دیوان عدالت اداری: تعیین سن حداقلی برای صدور پروانه کسب، خلاف شرع است

براساس رای دیوان عدالت اداری، آییننامه وزارت صمت مبنی بر محدودیت سنی دریافت مجوز کسب خلاف شرع تشخیص داده و ابطال شده است.
جهان صنعت نیوز، دیوان عدالت اداری با استناد به نظر فقهای شورای نگهبان، شرط حداقل سن ۱۸ سال برای دریافت پروانه کسب را که در آییننامه وزارت صنعت، معدن و تجارت لحاظ شده بود، باطل اعلام کرد.
بر اساس شکایتی که از سوی یکی از شهروندان مطرح شده بود، خواستار لغو تبصرهای از آییننامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب مصوب ۴ بهمن ۱۳۹۵ شد؛ تبصرهای که شرط داشتن حداقل ۱۸ سال سن را برای دریافت پروانه کسب الزامی کرده بود.
در دادخواست شاکی، به دلایلی از جمله احادیث اسلامی در خصوص وجوب کسب روزی حلال، قاعده فقهی «لاضرر»، و «الناس مسلطون علی اموالهم» استناد شده و تعیین محدودیت سنی برای شروع فعالیتهای اقتصادی، مغایر با موازین شرعی دانسته شده بود.
در واکنش به این شکایت، فقهای شورای نگهبان طی نامهای اعلام کردند که اطلاق این تبصره نسبت به افرادی که صلاحیت لازم برای دریافت پروانه کسب را دارند، مصداق ظلم بوده و خلاف شرع محسوب میشود.
بر همین اساس، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ با حضور رئیس، معاونین و اعضای هیأت عمومی تشکیل جلسه داد و در نهایت با استناد به نظر فقهای شورای نگهبان و مطابق با ماده ۸۷ قانون دیوان عدالت اداری، رأی به ابطال تبصره مورد اعتراض صادر کرد.
طبق رأی صادره، اطلاق تبصره جزء ۶ بند (الف) ماده ۳ آییننامه اجرایی نحوه صدور و تمدید پروانه کسب از تاریخ تصویب، باطل و غیرقابل اجرا اعلام شد. بر اساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری، این رأی برای همه مراجع قضایی و اداری لازمالاجراست.
این رأی به امضای احمدرضا عابدی، رئیس هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، رسیده است.
اکوایران
لینک کوتاه :