xtrim

عصر آشوب

سیاست تجاری آشفته ترامپ آسیب‌ ماندگاری به اقتصاد جهان وارد خواهد کرد.

جهان صنعت نیوز – سیاست‌های تجاری پرنوسان و غیرقابل‌پیش‌بینی دونالد ترامپ، اگرچه با تعویق ۹۰ روزه بخشی از تعرفه‌ها به‌طور موقت بازارها را آرام کرده، اما آثار مخرب بلندمدت آن بر اعتماد جهانی و ساختار تجارت بین‌الملل باقی خواهد ماند. تصمیمات خلق‌الساعه ترامپ—اغلب بدون مشورت با مشاوران و صرفاً از طریق شبکه‌های اجتماعی—سبب ایجاد بی‌ثباتی بی‌سابقه در بازارها شده و سرمایه‌گذاران و دولت‌ها را در برابر آینده‌ای مبهم قرار داده است.

جنگ تجاری ترامپ با جهان؛ بدون نقشه، بدون هدف

اکونومیست: پس از وحشت، نوبت به سرخوشی رسید. زمانی که در ۹ آوریل، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده اعلام کرد اجرای بخشی از تعرفه‌های مخرب و غیرمنطقی‌اش را به مدت ۹۰ روز به تعویق می‌اندازد—پس از سقوط شدید بازارهای مالی—شاخص S&P 500 با رشد ۹.۵ درصدی روبه‌رو شد، سریع‌ترین رشد روزانه در نزدیک به ۱۷ سال گذشته. بدترین سناریوهای اقتصادی که سرمایه‌گذاران در ذهن داشتند، فعلاً منتفی شدند. به نظر می‌رسد حتی برای ترامپ هم سقوط بازارها حدی دارد.اما این آرامش نباید با خوش‌شانسی اشتباه گرفته شود. ابعاد شوک وارده به تجارت جهانی که ترامپ آغازگر آن بود، بی‌سابقه است. او روابط باثبات تجاری که آمریکا طی نیم‌قرن ساخته بود را با تصمیماتی خلق‌الساعه و خودسرانه جایگزین کرده است—تصمیماتی که گاه تنها از طریق شبکه‌های اجتماعی اعلام می‌شوند و حتی مشاورانش هم از آن‌ها بی‌اطلاع‌اند. در عین حال، رویارویی تجاری پرتنش او با چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، ادامه دارد.

بی‌ثباتی بی‌سابقه در بازارهای جهانی

اولین اعلام تعرفه‌ها از سوی ترامپ باعث سقوط ۱۵ درصدی شاخص S&P 500 شد. صندوق‌های پوشش ریسک مجبور شدند موقعیت‌های خود را تسویه کنند، اوراق قرضه بلندمدت به فروش رفت و ارزش دلار، که معمولاً پناهگاه امن سرمایه‌گذاران است، کاهش یافت. اگرچه تعویق تعرفه‌ها باعث جهش بازارها شد، اما بازده اوراق قرضه همچنان بالاست و بازارهای جهانی حدود ۱۱ درصد پایین‌تر از اوج خود در فوریه قرار دارند و این کاهش کاملاً منطقی است.

ترامپ از ژانویه تاکنون نرخ تعرفه میانگین آمریکا را به بیش از ۲۵ درصد افزایش داده و تهدید کرده تعرفه‌های بیشتری، از جمله بر واردات دارو، وضع خواهد کرد. مشاوران او با بی‌اعتنایی حیرت‌انگیزی نسبت به پیامدهای اقتصادی تعرفه‌ها رفتار می‌کنند و معتقدند این هزینه‌ها را خارجی‌ها می‌پردازند و کاهش بازارها تنها به ضرر سرمایه‌داران ثروتمند است. اما افت ارزش دلار تضمین می‌کند که افزایش قیمت‌ها در نهایت به مصرف‌کننده آمریکایی منتقل خواهد شد، و در نتیجه درآمد واقعی خانوارها کاهش خواهد یافت.

تخریب فضای اعتماد برای سرمایه‌گذاری بلندمدت

شرکت‌ها بیشتر از نرخ تعرفه‌ها، به ثبات قوانین تجارت جهانی نیاز دارند تا بتوانند برای آینده سرمایه‌گذاری کنند. در سال ۲۰۰۱، پیوستن چین به سازمان تجارت جهانی موجب انفجار تجارت شد، نه به خاطر کاهش تعرفه‌ها، بلکه به‌دلیل اطمینان از نبود جنگ تجاری. اقتصاددانان تأثیر روانی این اطمینان را معادل کاهش ۱۳ درصدی تعرفه‌ها تخمین زدند. اما اکنون ترامپ این اعتماد را برعکس کرده است، آن‌هم نه‌تنها برای شرکای تجاری، بلکه برای خود آمریکا.

تعرفه‌های او حتی توافقاتی را نادیده گرفته که در دوره اول ریاست جمهوری‌اش امضا کرده بود. هنوز مشخص نیست ترامپ در این مهلت ۹۰ روزه چه هدفی دارد؛ چون اهداف ادعایی او یعنی «بازگرداندن مشاغل صنعتی» و «گرفتن امتیاز از کشورها» با هم در تضادند. کاهش تعرفه، بازگشت تولید را منتفی می‌کند. در عین حال، اگر شرکای تجاری مطمئن شوند که او به حمایت‌گرایی متعهد است، انگیزه‌ای برای امتیاز دادن نخواهند داشت.

تنش فزاینده با چین و گزینه‌های از دست رفته

آمریکا اکنون تعرفه‌هایی تا ۱۲۵ درصد بر کالاهای چینی اعمال کرده و چین نیز در پاسخ تعرفه‌هایی تا ۸۴ درصد وضع کرده است. این سطح از تعرفه‌ها می‌تواند تجارت بین دو اقتصاد بزرگ جهان را عملاً نابود کند. ترامپ مدعی است که «چین خواهان توافق است»، اما تنها خودش می‌داند منظورش از توافق چیست.در حالی‌که شکایت‌های غرب از رفتار تجاری چین درست است—از حمایت‌های دولتی و یارانه‌ها گرفته تا مازاد تولید—اما جنگ تجاری راه‌حل مناسبی برای این مشکل نبود. مسیر هوشمندانه‌تر این بود که آمریکا با متحدانش بلوک تجارت آزادی تشکیل دهد که چین برای عضویت در آن مجبور به اصلاحات شود—هدف اصلی توافق تجاری شراکت ترانس-پاسیفیک (TPP) که ترامپ در دور اول خود آن را لغو کرد.

اکنون که آمریکا متحدانش را تحت فشار گذاشته و از توافقات پیشین عقب‌نشینی کرده، نمی‌تواند انتظار همکاری مؤثر از آن‌ها داشته باشد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 503470
لینک کوتاه :

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *