مذاکره بهجای انفجار؛ چرا جهان باید از گفتوگوی تهران و واشنگتن حمایت کند؟

چرا جهان باید از مذاکره ایران و آمریکا در عمان استقبال کند؟ چون این گفتوگوها میتوانند از بروز جنگی فاجعهبار در خاورمیانه جلوگیری کنند.
جهان صنعت نیوز، نشریه «اکونومیست» با اشاره به آغاز مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در عمان به ریاست استیو ویتکاف و عباس عراقچی، بر اهمیت حیاتی این گفتوگوها تأکید کرده است. این مذاکرات در حالی آغاز میشوند که منطقه در آستانه تنش نظامی قرار دارد و آمریکا و اسرائیل نسبت به برنامه هستهای ایران هشدارهایی جدی دادهاند. در حالیکه ترامپ برای کسب توافقی بهتر از برجام تلاش میکند، ایران با بیاعتمادی به پای میز مذاکره میآید.
مذاکره بهجای جنگ؛ چرا جهان باید از گفتوگوی تهران و واشنگتن حمایت کند؟
قرار است مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا از روز شنبه ۲۴ فروردین در مسقط، پایتخت عمان، آغاز شود. این گفتوگوها به ریاست سید عباس عراقچی از سوی ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، از سوی آمریکا و با وساطت عمان برگزار میشود. درحالیکه ایران بر غیرمستقیم بودن مذاکرات تأکید دارد، آمریکا مایل به گفتوگوهای رو در روست. با این حال، برگزاری هر گونه مذاکره در این شرایط حساس، اهمیت بالایی دارد.
ایران امروز بیش از هر زمان دیگری به آستانه هستهای نزدیک شده و همین موضوع، احتمال درگیری نظامی با اسرائیل و حتی آمریکا را افزایش داده است. اسرائیل تهدید کرده که در صورت ادامه این روند، به تأسیسات هستهای ایران حمله خواهد کرد و آمریکا نیز نیروهای نظامیاش را در منطقه تقویت کرده است. در چنین شرایطی، گفتگو تنها راه معقول برای جلوگیری از جنگی پرهزینه و فاجعهبار خواهد بود.
بیاعتمادی ایران به ترامپ و فشار زمان
دونالد ترامپ در حالی قصد دارد توافقی تازه با ایران بهدست آورد که خود در دوره نخست ریاستجمهوریاش برجام را پاره کرد. ایران به این سابقه بیاعتماد است و در عین حال، برنامه هستهایاش را تا سطحی بسیار بالا پیش برده و اکنون دارای اورانیوم با غنای ۶۰ درصد است. ترامپ فرصت زیادی ندارد؛ چرا که برخی از تحریمهای لغوشده در چارچوب برجام در ماه اکتبر منقضی میشوند. از اینرو، او برای کسب توافقی سریع تلاش میکند.
جایگاه اسرائیل و حمایت کشورهای عربی
در شرایطی که دولتهای پیشین آمریکا با انتقاداتی از سوی اسرائیل در زمینه مذاکره با ایران مواجه بودند، ترامپ در این زمینه دست بازتری دارد. همچنین برخلاف دوره اوباما، این بار کشورهای عربی منطقه نیز از تلاشهای ترامپ برای توافق با ایران استقبال میکنند. نتانیاهو خواهان تکرار مدل لیبی است، اما تهران بهخوبی به سرنوشت قذافی پس از کنار گذاشتن برنامه هستهای واقف است و هرگز این مسیر را نمیپذیرد.
مذاکره یا جنگ؟ انتخاب دشوار ترامپ
ترامپ در انتخابی سرنوشتساز قرار گرفته است: حمله به زیرساختهای هستهای ایران یا دستیابی به توافقی محدود با نظارت بینالمللی بر فعالیتهای هستهای این کشور. اگرچه خواستههایی مانند محدودیت برنامه موشکی یا نفوذ منطقهای ایران، بعید است بهراحتی مورد توافق قرار گیرد، اما یک توافق حداقلی نیز میتواند مانعی مهم در برابر بروز جنگ باشد.
چرا جهان باید آرزوی موفقیت ترامپ را داشته باشد؟
اکونومیست نتیجه میگیرد که جهان – فارغ از نگاههای انتقادی به ترامپ – باید برای موفقیت او در تعامل با ایران دعا کند. زیرا حتی یک توافق ناقص نیز بهتر از یک جنگ ویرانگر دیگر در خاورمیانه خواهد بود؛ جنگی که نه تنها امنیت منطقه بلکه اقتصاد جهانی را نیز تهدید خواهد کرد.
سیاسیلینک کوتاه :