اینبار فرق میکند؛ آمریکا چهرهای اقتصادی را به میدان فرستاده است

ظاهرا دور جدید مذاکرات میان ایران و آمریکا بیشتر بر ابعاد اقتصادی متمرکز است و با برجام تفاوتهای اساسی خواهد داشت. آمریکا به بازار ایران چشم دارد و ایران نیز به استقبال مذاکره غیر مستقیم رفته است.
هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: تمامی نگاهها به روز شنبه دوخته شده است؛ روزی که قرار است دور جدید مذاکرات میان تهران و واشنگتن برگزار شود. ایران و آمریکا هر دو برای آغاز مذاکرات جدید، البته به شکل غیر مستقیم، اعلام آمادگی کردهاند و آن را ابزاری برای سنجش نیت طرف مقابل میدانند. لطفعلی بخشی، استاد بازنشسته اقتصاد در اینباره با جهانصنعت نیوز به گفتوگو نشسته است، که در ادامه میخوانید:
اینبار خبری از اتلاف وقت نیست؛ هر دو طرف آماده مذاکره
واکنش بازارهای مالی همواره مبتنی بر پیشبینیهای آینده است. آنطور که به نظر میآید، دولت ما از مذاکره فراری است. تیمهای قبلی که از طرف ایران به مذاکره میرفتند، مانند تیم آقای جلیلی، بیشتر به دنبال وقت تلف کردن و خریدن فرصت بودند تا به سرانجام رساندن مذاکرات. و آمریکا الان با این تجربه به پای میز مذاکره خواهد آمد. وقتی ترامپ در مقابل رسانههای بینالمللی از انجام مذاکرات در روز شنبه سخن گفت، در واقع قصد داشت تا بگوید اینبار مذاکرهای مستقیم بدون دخالت چین و روسیه انجام خواهد گرفت. امیدوارم تصمیمگیران اینبار از این موضوع استقبال کنند و به این جدال بیهوده با جهان که جز ناکامی برای کشور به بار نیاورده، و مردم را در خطر جنگ قرار داده دست بکشند. در حقیقت مسئولین باید منافع کشور را به منافع نظام ترجیح دهند.
ایران نیز مانند آمریکا سقف مطالباتش را مطرح کند
هیچکدام از برداشتهای موجود درباره شروط ترامپ برای ایران مستند نیست. نامهای که ترامپ نوشت و پاسخ جمهوری اسلامی هیچکجا به صورت رسمی پخش نشد. این امری طبیعی است که طرفین مذاکره سقف خواستههای خود را مطرح کنند و سپس در پای میز مذاکره و در خلال بده بستانها به تفاهم رسیده و ببینند کدامیک از این شروط و خواستهها قابلیت توافق دارند. همانطور که ترامپ سقف خواستههایش را مطرح کرده، ایران نیز میتواند سقف مطالباتش را مطرح کند.
ویتکاف چهرهای اقتصادی است تا سیاسی؛ در این نشانههایی است
چشمانداز اقتصادی ایران در آینده جهان فوقالعاده است. بازار ایران دستنخوردهترین بازار ثروتمند جهان است. هیچ کشوری در جهان، چه آمریکا و چه چین، نمیتواند از پتانسیل این بازار چشمپوشی کند. آقای ویتکاف که قرار است روز شنبه در مقابل آقای عراقچی به پای میز مذاکره بیاید، سیاستمدار نیست بلکه دوست ترامپ و تاجر است. این نکته مهمی است؛ آمریکا به جای چهرهای سیاسی چهرهای اقتصادی را به میدان آورده است. آقای عراقچی در مقالهای که در نیویورکتایمز منتشر کرد، به امیدواری برای جذب سرمایه در بازار آینده ایران اشاره کردند. اگر ما هوشمندانه عمل کنیم، میتوانیم از این مذاکرات با دست پر بیرون بیاییم.
این توافق ابعاد اقتصادی دارد و با برجام متفاوت است
یکی از دلایلی که ترامپ از برجام خارج شد، اعلام این سیاست از سوی ایران بود که آمریکا و اروپا حق ندارند هیچ چیزی در ایران به فروش برسانند. مطمئن باشید در حال حاضر آمریکا روی بازارهای آینده ایران حساب باز کرده است، و اینبار توافق با برجام تفاوت خواهد داشت.
موفقیت مذاکرات ضامن رفع فساد داخلی است
اگر مذاکرات به سرانجام برسد و FATF نیز حل و فصل شود، امکان بروز زمینههای فساد از بین خواهد رفت. تحریمها رابطه مستقیم با فساد داخلی دارند. اگر موفق شویم با این مذاکرات تحریمها را از بین ببریم، و سایه جنگ را از سر کشور ۸۵ میلیونی خود دور کنیم، به خودی خود فساد سیستماتیک نیز از بین واهد رفت و گشایش حاصل خواهد شد.
بساط گروههای تندرو برچیده خواهد شد
گروههای تندروی داخلی که پیش از این در راه هرگونه مذاکره سنگاندازی میکردند، هرگز خودجوش نبودهاند. اینها عمدتا دستآموز افرادی در سطوح بالاتر هستند که در صورت رفع تحریمها و بهبود شرایط کشور، دیگر توانایی اعمال قدرت و سنگاندازی نخواهند داشت.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانلینک کوتاه :