xtrim

هشدار آمارها؛ افزایش تورم در کمین اقتصاد!

مطابق با داده‌های بانک مرکزی، سرعت رشد نقدینگی در کشور افزایش یافته است، اتفاقی که احتمالا پیش‌آهنگ افزایش نرخ تورم در ماه‌های آتی است.

جهان صنعت نیوز، گزارش تازه بانک مرکزی، حاوی آمار و ارقامی است که نشانه‌های آشکاری از فشارهای تورمی در ماه‌های آینده را نمایان می‌کند. افزایش سرعت رشد نقدینگی در کنار جهش ضریب فزاینده پولی، نگرانی‌ها درباره موج جدید تورم را تشدید کرده است. در حالی که حجم نقدینگی کشور به مرز ۱۰ هزار هزار میلیارد تومان نزدیک شده و ضریب فزاینده به سطوح کم ‌سابقه‌ای رسیده، بسیاری از تحلیلگران نسبت به پیامدهای این روند بر اقتصاد هشدار می‌دهند. اگر این رشد بی‌رویه نقدینگی مهار نشود و سیاست‌های پولی نتوانند سد راه آن شوند، ممکن است در ماه‌های آینده با تورمی فراتر از پیش‌بینی‌های رسمی مواجه شویم.

حکایت تورم، ضریب فزاینده و نقدینگی

به طور خلاصه، ضریب فزاینده پولی مانند یک تقویت‌کننده برای نقدینگی عمل می‌کند؛ یعنی هر واحد پولی که بانک مرکزی به‌عنوان پایه پولی ایجاد می‌کند، از طریق سیستم بانکی چندین برابر در اقتصاد گردش پیدا می‌کند. وقتی بانک‌ها سپرده‌های دریافتی را وام می‌دهند، این پول دوباره به‌صورت سپرده جدید وارد بانک‌ها می‌شود و این چرخه ادامه می‌یابد، به‌طوری که نقدینگی نهایی چندین برابر پایه پولی اولیه خواهد بود. حال اگر بانک مرکزی بدون پشتوانه تولیدی، پایه پولی را افزایش دهد، حجم نقدینگی در اقتصاد با شدت بیشتری رشد می‌کند. این رشد نقدینگی اگر با افزایش تولید و عرضه کالا و خدمات همراه نباشد، یعنی پول بیشتری در برابر تعداد ثابتی کالا و خدمات قرار بگیرد، در نهایت منجر به افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و ایجاد تورم می‌شود. در چنین شرایطی، مردم شاهد کاهش قدرت خرید و افزایش هزینه‌های زندگی خواهند بود، در حالی که ارزش واقعی پولی که در اختیار دارند، کاهش می‌یابد و منجر به افزایش تورم خواهد شد.

پایه پولی؛ کاهش نرخ رشد

در دی ماه ۱۴۰۳، حجم کل پایه پولی کشور به حدود ۱۲۴۰.۹ هزار میلیارد تومان رسید. این رقم نشان‌دهنده ارزش پول نقد و اعتبارات ثبت‌شده در حساب‌های بانک مرکزی است که بالاترین سطح نقدشوندگی را در اقتصاد کشور به خود اختصاص می‌دهد. طبق داده‌های منتشر شده از سوی بانک مرکزی، پایه پولی در این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۲۱.۲ درصدی را تجربه کرده که نشان‌دهنده کاهش نرخ رشد پایه پولی در مقایسه با نرخ رشد پایه پولی در دی‌ ماه سال قبل (۳۱.۵ درصد) است. این کاهش معادل ۱۰.۳ درصد نسبت به گذشته است، با این حال، نسبت به پایان سال ۱۴۰۲، پایه پولی در دی ماه امسال رشدی ۱۳.۶ درصدی داشته است. نکته مهم آن است که پایه پولی آنچنان در پیش بینی میزان تحقق تورم موثر نیست. کارشناسان معتقدند در بررسی تورم، سطح و سرعت رشد میزان نقدینگی در اقتصاد یک کشور حرف اول را می‌زند.

نقدینگی و نوبانگ تورم!

رشد نقدینگی همواره یکی از محرک‌های اصلی تورم در اقتصاد محسوب می‌شود. بر اساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی، حجم نقدینگی کشور تا پایان دی ماه ۱۴۰۳ به ۹۷۲۳.۳ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۸.۴ درصد افزایش یافته است. این رقم نشان می‌دهد که سرعت رشد نقدینگی در مقایسه با آذر ماه حدود هشت درصد بیشتر شده است که می‌تواند زنگ خطری برای افزایش نرخ تورم در ماه‌های پیش‌رو باشد. علاوه بر این، روند صعودی ضریب فزاینده پولی نیز بر پیچیدگی شرایط افزوده است. گزارش‌های رسمی حاکی از آن است که این شاخص در دی ماه امسال نسبت به دی ماه سال گذشته شش درصد رشد داشته و به ۷.۸۳۵ واحد رسیده که بیانگر شدت یافتن ضریب نقدینگی در اقتصاد کشور است. همه این آمارها در کنار هم نشان می‌دهد احتمالا نه تنها سیاست‌گذاری تورم پایین تر از ۳۰ درصد محقق نخواهد شد بلکه باید منتظر رشد نرخ تورم در ماه های پیش رو باشیم.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 494764
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *