از تهدید نظامی تا توافق موقت؛ تهران و واشنگتن به چه میاندیشند؟

ایران در مذاکرات مسقط پیشنهاد توافق هستهای موقت را بررسی میکند.
جهان صنعت نیوز، در میانه مذاکرات حساس ایران و آمریکا در عمان، منابع غربی گزارش دادهاند که جمهوری اسلامی ایران در حال بررسی پیشنهاد یک توافق هستهای موقت با ایالات متحده است. این توافق احتمالی میتواند شامل کاهش سطح غنیسازی، دسترسی بیشتر بازرسان آژانس و تعلیق بخشی از تحریمها باشد.
تهران بهدنبال توافق موقت در مذاکرات مسقط؛ تلاش برای کاهش تنش هستهای
به گزارش آکسیوس به نقل از منابع رسانهای آمریکایی، ایران در جریان مذاکرات جاری با ایالات متحده در عمان، پیشنهادی مبنی بر دستیابی به توافقی موقت را مطرح کرده است. بر اساس گزارش باراک راوید از آکسیوس، این پیشنهاد در گفتوگو با یک دیپلمات اروپایی و یک منبع مطلع مطرح شده و هدف آن، ایجاد فرصت بیشتر برای دستیابی به توافق جامع در آینده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، مهلتی دو ماهه برای رسیدن به توافق جدید با ایران تعیین کرده است. همزمان او دستور آمادهباش نیروهای نظامی در خاورمیانه را نیز صادر کرده که در صورت شکست دیپلماسی، بهعنوان گزینه جایگزین مدنظر قرار گیرد. ترامپ هشدار داده در صورت عدم نتیجه، ممکن است واشنگتن مستقیماً به تأسیسات هستهای ایران حمله کند یا از حمله اسرائیل در این زمینه حمایت کند.
محتوای توافق موقت چه خواهد بود؟
مطابق گزارشها، مفاد احتمالی این توافق موقت میتواند شامل تعلیق بخشی از فعالیتهای غنیسازی، رقیقسازی اورانیوم ۶۰ درصد و افزایش دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تأسیسات هستهای ایران باشد. همچنین احتمال تمدید مکانیسم «اسنپبک» که امکان بازگشت خودکار تحریمهای شورای امنیت در صورت نقض توافق را فراهم میکند نیز مطرح است؛ مکانیسمی که قرار است در ماه اکتبر منقضی شود.
اروپا هشدار داد: بازگشت تحریمها در صورت عدم توافق
فرانسه، بریتانیا و آلمان به ایران اطلاع دادهاند که اگر تا پایان ماه ژوئن توافق جدیدی حاصل نشود، تحریمهای بینالمللی علیه تهران را باز خواهند گرداند. در همین راستا، کارشناسان هشدار دادهاند که توافق موقت ممکن است تنها اندکی زمانگریز هستهای ایران را افزایش دهد اما میتواند اعتماد نسبی برای ادامه مذاکرات ایجاد کند.
پیشنهاد ایران برای توافق موقت ممکن است با بدبینی در دولت ترامپ مواجه شود؛ مقامی که همچنان نسبت به نیت تهران در عقبنشینی واقعی از برنامه هستهای تردید دارد. در همین هفته، دولت ایالات متحده دو دور تحریم جدید علیه نهادها و افراد مرتبط با برنامه هستهای و صنعت نفت ایران اعمال کرده است.
گفتوگوها مستقیم نیست؛ عمان همچنان واسطه است
در حالیکه مقامات آمریکایی بر مستقیم بودن مذاکرات تأکید دارند، طرف ایرانی خواهان ادامه گفتوگوها از طریق میانجیگری عمان است. قرار است استیو ویتکاف، نماینده کاخ سفید، روز شنبه با عباس عراقچی در مسقط دیدار کند.
علی شمخانی، مشاور سیاست خارجی رهبری و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، در واکنش به تهدیدهای اخیر، گفته است ایران ممکن است بازرسان آژانس را اخراج کرده و همکاری با ناظر هستهای را متوقف کند. او همچنین از احتمال انتقال مواد غنیشده به مکانهایی خارج از نظارت سازمان ملل سخن گفته است.
سیاسیلینک کوتاه :