بحران انرژی با گسترش مزارع رمزارز؛ چاره چیست؟

مزارع استخراج ارز دیجیتال با نیاز به قدرت محاسباتی بالا، مصرف برق زیادی دارند. این در حالی است که کشور با بحران انرژی دست و پنجه نرم میکند و اثرات این مصرف بیرویه بر شبکه برق مشهود است.
جهان صنعت نیوز، استخراج رمزارزها، بهویژه بیتکوین، به دلیل مصرف بالای انرژی، تأثیر قابلتوجهی بر شبکه برق کشور دارد. مزارع استخراج ارز دیجیتال، بهویژه بیت کوین، بهدلیل نیاز به قدرت محاسباتی بالا، مقادیر زیادی برق مصرف میکنند. این دستگاهها بهطور مداوم برای حل معادلات پیچیده ریاضی که اساس استخراج ارز دیجیتال هستند، فعالیت دارند.
در واقع، هر یک دستگاه ماینر به اندازه یک کولر گازی مصرف برق دارد. استخراج یک بیت کوین معادل ۴۴۰ واحد مسکونی در تهران برق مصرف میکند، یعنی اگر کسی بخواهد یک بیت کوین استخراج کند همانند آن است که ما برق یک محله ۵۰۰ نفری را قطع کنیم تا در یک بازه زمانی یک ماهه یک واحد بیت کوین تولید شود.
در سالهای گذشته، استخراج غیرمجاز رمزارزها بهعنوان یکی از عوامل اصلی قطعی برق در ایران مطرح شده است. این فعالیتها با استفاده از برق یارانهای، فشار مضاعفی بر شبکه برق کشور وارد میکنند.
برآوردها نشان میدهند که ظرفیت نیروگاهی کشور از ۹۰ هزار مگاوات عبور کرده و میزان مصرف در ایام سرد سال حدود ۴۷ تا ۴۹ هزار مگاوات است. این در حالی است که کسری تراز شبکه برق کشور بیش از ۱۰ هزار مگاوات است.
محمد اله داد معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر در اینباره افزود: دستورالعملی از سوی وزیر نیرو در خصوص تامین برق مزارع استخراج رمزارز با استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر ابلاغ شده که این امکان را فراهم میکند تا این مزارع از این طریق فعالیت داشته باشند.
همچنین در پاسخ به این بحران، شرکت توانیر اعلام کرده است که برای شناسایی و گزارش مراکز استخراج غیرمجاز، پاداشی ۵۰ میلیون تومانی به شهروندان پرداخت میکند.
معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر با بیان اینکه در گذشته بیشتر ماینرها از برق مجاز استفاده می کردند و از طریق قرائت کنتور، به راحتی مصرف غیرعادی محلهای نصب آنها مشخص می شد تصریح کرد: اما امروز ۹۵ درصد مزارعی که کشف میشوند، برق را به صورت غیرمجاز و از کابل شبکه بعد از کنتور دریافت میکنند و اصطلاحا برق دزدی میکنند.
وی حدود ۲۰ درصد ناترازی صنعت برق را به مراکز غیرمجاز تولید رمزارز مربوط دانست که علت عمده شیوع آن، تعرفههای ارزان برق به ویژه در مناطق گرمسیر جنوبی است و اغلب کشورهای اروپایی و چین از سال ۲۰۲۱ فعالیت در این عرصه را ممنوع اعلام کردند و روسیه نیز از ابتدای سال نو میلادی به جهت مشکل تامین انرژی از ممنوعیت این فعالیت در ۱۰ استان خود خبر داد.
همچنین؛ مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل توانیر با بیان این که برق مصرفی ماینرها معادل ۸۰۰ مگاوات به اندازه یک واحد نیروگاه اتمی بوشهر است، به استفاده کنندگان از شبکههای عمومی برق که با استخراج غیرقانونی رمزارز به حقوق مردم تجاوز کرده و موجب بروز خاموشی در برخی نقاط میشوند، هشدار داد با آنها برخورد قهری و قانونی صورت خواهد گرفت و جرایم بسیار سنگین مالی و حتی جمعآوری انشعاب برق در انتظارشان خواهد بود.
در مجموع، استخراج رمزارزها با مصرف بالای انرژی، بهویژه در شرایط بحران برق، تأثیر منفی بر پایداری شبکه برق ایران دارد و نیازمند نظارت و مدیریت دقیقتری است.
منبع: برنا
نفت و پتروشیمیلینک کوتاه :