xtrim
DBA

نقدینگی به مرز ۱۰ هزار هزار میلیارد تومان نزدیک شد

خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در ۹ ماهه منتهی به آذر ۱۴۰۳ افزایش یافت و به عنوان مهم‌ترین عامل رشد ۱۱.۴ درصدی پایه پولی شناخته شد.

جهان صنعت نیوز، بر اساس گزارش بانک مرکزی، خالص دارایی‌های خارجی این بانک در ۹ ماهه منتهی به آذر ۱۴۰۳ افزایش یافته و با سهمی ۷۰.۹ درصدی، مهم‌ترین عامل رشد پایه پولی بوده است. حجم نقدینگی نیز به ۹۶۰۳۶.۱ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، رشدی ۲۱.۹ درصدی را نشان می‌دهد. در همین حال، پایه پولی با رشد ۱۱.۴ درصدی نسبت به پایان سال گذشته، به ۱۲۱۶۴.۷ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.

افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی؛ عامل اصلی رشد پایه پولی

بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود از تحولات پولی کشور، از افزایش خالص دارایی‌های خارجی این بانک در آذر ۱۴۰۳ خبر داد. بر اساس این گزارش، حجم نقدینگی در این ماه به ۹۶۰۳۶.۱ هزار میلیارد ریال رسید که ۲۱.۹ درصد بیشتر از پایان سال ۱۴۰۲ است. همچنین نرخ رشد ۱۲ ماهه نقدینگی در آذر ۱۴۰۳ معادل ۲۸.۱ درصد اعلام شده که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته (۲۷ درصد)، ۱.۱ واحد درصد افزایش را نشان می‌دهد.

در همین حال، پایه پولی در پایان آذر به ۱۲۱۶۴.۷ هزار میلیارد ریال رسید و رشد ۱۲ ماهه آن به ۲۰ درصد بالغ شد. این میزان در مقایسه با آذر ۱۴۰۲ که رشد پایه پولی ۳۳.۱ درصد بود، ۱۳.۱ واحد درصد کاهش یافته است. با این حال، در مقایسه با پایان سال ۱۴۰۲، پایه پولی ۱۱.۴ درصد رشد را تجربه کرده است.

خالص دارایی‌های خارجی؛ محرک اصلی رشد پایه پولی

طبق اعلام بانک مرکزی، مهم‌ترین عامل افزایش پایه پولی در این دوره افزایش خالص دارایی‌های خارجی این بانک بوده که ۷۰.۹ واحد درصد از رشد ۱۱.۴ درصدی پایه پولی را به خود اختصاص داده است. این افزایش عمدتاً ناشی از رشد نرخ تسعیر ارز بوده است.

پس از دارایی‌های خارجی، مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها دومین عامل مؤثر در رشد پایه پولی بوده و ۴.۷ واحد درصد در این افزایش نقش داشته است. همچنین خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی با سهمی ۳.۲ واحد درصدی در افزایش پایه پولی اثرگذار بوده که علت اصلی آن، افزایش مطالبات بانک مرکزی از دولت اعلام شده است.

تنها عامل کاهش‌دهنده رشد پایه پولی

بر اساس این گزارش، تنها عاملی که موجب کاهش رشد پایه پولی شده، کاهش خالص سایر اقلام بانک مرکزی بوده است که معادل ۶۷.۴ واحد درصد از رشد پایه پولی را تعدیل کرده است.

افزایش ضریب فزاینده نقدینگی

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که ضریب فزاینده نقدینگی در پایان آذر ۱۴۰۳ نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، افزایش یافته و به ۷.۸۹۵ رسیده است. این موضوع نشان‌دهنده رشد قدرت خلق پول در شبکه بانکی است.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 494335
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *