xtrim

موج سرما در کشور غیرمنتظره نیست؛ بررسی الگوی آفیلیا

عضو سابق کمیته مشترک علمی سازمان هواشناسی جهانی، کاهش دمای هوای این روزها را در کشور پدیده طبیعی و در نتیجه توده هوایی دانست که از عرض‌های جغرافیایی بالا وارد کشور شده است و گفت: آفیلیا قبلا هم در کشور تجربه شده و موضوع جدید و مایه نگرانی نیست.

جهان صنعت نیوز، سازمان هواشناسی و مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی امروز (سه‌شنبه، هفتم اسفندماه) اعلام کرد که در شبانه‌روز گذشته ۲۱ مرکز استان دمای کمتر از صفر درجه را تجربه کردند.

در پی اُفت دما در نقاط مختلف کشور در فضای مجاز برخی مطلبی در خصوص پدیده آفیلیا و سرمای شدید پرداختند و مدعی شدند که دمای هوا در چند روز آینده، کاهش قابل توجهی خواهد داشت و توصیه‌هایی در خصوص نحوه تغذیه و خوردن ویتامین‌ها بیان کردند؛ طرح این موضوعات، نگرانی‌هایی را در میان برخی شهروندان ایجاد کرده است.

این مطالب در فضای مجازی ادعا داشتند که «از فردا ساعت ۵:۲۷ صبح، شاهد پدیده آفیلیا خواهیم بود، که در آن زمین به دورترین فاصله از خورشید خواهد رسید و این این پدیده تا دهم اسفند ماه ادامه خواهد داشت.

منتشرکنندگان این مطلب مدعی بودند که این موضوع تأثیراتی بر آنفلوانزا، سرفه، سرماخوردگی و مشکلات تنفسی خواهد گذاشت و افراد باید دفاع ایمنی بدن خود را با مصرف ویتامین‌ها و سایر مکمل‌های غذایی تقویت کنند و با بیان اینکه فاصله زمین تا خورشید ۵ دقیقه نوری یا ۹۰ میلیون کیلومتر است، ادعا داشتند که پدیده آفیلیا ما را به فاصله کمی بیش از ۱۵۲ میلیون کیلومتر از خورشید، یعنی ۶۶ درصد دورتر از فاصله فعلی می‌برد.

خبرنگار علمی ایرنا در این رابطه گفت‌وگویی با محمدتقی زمانیان، استاد هواشناسی و عضو سابق کمیته مشترک علمی سازمان هواشناسی جهانی و عضو انجمن علوم و فنون دریایی ایران انجام داد.

وی سرمای هوای این روزها را ناشی از ورود توده هوایی سرد از عرض‌های جغرافیایی بالاتر دانست و به ایرنا گفت: سرما در فصل زمستان طبیعی است و بسته به این که توده هوا از کدام عرض جغرافیایی به سمت کشور حرکت می‌کند دمای متفاوتی دارد.

زمانیان ادامه داد: چنانچه توده هوایی که وارد کشور می‌شود از عرض جغرافیایی بالاتر بیاید دمای پایین‌تری در کشور شاهد خواهیم بود و نمونه آن توده هوایی است که این روزها در کشور استقرار یافته و این امر غیر طبیعی نیست.

وی با اشاره به نبود بارش برف در شهر تهران گفت: در سال‌های گذشته در تهران بارش برف سنگینی را شاهد بودیم و ارتفاع برف حتی تا زانوهای ما نیز بالا می‌آمد در حالی که این روزها دیگر خبری از بارش‌های برف سنگین در شهر تهران نیست.

زمانیان تاکید کرد: در شرایط جوی که این روزها بر بسیاری از شهرهای کشور حاکم است مردم باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشند اما باید بگویم که این موج هم تمام می‌شود.

عضو انجمن علوم و فنون دریایی توضیح داد: همانطور که گفتم هر نظام جوی در هر منطقه‌ای که تشکیل شود ویژگی‌های آن منطقه را کسب می‌کند برای مثال در سیبری که دمای بسیار پایینی دارد بنابراین توده هوایی که از آنجا می‌آید دمای پایینی دارد.

زمانیان ادامه داد: نظام جوی که از شمال شرق وارد کشور می‌شود به طور طبیعی دمای پایین دارد همچنین اگر توده‌های هوا از عرض‌های بالا بیاید دمای بسیار پایین‌تری خواهد داشت و اگر از عرض‌های میانه آمده باشد دمای هوا بالاتر خواهد بود و این بسیار طبیعی است.

وی تصریح کرد: در گذشته نیز ما پدیده آفیلیا را در کشور شاهد بودیم و نمونه آن بارش برف سال ۱۳۵۰ در تهران بود اما این روزها با وجود وسایل نقلیه که موجب گرم شدن زمین شده‌اند یا خانه‌های مجهز به گرم‌خانه مرکزی که به کمک دیگر عوامل موجب بالا رفتن دمای زمین شده‌اند دیگر شاهد انباشت برف‌ها در مکان‌هایی که تراکم بافت مسکونی وجود دارد یا جاهایی که وسایل نقلیه بیشتری در تردد هستند را شاهد نیستیم.

منبع: ایرنا

عمومی
شناسه : 494898
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *