دیپلماسی در سایه بمبافکنها؛ مذاکره ایران و آمریکا آغاز میشود؟

دولت ترامپ در حال بررسی جدی پیشنهاد ایران برای آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم هستهای است.
جهان صنعت نیوز، با وجود تهدیدهای مکرر دونالد ترامپ برای حمله نظامی در صورت عدم توافق هستهای با ایران، کاخ سفید اکنون پیشنهاد گفتوگوهای غیرمستقیم ایران با میانجیگری عمان را به طور جدی بررسی میکند.
مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان در دستور کار کاخ سفید
در یکی از مهمترین تحولات ژئوپلیتیکی اخیر، دو مقام آمریکایی به Axios گفتهاند که کاخ سفید پیشنهاد ایران برای آغاز گفتوگوهای غیرمستقیم درباره برنامه هستهای را بهطور جدی در حال بررسی دارد. این پیشنهاد، در پاسخ به نامهای بود که سه هفته پیش از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، خطاب به رهبر ایران ارسال شد. ایران در پاسخ، با مذاکرات مستقیم مخالفت و تنها با میانجیگری عمان موافقت کرده است.
مقامات آمریکایی تاکید دارند که مذاکرات مستقیم شانس موفقیت بیشتری دارد، اما با قالب پیشنهادی ایران مخالفتی ندارند. در حال حاضر، بحثهای داخلی در کاخ سفید میان موافقان دیپلماسی و حامیان حمله نظامی همچنان ادامه دارد.
همزمان با مذاکرات، آمادگی نظامی در خاورمیانه به اوج رسید
در حالی که کاخ سفید درگیر بررسی این پیشنهاد است، پنتاگون اقدام به تقویت گسترده نیروهای آمریکایی در منطقه کرده است. از جمله این اقدامات، استقرار دو ناو هواپیمابر «ترومن» و «وینسون» در خلیج فارس، اعزام جنگندههای B-2 به پایگاه «دیهگو گارسیا» و آمادهسازی بمبهای سنگرشکن است.
این سطح از آمادگی نظامی در حالی انجام میشود که ترامپ قبلاً اعلام کرده بود ایران تنها دو ماه فرصت دارد تا به توافق هستهای جدید تن دهد؛ در غیر این صورت، گزینه نظامی روی میز خواهد بود.
از توافق ۲۰۱۵ تا مرز بحران ۲۰۲۵
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود، توافق هستهای ۲۰۱۵ را کنار گذاشت و سیاست «فشار حداکثری» را در پیش گرفت، اما موفق به حصول توافق جدید نشد. در دوره بایدن نیز، تلاشها برای احیای توافق بینتیجه ماند. در این مدت، ایران سطح غنیسازی اورانیوم خود را به میزان بیسابقهای افزایش داده و اکنون در آستانه یک دولت آستانه هستهای قرار دارد؛ هرچند تهران تأکید دارد به دنبال ساخت سلاح نیست.
سیاسیلینک کوتاه :