نسلکشی برای نفت و گاز

محمود خاقانی، کارشناس بینالمللی انرژی
در ۲۰ ژانویه سال جاری میلادی۲۰۲۵، زمانی که دونالد ترامپ روی کار آمد، چندین فرمان اجرایی، ازجمله یک فرمان «اضطراری ملی انرژی برای افزایش تولید نفت و گاز در آمریکا» را امضا و آمریکا را از توافقنامه آب و هوایی پاریس خارج و ممنوعیت حفاری نفت و گاز طبیعی در سواحل و آبهای آمریکا را لغو کرد. او همچنین برنامه دولت جدید آمریکا با هدف بازگشایی منابع طبیعی آلاسکا را مطرح کردو در بیانیههای اولیه خود به تهدیدات تعرفهای علیه شرکای تجاری کلیدی آمریکا از جمله مکزیک، کانادا، چین و اتحادیه اروپا ادامه داد. در همین حال برای دفاع و بقای دلار بهعنوان یک ارز ذخیرهای بینالمللی به کشورهای عضو بریکس هشدار داد که هرگونه تلاش برای جایگزینی دلار آمریکا در تجارت جهانی را متوقف کنند، وگرنه با افزایش ۱۰۰درصدی تعرفه کالاهای وارداتی از کشورهای بریکس پاسخ خواهد داد.
ترامپ خواهان کاهش بهای نفت خام؟
ترامپ سیاستهای انرژیهای جایگزین برای انرژیهای فسیلی را کنار گذاشته و خواهان افزایش تولید نفت و گاز طبیعی در جهان بهمنظور کاهش بهای نفتخام است تا اقتصاد آمریکا رشد بیشتری کند. اما عدم اطمینان به برنامههای اقتصاد خرد و کلان و اقتصاد انرژی دولت ترامپ بهویژه مرتبط با روسیه، ونزوئلا و ایران بازارهای بینالمللی انرژی را سردرگم کرده است. در همین حال کارشناسان اقتصاد انرژی میگویند برنامههای اعلامشده توسط دولت ترامپ برای افزایش تولید داخلی نفت و گاز در چارچوب «اعلام وضعیت اضطراری ملی انرژی» تاثیر کوتاهمدت محدودی خواهد داشت. سیاستهایی مانند افزایش فشار تحریمها بر مردم ایران، ونزوئلا، افزایش تعرفههای گمرکی بر نفت مکزیک و کانادا و نیز پایاندادن به برنامههای مرتبط با خودروهای برقی میتواند قیمت نفتخام در بازارهای جهانی را افزایش دهد.
پایان جنگ اوکراین: کاهش بهای نفت خام؟
دولت ترامپ سعی دارد با پررنگ کردن نقش عربستان با میزبانی مذاکرات برای پایان دادن به جنگ اوکراین تحریمها علیه روسیه را لغو کند تا عربستان و روسیه در مجموعه کشورهای عضو اوپکپلاس تولید نفتخام را افزایش دهند. در این صورت بهای نفتخام به پایینتر از ۷۰دلار در هر بشکه خواهد رسید که این سیاست مورد تایید و حمایت دولت چین نیز خواهد بود.
پیچ صادرات نفتخام ایران سفت میشود
دولت جو بایدن در یک توافق محرمانه با دولت چین و هند پذیرفته بود که پیچ تحریم صادرات نفتخام ایران را شل کند تا با صادرات روزانه بیش از یکونیم میلیون بشکه نفتخام ارزان ایران در رقابت با نفتخام روسیه به بازار چین و شرق آسیا جلوی هرگونه شوک بهای نفتخام در بازار با توجه به بحرانهای مختلف خاورمیانه و رودررویی مستقیم ایران و اسرائیل گرفته شود. اما دولت ترامپ اعلام کرده است که قصد دارد پیچ صادرات نفتخام ایران را سفت کند و برای جلوگیری از افزایش بهای نفتخام در بازارهای جهانی خواهان بازگشت روسیه به بازار جهانی نفت و گاز طبیعی است. در این راستا چین و روسیه با وجود دلخوری کشورهای اروپایی با آمریکا همکاری میکنند.
حکومت الیگارشیها
«برنی سندرز» سناتور یهودی (مخالف صهیونیسم) آمریکایی نسبتبه فضای سیاسی آمریکا پس از بازگشت «دونالد ترامپ» به قدرت ابراز نگرانی کرده و با اشاره به حضور افرادی چون ایلانماسک مدیرعامل شرکت «تسلا» و «ایکس»، مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت «متا» (فیسبوک سابق)، جف بزوس، بنیانگذار «آمازون» در مراسم تحلیف دونالد ترامپ گفته است وقتی سه نفر از ثروتمندترین مردان آمریکا در مراسم تحلیف ترامپ پشت سر او مینشینند، همه متوجه میشوند که اکنون طبقه میلیاردرها دولت آمریکا را کنترل میکند و خواهان مقابله با الیگارشی ( اصحاب ثروت و قدرت) شده است. برنی سندرز، در شبکه «ایکس» نوشت: آیا ما کماکان یک دموکراسی هستیم یا بهسمت الیگارشی و اقتدارگرایی حرکت کردهایم؟
گفته میشود از اهداف خروج ترامپ از برجام در اردیبهشتماه سال۱۳۹۷ کمک به روی کار آمدن الیگارشی نوپا (اصحاب ثروت و قدرت) در ایران و تضعیف جمهوریت نظام جمهوری اسلامی ایران بود تا حکمرانی در دست اصحاب ثروت و قدرتی باشد که بهصورت فامیلی و موروثی نظیر حکومتهای مستقر در منطقه خاورمیانه و رژیم سلطنتی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران حکومت کنند.
تسلط بربازار جهانی نفت و گاز و انرژی
دونالد ترامپ در اواخر ماه ژوئن سال۲۰۱۷ میلادی پس از روی کار آوردن سلمان بن عبد العزیز بن عبد الرحمن آلسعود در یک کودتای آرام و نشاندن ایشان بر تخت پادشاهی هفتم و کنونی حاکم در عربستان که مجوز عادیسازی روابط و به رسمیت شناختن اسرائیل بهمنظور ایجاد یک ائتلاف در برابر جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مقاومت در منطقه را صادر کرد، بهطور رسمی اعلام کرد که اولویت در سیاست خارجی آمریکا تسلط بر بازار جهانی نفت و گاز و انرژی است. در واقع خروج دونالد ترامپ از برجام در اردیبهشتماه سال۱۳۹۷ در همین راستا بود زیرا تداوم تحریمهای نفتی ایران میتوانست به تلاشهای شرکتهای نفتی آمریکایی و اروپایی در شرق دریای مدیترانه همراه با اسرائیل بهمنظور تسلط بر منابع نفت و گاز سواحل نوار غزه و لبنان کمک کند.
بن سلمان با حمایت دولت آمریکا و اسرائیل مخالفانی نظیر جمال خاشوچی را به طرز فجیعی در کنسولگری عربستان در استانبول- ترکیه به قتل رساند و با نگهداشتن ۳۰۰نفر از اعضای برجسته خاندان سلطنتی سعودی در هتل ریتز کارلتون و جاهای دیگر مخالفان خود در خانواده آلسعود را مجبور به بیعت با خود کرد. او در همین حال سهمیه نفتخام اعضای خانواده آلسعود که در بازار موجب رقابت با نفت خام عربستان شده بودند را قطع کرد. همین اقدام بن سلمان موجب شد که شرکت نفت آرامکو در سالهای اخیر به سوددهی کلانی دست پیدا کند.
خون و نفت
آقای بردلی هوپ که سالها بهعنوان خبرنگار در خاورمیانه فعالیت داشته است در کتابی تحت عنوان «خون و نفت» حکومت بن سلمان را یکی از خطرناکترین دولتهای الیگارشی جدید جهان معرفی میکند. نویسنده در این کتاب نشان میدهد که چگونه به قدرت رسیدن بن سلمان یادآور معامله سادهای شد که بین آمریکا و خانواده آلسعود در سال۱۹۷۱ میلادی صورت پذیرفت: «نفت، به ازای حمایت و محافظت نظامی از حکومت آلسعود در عربستان.»
نسلکشی مسلمانان در فلسطین و…؟
آقای مایکهاکبی، فرماندار سابق آرکانزاس و سفیر ترامپ در اسرائیل وجود «چیزی به نام فلسطینی» را رد کرده و امکان راهحل دولت فلسطینی و دولت اسرائیل (دو دولت) و حق خودمختاری فلسطینیها را محکوم میکند. یکی دیگر از سفیران ترامپ در سازمان ملل متحد، «الیز استفانیک»، حتی پیشروتر بوده و اسرائیل را با توجه به نظریه کلیسای انجیلی بهعنوان «حق کتاب مقدس» بر کرانه باختری رود اردن اعلام میکند، سیاستی که هم حاکمیت فلسطین و هم قوانین بینالمللی را نقض میکند. در همین حال اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره اخراج مسلمانان فلسطینی از نوار غزه در حمایت کامل از نسلکشی مسلمانان فلسطینی و تسلط الیگارشی حاکم در آمریکا بر منابع نفت و گاز و … سواحل نوار غزه و لبنان است.
صهیونیسم مسیحی؟
دولتها و کنگره آمریکا در دورههای مختلف تاکنون بهطور پنهانی تحتتاثیر و سلطه یک فرقه مسیحی متفاوت با سایر پیروان حضرت عیسی(ع) و کلیسای کاتولیک قرار داشتند و دارند. بهطور مثال جو بایدن رییسجمهور سابق آمریکا و خانم کاملا هریس معاون جو بایدن به دفعات خودشان را بهعنوان مسیحی صهیونیست معرفی میکنند و در قتلعام مسلمانان فلسطین، لبنان، یمن، سوریه، عراق و ایران و… هر کمکی که لازم بود به رژیم صهیونیستی نتانیاهو با وجود اختلافاتی که با او داشتند بهعمل آوردند. رییسجمهور فعلی آمریکا «دونالد ترامپ» در سالهای اخیر به بهترین ابزار برای توسعه فعالیتها، ثروتمندتر شدن و افزایش قدرت سیاسی کلیسای انجیلی «Evangelical Christian» تبدیل شده است. اگرچه آشکار نمیکند ولی دونالد ترامپ سعی دارد که اهداف مسیحیت صهیونیسم را پیگیری کند. آقای جکسون لامایر، کشیش اهل اوکلاهما و بنیانگذار گروه «کشیشان برای ترامپ» به گزارش رسانههای مختلف گفته است: «ترامپ را خدا فرستاده تا بر این کشور حکومت کند.» کشیش لامایر جان به در بردن ترامپ از سوءقصد در یک گردهمایی سیاسی که منجر به جراحت کوچکی در گوش ترامپ شد را «یک معجزه الهی» توصیف کرده است.
نفوذ کلیسای انجیلی در کاخ سفید
ترامپ فرمانی اجرایی برای ایجاد یک دفتر جدید دولتی به نام «ابتکار ایمان و فرصت» امضا کرده و گفته است: «ایمان از دولت قویتر است و هیچچیز از خداوند قدرتمندتر نیست.» تقریبا اکثریت اعضای کابینه دور جدید ریاستجمهوری ترامپ وابسته به کلیسای انجیلی هستند. بانفوذترین فرد در کابینه دونالد ترامپ آقای «ایلانماسک» در گذشته خود را خدا ناباور معرفی میکرد و بعدها گفت که به حضرت عیسی(ع) و ظهور او اعتقاد دارد. اخیرا در مصاحبهای گفته است که من «یهودی هستم». صاحبنظران میگویند که آقای ایلانماسک یک فرصتطلب و تاجر است و درحال حاضر حمایت از دولت ترامپ را برای خودش یک فرصت اقتصادی و تجاری میداند.
یکی از چارچوبهای اصلی در کلیسای انجیلی «صهیونیسم مسیحی» پیشهزارهگرایی است که بهگفته دکتر کارلو آلدرووندی، استاد کالج ترینیتی دوبلین (ایرلند)، «تا حد زیادی تاثیرگذارترین نظام اعتقادی آخرالزمانی در آمریکای معاصر است». او در کتاب «جنبشهای آخرالزمانی در سیاست معاصر» در سال۲۰۱۴ میلادی به پیشهزاره گرایی بهعنوان «خلاصهای برای درک فاجعهآمیز فرآیند رستگاری مسیحی اشاره میکند که بر این باور است بازگشت عیسیمسیح … در واقع آغازگر دوره هزارساله صلح و سعادت خواهد بود». یک متن دینی مهم برای درک بهتر پیشهزارهگرایی، گفتمان آخرتشناختی است که حضرت عیسی(ع) به معبد باشکوه [معبد در اورشلیم] اشاره کرد و به شاگردانش گفت زمانی فرا خواهد رسید که این ساختمان دیگر نخواهد بود و حتی یک سنگ روی سنگی دیگر قرار نخواهد گرفت. بعدا عدهای از شاگردان در خلوت نزد او آمدند و پرسیدند: «این چه زمانی اتفاق میافتد و نشانه آمدن تو و پایان جهان چه خواهد بود؟» … عیسی به آزادی اورشلیم و پایان «زمان غیریهودیان» اشاره میکند.
مسیحیت صهیونیسم، حمایت از اسرائیل؟
اینگونه تعریف شده است که مسیحیت صهیونیسم حمایت از اسرائیل را برای نسلکشی و بیرون راندن مسلمانان از فلسطین و روی کار آوردن حکومتهای الیگارشی (اصحاب ثروت و قدرت) دستنشانده در کشورهای اسلامی بهصورت یک ابزار مد نظر دارد که یک سرزمین یهودی آخرالزمانی را به بار خواهد آورد. اما رستگاری فقط برای «کسانی که عیسیمسیح، پسر خدا را بهعنوان نجاتدهنده شخصی خود میپذیرند» میسر خواهد شد و «پایان غیریهودیان» را بههمراه خواهد داشت. سرانجام، آنگاه و تنها پس از آن، «دورههزارساله صلح، سعادت و تقدس» رخ خواهد داد. همچنین گفته میشود که خداوند قوم یهود را بهعنوان «کارگزاران برگزیده» خدا انتخاب کرده است. بدون بازگشت آنها به سرزمین شام، پیشگویی کتاب مقدس تحقق نخواهد یافت. بنابراین بهعنوان قوم برگزیده خدا، پیروان کلیسای انجیلی برای خود یک تکلیف الهی میدانند که برای حمایت و محافظت از اسرائیل هر اقدام لازمی را انجام دهند زیرا «خدا با ملتها در رابطه با نحوه برخورد ملتها با اسرائیل برخورد میکند» و «ایستادن در برابر اسرائیل، ایستادن در برابر خداست». از نظر پیروان کلیسای انجیلی ظهور حضرت عیسی مستلزم به بازگشت و زندگی یهودیان در سرزمین مقدس است. بنابراین نسلکشی و وادار کردن مسلمانان فلسطینی ساکن نوار غزه و کرانه باختری رود اردن به ترک وطن و دربهدر شدن در کشورهای دیگر ضروری است، تا بازگشت نهایی عیسیمسیح به زمین محقق شود. نکته جالب این است که پیروان کلیسای انجیلی میخواهند که پیروان سایر ادیان توسط قوم یهود نابود شود یا تحت سلطه قرار گیرند اما درنهایت قوم یهود هم نابود خواهد شد زیرا اساسا پیروان کلیسای انجیلی خواهان نابودی همه غیرمعتقدان به کلیسای انجیلی هستند.
الیگارشی صهیونیسم یهودی و صهیونیسم مسیحی صهیونیسم یهودی و صهیونیسم مسیحی از دین بهعنوان ابزاری برای فریب مردم استفاده میکنند و فقط در پی تسلط بر منابع ثروت ملتها و قدرت سیاسی هستند. به همین دلیل در کشورهای مورد نظرشان اقلیتهای سیاسی و خانوادگی را به قدرت میرسانند و از آنها حمایت میکنند.
تسلط بر منابع نفت و گاز جهان؟
در سال۲۰۱۶ دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی برای ورود به کاخ سفید شعارش «آمریکا اول است» بود و مدعی بود که در توافق «برجام» ایران سر آمریکا کلاه گذاشته است. به همین دلیل تلاش نکرد برای برهم زدن برجام از «مکانیسم ماشه» استفاده کند. چرا؟ برای اینکه مکانیسم ماشه به فرآیندی اطلاق میشود که در صورت عدم پایبندی ایران به تعهداتش کشورهای عضو میتوانند این موارد را در شورای حل اختلاف مطرح کنند و در نهایت پس از سپریشدن یک پروسه مشخص که میتواند حدود ۶۵روز طول بکشد، در نهایت تمام تحریمهای پیشین علیه ایران که به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد بیاثر شدهاند بار دیگر همگی علیه ایران فعال شوند.
فشار حداکثری
آقای سکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا مدعی است که دولت ترامپ قصد دارد تا بیش از ۹۰درصد صادرات نفتخام ایران را بهعنوان بخشی از کمپین «فشار حداکثری» ترامپ علیه تهران کاهش دهد. صادرات نفتخام ایران در دولت یازدهم از حدود ۳میلیون بشکه در روز در سال۲۰۱۷ به حدود ۴۰۰هزار بشکه در روز در دولت دوازدهم در سال۲۰۱۹ کاهش یافت. آقای بسنت به فاکسبیزنس گفته است: ما متعهد هستیم که ایرانیها را به ۱۰۰هزار بشکه در روز صادرات نفت برگردانیم که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ رساندیم. آقای بسنت گفت ایران در حال حاضر بین ۵/۱ تا ۶/۱میلیون بشکه نفت در روز صادر میکند.
کارشناسان اقتصاد انرژی معتقدند که آمریکا نمیتواند صادرات نفتخام ایران را بدون هدف قرار دادن واسطهها (کاسبان تحریم و دور زنندگان تحریم) و همچنین خریداران نهایی در چین به صفر برساند. آقای بسنت گفته است که شاید چینیها و شاید هندیها، نفت تحریم شده ایران را میخرند و این غیرقابل قبول است.
آیا با دولت ترامپ میشود کنار آمد؟
صحبتهای اخیر معاون ریاستجمهوری آمریکا در کنفرانس امنیت مونیخ که موجب دلخوری دول اروپایی شد حاکی از آن است که دولت ترامپ قصد ندارد به هیچکدام از معاهدات بینالمللی که دولت آمریکا در گذشته عضویت داشته و امضا کرده است عمل کند.
در واقع هدف دولت جدید ترامپ در راستای اهداف صهیونیسم مسیحی (کلیسای انجیلی و رژیم اشغالگر قدس) تضعیف یکجانبه معاهدات حقوق بشری است نظیر موافقت دولت ترامپ با نسلکشی مردم فلسطین و برنامهریزی برای نسلکشی شیعیان. ترامپ خواستار بازنگری در تمام سازمانهای بینالدولتی و بینالمللی که آمریکا در آنها عضویت دارد شده تا از هر معاهده و سازمانی که منافع آمریکا را تامین نمیکنند خارج شود.
در حالی که ترامپ از اسرائیل حمایت میکند مدعی است که خواهان برقراری صلح در خاورمیانه و مذاکره با ایران است. بهنظر نمیرسد که ترامپ در این راستا صداقت داشته باشد. ترامپ تهدید کرده است که اگر ایران به خواستههای آمریکا پاسخ مثبت ندهد ممکن است اسرائیل به ایران حمله کند و بمبهای سنگرشکن نیز به اسرائیل ارسال کرده است. بدیهی است این سیاست خطر بزرگی را متوجه منطقه خاورمیانه و بهویژه خلیجفارس خواهد کرد که منافع کشورهایی نظیر چین، روسیه و هند نیز به مخاطره خواهند افتاد. در هر حال کارشناسان اقتصاد انرژی معتقدند تلاش دولت جدید ترامپ روی استفاده ابزاری از امکانات نرمافزاری و جنگ تبلیغاتی برای نشاندادن شکستناپذیری و قلدری دولت جدید آمریکا است. درحالیکه دولت بایدن و نتانیاهو (با حمایت ترامپ و کلیسای انجیلی- صهیونیست مسیحی) تمام امکانات نظامی و اقتصادی را در لبنان و نوار غزه به کار گرفتند و در نهایت ناگزیر به پذیرش آتشبس شدند.
اخبار برگزیدهنفت و پتروشیمییادداشتلینک کوتاه :