ برای بازار مسکن چه سوغاتی خواهد آورد؟ رکود بیشتر یا انفجار قیمت‌ها؟

بازار مسکن مدت‌هاست که در رکود تورمی به سر می‌برد و از قافله افزایش قیمت ارز و طلا جا مانده است. با این حال خریداران توان خرید واحدهای مسکونی را ندارند. علاوه بر این، عدم اعلام آمارهای مربوط به ساخت‌وساز توسط بانک مرکزی امکان پیش‌بینی را از فعالین این حوزه سلب کرده است.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: در دو سال گذشته بازار مسکن علیرغم تورم شدید از سایر بازارها مانند طلا و ارز عقب مانده است. رشد نرخ ارز و تورم از سویی باعث عدم تقاضا و رکود شده و از سویی دیگر با چندین برابر کردن قیمت تمام شده ساخت و ساز، عرضه را با مشکلات جدی روبه‌رو کرده است. در حال حاضر بازار مسکن مانند فنری فشرده شده است که هر آن امکان باز شدن آن و جهش چندین برابری قیمت وجود دارد.

ساخت‌وساز در اغما و خریداران ناتوان در پرداخت مبالغ میلیاردی

بنا بر اعلام انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان، ساخت مسکن در سال جاری و در شهر تهران نصف سال قبل بوده و در سال آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت. به دلیل رکود در بازار، قیمت مسکن پا به پای تورم بالا نرفته است، اما با این وجود خریداران توان خرید آن را ندارند. بسیاری از فعالین اقتصادی می‌گویند الان وقت خرید مسکن است، چرا که در پایین‌ترین بازه قیمتی قرار دارد و به زودی و با آغاز سال ۱۴۰۴ دچار انفجار قیمت خواهد شد، اما خریداران توان پرداخت مبالغ چندین میلیاردی را ندارند. در حال حاضر میانگین قیمت هر متر مربع مسکن در شهر تهران ۹۰ میلیون تومان برآورد شده و خرید کوچکترین آپارتمان هر چند قدیمی چندین میلیارد تومان سرمایه می‌خواهد. این شرایط باعث شدت گرفتن رکود در این بازار و عدم توفیق سازندگان به ساخت‌وساز بیشتر شده است.  

کاهش ۴.۸ درصدی تولید فولاد به عنوان پایه اصلی ساخت‌وساز

صنعت فولاد به عنوان مهم‌ترین ماده اولیه ساختمان‌سازی در سال‌های اخیر با شدیدترین مشکلات مالی دست به گریبان بوده است. بنا بر آمارهای رسمی، به دلیل ایجاد محدودیت در تامین انرژی برق و گاز تولید فولاد در ۱۰ ماهه نخست ۱۴۰۳ با کاهش ۱.۵ میلیون تنی به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار شده است. به گفته انجمن تولید کنندگان فولاد کشور، نرخ افت تولید فولاد ایران در ۹ ماهه امسال ۴.۸ درصد بود که این رقم در پایان دی ماه به ۵.۵ رسیده است. میلگرد به عنوان یکی از مشتقات اصلی صنعت فولاد که در ساختمان‎سازی کاربرد دارد، با کاهش تولید ۵.۶ درصدی روبه‌رو بوده و ۸ میلیون و ۲۴۵ هزار تن از تولید آن کاسته شده است.

پردیس در رکود؛ از متری ۲۰ میلیون تا ۲۰۰ میلیون

مناطق مسکونی مانند پردیس که برای بسیاری از افراد موقعیت سرمایه‌گذاری محسوب شده و معاملات زیادی در آن‌ها صورت می‌گیرد، نیز با رکود تورمی مواجه شده است. یکی از بنگاه‌های معاملات ملکی واقع در فاز ۸ در پردیس می‌گوید قیمت خرید آپارتمان در این منطقه مناسب است اما مدت‌ها است که معامله‌ای انجام نداده‌ایم. برای مثال یکی از فروشندگان ماه‌ها است که واحد ۱۰۰ متری خود را با قیمت حدود ۲ میلیارد تومان برای فروش گذاشته است، اما خریداری نیست. الان در فازهای جدیدتر پردیس واحدهای لوکس گران قیمت هم موجود است که هر متر آن‌ها با واحدهای شمال شهر تهران برابری می‌کند. در واقع از نظر امکانات هم چیزی از آپارتمان‌های لوکس تهران کم ندارند، اما آن‌ها راکد هستند و خرید و فروش نمی‌شوند. قیمت هر متر این قبیل واحدها از حدود ۱۱۰ میلیون تومان آغاز شده و تا ۲۰۰ میلیون تومان نیز می‌رسد.

 

سال ۱۴۰۴ به گواه اکثر کارشناسان سال روبه‌رویی با شگفتی‌های اقتصادی خواهد بود. اکنون حدود ۳ ماه است که بانک مرکزی آمار دقیقی از بازار مسکن منتشر نکرده و همین موضوع باعث عدم پیش‌بینی پذیری بیشتر آینده مسکن شده است. بازار مسکن به عنوان بازاری که مستقیما با نرخ ارز سر و کار دارد، یکی از بازارهای متاثر از شرایط اقتصادی خواهد بود. آیا رکود معاملات ادامه‌دار خواهد بود یا خریداران با انفجار قیمتی روبه‌رو خواهند شد؟ باید صبر کرد و دید.

 

اخبار برگزیدهمسکن
شناسه : 494085
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *