xtrim

برندگان و بازندگان سیاست‌های تجاری آمریکا

اعمال تعرفه‌های جدید ترامپ، آسیای جنوب‌شرقی را در خط مقدم آسیب قرار داده است.

جهان صنعت نیوز، در تازه‌ترین موج سیاست‌های حمایتی دولت ترامپ، تعرفه‌های سنگینی بر واردات از کشورهای مختلف اعمال شده که به‌ویژه کشورهای آسیایی نظیر کامبوج، ویتنام و تایلند را هدف قرار داده است. در مقابل، ایرلند به دلیل تمرکز بر صادرات دارویی، تعرفه‌ای کمتر از ۵ درصد را تجربه می‌کند، در حالی‌که اقتصاد صنعتی اسلواکی فشار بالایی را متحمل می‌شود.

برندگان و بازندگان تعرفه‌های تازه ترامپ؛ آسیایی‌ها قربانی اول، ایرلند در حاشیه امن

فایننشال تایمز: دولت ترامپ با اعلام دور جدیدی از تعرفه‌ها، بار دیگر سیاست‌های حمایت‌گرایانه اقتصادی خود را در قالب مجموعه‌ای پیچیده از قواعد تجاری به اجرا گذاشته است. این تعرفه‌ها که از روز چهارشنبه اعلام شدند، تأثیرات گوناگونی بر کشورهای مختلف جهان گذاشته‌اند که برخی از آن‌ها غیرمنتظره و بحث‌برانگیز است.

آسیای جنوب‌شرقی، هدف اصلی تعرفه‌های سنگین

بیشترین فشار ناشی از تعرفه‌های جدید متوجه کشورهای آسیایی شده است. تعرفه ۴۹ درصدی برای کامبوج، ۴۶ درصد برای ویتنام، ۳۷ درصد برای تایلند و ۳۲ درصد برای تایوان و اندونزی، نشان‌دهنده شدت این سیاست است. این در حالی‌ است که تعرفه پایه برای واردات از اتحادیه اروپا تنها ۲۰ درصد تعیین شده است.

دردسر آسیایی‌ها زمانی دوچندان می‌شود که بدانیم عمده صادرات آن‌ها در فهرست کالاهای معاف از تعرفه‌های جدید – مانند دارو، نیمه‌رساناها، چوب و برخی مواد معدنی – قرار نگرفته‌اند. حتی اگر این معافیت‌ها موقتی باشند، پیام روشنی به این کشورها مخابره شده: صادرات آن‌ها در خط مقدم جنگ تجاری جدید است.

اتحادیه اروپا؛ تعرفه‌ای یکنواخت، نتایجی متفاوت

اعمال تعرفه یکسان ۲۰ درصدی بر تمامی اعضای اتحادیه اروپا باعث شده برندگان و بازندگانی در داخل این بلوک شکل بگیرند. به عنوان مثال، هلند که آمریکا با آن مازاد تجاری ۵۵ میلیارد دلاری دارد، همان تعرفه‌ای را دریافت می‌کند که ایرلند با کسری تجاری ۸۷ میلیارد دلاری دریافت کرده است.

برخی کشورها نظیر فرانسه، اسپانیا و بلژیک با وجود روابط تجاری نسبتاً متعادل با آمریکا، به این تعرفه یکسان اعتراض دارند. با این حال، در صورتی‌که تعرفه‌ها به‌صورت فردی اعمال می‌شدند، ۱۵ کشور عضو اتحادیه نرخ بالاتری دریافت می‌کردند.

در عین حال، معافیت موقت برخی اقلام باعث شده نرخ مؤثر تعرفه‌ها برای هر کشور متفاوت باشد. برای نمونه، تمرکز ایرلند بر صادرات دارویی که فعلاً از تعرفه معاف است، باعث شده نرخ مؤثر آن به زیر ۵ درصد برسد. اما اقتصاد صنعتی اسلواکی با تعرفه‌های اضافه بر خودرو و قطعات آن، نرخی بالاتر از ۲۰ درصد را تجربه می‌کند.

آتش خودی؛ کشورهایی با مازاد تجاری نیز در تیررس

هرچند هدف اعلام‌شده تعرفه‌ها، کشورهایی با کسری تجاری بالا با آمریکا بود، اما در عمل، تعرفه ۱۰ درصدی پایه، کشورهایی را نیز شامل شده که آمریکا با آن‌ها مازاد تجاری دارد.

براساس آمار رسمی، تنها با ۱۴ کشور از ۱۲۲ کشور مشمول تعرفه ۱۰ درصدی، آمریکا کسری تجاری دارد. این بدان معناست که کشورهایی چون امارات متحده عربی (مازاد ۱۹.۵ میلیارد دلار)، استرالیا (۱۷.۹ میلیارد دلار) و بریتانیا (۱۱.۹ میلیارد دلار) نیز مشمول تعرفه شدند؛ پدیده‌ای که از آن با عنوان «آتش خودی» یاد می‌شود.

نوسانات سالانه، مبنایی پرخطر برای تصمیم‌گیری

محاسبه تعرفه‌ها براساس داده‌های تجاری سال ۲۰۲۴ انجام شده است؛ سالی که از بسیاری جهات با روندهای بلندمدت متفاوت بود. در این سال، آمریکا با ۱۵ کشوری که سال قبل با آن‌ها مازاد تجاری داشت، دچار کسری شد و بالعکس، با ۱۸ کشور دیگر مازاد پیدا کرد.

برای مثال، کنیا تنها تعرفه ۱۰ درصدی دریافت کرد، زیرا در ۲۰۲۴ آمریکا با آن مازاد داشت، هرچند سال‌های پیش چنین نبوده است. نمونه جالب دیگر، نامیبیا بود که به دلیل رکورد مازاد در سال ۲۰۲۴، تعرفه‌ای ۲۱ درصدی دریافت کرد؛ درحالی‌که در سه سال از چهار سال پیش‌تر، با آن کسری تجاری وجود داشت.

داستان عجیب سنت‌پیر و میکلون

شاید عجیب‌ترین نمونه در لیست تعرفه‌ها، جزایر فرانسوی سنت‌پیر و میکلون باشد. این منطقه با جمعیتی کمتر از شش هزار نفر، به‌خاطر بازگرداندن یک قطعه هواپیمای ۳.۴ میلیون دلاری به آمریکا در سال ۲۰۲۴، به‌طور موقت مشمول تعرفه‌ای ۵۰ درصدی شد. اما این تصمیم پیش از نهایی شدن و صدور فرمان اجرایی کاخ سفید، اصلاح گردید.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 502257
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *