xtrim
DBA

مردم سوال دارند: در این شرایط اقتصادی علت پهن کردن فرش قرمز برای مهاجرین غیر قانونی چیست؟

با ارسال لایحه سازمان ملی مهاجرت به مجلس نگرانی‌ها از پیامدهای اقتصادی و اجتماعی حضور مهاجرین غیر قانونی در کشور بالا گرفته است. افکار عمومی پرسش‌های بسیاری در این خصوص دارد، و مانند بسیاری از مسائل دیگر هیچ مقام مسئولی پاسخگوی این سوالات نیست.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: افکار عمومی پرسش‌های بسیاری درباره پیامدهای اقتصادی و اجتماعی حضور مهاجرین غیر قانونی در کشور دارد، و مانند بسیاری از مسائل دیگر هیچ مقام مسئولی پاسخگوی این سوالات نیست. در برخی مناطق درگیری میان شهروندان و اتباع شدت گرفته و به نظر می‌رسد مسئولین تا رسیدن به نقطه بحرانی قصد سروسامان دادن به اوضاع را ندارند. مرکز پژوهش‌های مجلس ایجاد سازمان ملی مهاجرت را به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و سیاست‌های کلی ابلاغ شده مرتبط می‌داند؛ اما سوال اینجا است که چرا برای حل مشکل جمعیت باید دست به دامن اتباع بیگانه شد؟ آیا نمی‌توان با کاستن از فشارهای اقتصادی جوانان ایرانی را متمایل به ازدواج و فرزندآوری کرد؟

حضور گسترده اتباع غیر قانونی در سطح شهر و نگرانی نادیده گرفته شده شهروندان

کنترل ورود مهاجران غیر قانونی به ویژه از مبدا افغانستان در ماه‌های اخیر به موضوعی داغ و چالش‌برانگیز در جامعه ایجاد شده است. حضور گسترده مهاجرین غیر قانونی در سطح شهر باعث ایجاد حساسیت در افکار عمومی شده و هرگاه خبری جدید از اقدامات خلافکارانه این افراد منتشر می‌شود، بحث بر سر حضور آن‌ها پررنگ‌تر می‌شود. این حساسیت‌ها با افزایش فشار اقتصادی بر مردم بیشتر نیز می‌شود. بسیاری از مردم بر این باورند که در زمانی که ناترازی انرژی در اوج است و قطعی مداوم برق و گاز زندگی روزمره را مختل کرده است، چرا باید کشور میزبان تعداد بیشماری از مهاجرین غیر قانونی شود؟

غیر قانونی وارد کشور شوید، ما شما را قانونی می‌کنیم

“دیگر توان نداریم و زیرساخت‌‌‌های ما توان جذب بیشتر از این را ندارد”. گوینده این جمله رئیس مرکز امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور است. وزارتخانه‌ای که عملکردش در خصوص این موضوع حساسیت‌برانگیز و مهم تا کنون محل نقد بسیاری از کارشناسان بوده است. چند روز پیش، ۲۸ بهمن ماه، دولت پزشکیان با وجود مخالفت‌های فراوان لایحه مرتبط با وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت را به مجلس فرستاد؛ لایحه‌ای که پیشتر توسط دولت برای بازنگری از مجلس پس گرفته شده بود. آنطور که شنیده می‌شود، با تصویب این لایحه در مجلس راه ورود برای اتباع غیر قانونی و طی مراحل تبدیل شدن به شهروند قانونی هموارتر خواهد شد. بر اساس این لایحه مهاجران غیرقانونی که وارد کشور می‌شوند، تعیین تکلیف یا اخراج می‌شوند. یعنی این شانس دریافت اقامت قانونی به مهاجران داده می‌شود تا پس از ورود غیر قانونی به کشور درخواست شهروندی بدهند. حال مشخص نیست که بر اساس چه معیارهایی این حق قانونی به آن‌ها داده خواهد شد. 

۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای پایش مرزهای شرقی کشور

طبق جزء «۴» بند «چ» ماده (۸۵) قانون برنامه هفتم، وزارت کشور با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح مکلف به «هوشمندسازی، انسداد و پایش (کنترل) سخت‏افزاری و نرم‌افزاری مرزهای زمینی، هوایی و دریایی کشور به‌ویژه مرزهای شرقی» شده است. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، برنامه «تقویت، کنترل و انسداد مرزهای کشور با اولویت شرق» ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار، یعنی ۱۴ درصد کل اعتبارات تملک دارایی سرمایه‏ای وزارت کشور را به‌خود اختصاص داده است.

مردم چه می‌گویند؟ کمک کنید ما ازدواج کنیم و بچه بیاوریم

نظرات مردم در خصوص حضور گسترده مهاجرین غیر قانونی در کشور و چرایی استقبال دولت و سیاست‌گذاران از این اتفاق متفاوت است. عده‌ای می‌گویند حال که به دلیل مشکلات اقتصادی تمایل به ازدواج کم شده و زوج‌های جوان نیز به خاطر درگیری با مشکلات مالی و معیشتی توان فرزندآوری ندارند، دولت تصمیم گرفته تا با وارد کردن افغان‌ها کمبود جمعیت را جبران کند. بسیاری از شهروندان ناراضی این پرسش را مطرح می‌کنند که چرا به جای این کار که تبعات اجتماعی و فرهنگی دارد، شرایط اقتصادی را برای ازدواج و فرزندآوری جوانان هموارتر نمی‌کنید؟ عده‌ای دیگر بر مخاطرات امنیتی این موضوع تاکید می‌کنند و حضور گسترده اتباع را که عمدتا دارای تفاوت‌های اجتماعی و فرهنگی و عقیدتی با ایرانی‌ها هستند، را در طولانی مدت به ضرر نظام اجتماعی و اقتصادی کشور می‌دانند.

آمار دقیقی از تعداد مهاجرین غیر قانونی در کشور وجود ندارد؛ آمارهای غیر رسمی می‌گویند در حال حاضر ۶ میلیون نفر اتباع افغان در ایران حضور دارند. مردم به حق می‌پرسند: در شرایطی‌که تورم کالاهای اساسی تامین حداقل نیازهای روزمره را با مشکل مواجه کرده و نیروی کار جوان با مشکل بیکاری دست و پنجه نرم می‌کند، زوج‌های جوان به دلایل اقتصادی خود را از لذت زندگی مشترک و بچه‌دار شدن محروم کرده‌اند، و بودجه با انواع و اقسام کسری روبه‌رو است، دولت با چه پشتوانه‌ای می‌خواهد نیازهای اقتصادی این جمعیت ۶ میلیون نفره (در خوشبینانه‌ترین حالت) را برآورده کند؟  

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 494107
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *