بازار طلا، پناهگاه محبوب سرمایهگذاران در بحرانهای مالی

با افزایش قیمت جهانی طلا و کاهش ارزش رمزارزها، سرمایهگذاران بهویژه در ایران به بازار طلا و سکه روی آوردهاند. کارشناسان توصیه میکنند که طلای ساختهشده و گوهرسنگها گزینههای امنتری برای سرمایهگذاری هستند.
سارا پوردلجو- جهان صنعت نیوز: افزایش قیمت طلا و ناامن بودن سایر بازارهای سرمایه، بسیاری از مردم و سرمایهگذاران را بهسمت سرمایهگذاری در بازارهای طلا و سکه سوق داده است. در حال حاضر بازار طلا در همه جای دنیا کانون توجه است زیرا قیمت طلا در بازارهای جهانی افزایش قابل توجهی داشته و به بیش از ۳ هزار دلار برای هر انس رسیده است. این افزایش عمدتاً به دلیل خرید طلا توسط کشورهایی مانند چین و تسویه بدهیها با طلا است. در این شرایط، بازار رمزارزها با کاهش قیمتها مواجه شده و سرمایهگذاران بیشتری به سمت طلا جذب شدهاند. بر همین اساس، گفتگویی با هومن زنگنه، عضو هیئت رئیسه اتحادیه طلا و جواهر ایران داشتیم.
روند صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی
بازار طلا این روزها موضوع داغی است. در حال حاضر، روند صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی و انس جهانی تقریباً تا ۳ هزار و ۱۷۰ دلار پیش رفته، اما در چند روز گذشته کمی کاهش یافته و هماکنون کمتر از ۳ هزار و ۱۰۰ دلار است. دلیل این تغییرات مشخص است؛ خرید طلا توسط چند کشور، بهویژه چین، که حتی بدهیهای خود به ایران را اخیراً با طلا تسویه کرده است. در این مدت، بازار رمزارزها نیز شاهد کاهش قیمتها بوده و سقوط ۱۰ درصدی بیتکوین و ۲۰ درصدی اتریوم را تجربه کردهایم. بنابراین، بهطور طبیعی بسیاری از سرمایهگذاران به سمت بازار طلا جذب شدهاند.
از سوی دیگر، قیمت انس طلا بهطور ناگهانی در بازار جهانی تا ۱۷ درصد افزایش یافت و از ۲ هزار و ۸۲۰ دلار به ۳ هزار و ۱۶۰ دلار رسید، ولی دوباره به زیر ۳ هزار و ۱۰۰ دلار کاهش یافت. در مقایسه با بازار مسکن که با رکود قابل توجهی روبهرو است، قطعاً بازار طلا گزینه امنتری به نظر میآید.
طلای آبشده بههیچوجه سرمایهگذاری امنی نیست!
نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که اخیراً بسیاری از افراد به سرمایهگذاری در طلای آبشده روی آوردهاند. این نوع سرمایهگذاری بههیچوجه امن نیست. در واقع، طلای آبشده صرفاً بهعنوان مواد مصرفی شناخته میشود و تشخیص عیار آن یا اینکه در فرایند ذوب چه موادی به آن اضافه شده است، میتواند مشکلات جدی ایجاد کند. بهترین گزینه برای سرمایهگذاری در بازار طلا، طلای ساختهشده است؛ زیرا این نوع طلا دارای کد استاندارد و کد واحد تولیدی است که امنیت سرمایهگذاری را تضمین میکند. این روزها، سرمایهگذاری در گوهرسنگها یا الماس نیز رو به افزایش است که بهطور کلی میتواند گزینهای امن باشد.
بررسی قیمت سکه و حباب آن در بازار
در مورد سکه طلا نیز باید گفت که نمودار قیمت سکه در چند سال اخیر افزایشی بوده است، اما شاهد بودیم که با ورود بانک مرکزی، سکههای سال ۸۶ حذف و با ضرب سال ۱۴۰۳ عرضه شدند که منجر به حباب درصدی سکه گردید. هر سکه تمام بهار آزادی ۸.۱۳ گرم وزن دارد که معادل ۹.۱۵۰ گرم از طلا با عیار ۱۸ است. اگر قیمت هر گرم طلا را امروز حدود ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم و آن را در ۹ گرم ضرب کنیم، به عددی حدود ۷۰ میلیون تومان میرسیم. با این حال، قیمت سکه تمام بهار آزادی ۸۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و قیمت سکه امامی حدود ۹۶ میلیون تومان است. این یعنی حباب قیمت سکه تمام بهار آزادی حدود ۱۳ تا ۱۷ درصد و حباب سکه امامی حدود ۱۷ تا ۲۲ درصد است، این موضوع چالش بزرگی است که با بانک مرکزی وجود دارد. بارها با مسئولان صحبت شده که این حباب از جیب مردم به کجا میرود و توسط چه کسانی سوءاستفاده میشود، زیرا در هیچ کجای دنیا چنین چیزی وجود ندارد. ضرب سکه هزینهای کمتر از ۱ درصد دارد، اما چرا در ایران مردم باید بیش از ۲۰ درصد را بهعنوان حباب پرداخت کنند و طلای سکهای که کمتر از ۸۰ میلیون تومان ارزش دارد، با قیمت بسیار بالاتر خریداری کنند؟
چالشهای بازار سرمایه ایران؛ بورس!
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، موضوع بازار بورس است. هیچگاه نمیتوان گفت که در این زمینه موفق هستیم، مگر اینکه بازار بورس ما به بازار بورس جهانی متصل شود. در یک دوره زمانی، بسیاری به سمت بازار بورس جذب شدند و در همان زمان بنده بارها تأکید کردم که سرمایهگذاران در بورس با ضرر زیادی مواجه خواهند شد. متأسفانه، این پیشبینی به حقیقت پیوست و بورس به صفر رسید. تا زمانی که مشکلات مربوط به FATF، WTO، اتصال به بازار جهانی و حضور در بازارهای جهانی با درصد مالیاتهای مشخص برطرف نشود، همچنان با چالشهای زیادی در بازارهای مالی روبهرو خواهیم بود. این موضوع باعث فرار سرمایهگذاران از بازارهای سرمایه و روی آوردن آنها به بازار سکه برای فرار از مالیات میشود، زیرا این بازار برای آنها امنتر به نظر میآید.
درنهایت، با وجود جنگ اوکراین، خرید طلا توسط چندین کشور و تحولات بانکها و سیاستهای بانک جهانی، بهویژه اقدامات ترامپ، قطعاً قیمت انس جهانی طلا کاهش نخواهد یافت و در محدوده ۳ هزار و ۲۰۰ دلار باقی خواهد ماند.
اخبار برگزیدهطلا و ارز
لینک کوتاه :