صادرات چین به اروپا جای خالی آمریکا را پُر میکند؟

شبکه خبری فرانس۲۴ در مطلبی با اشاره به تشدید جنگ تعرفهای میان چین و آمریکا این امکان را مطرح کرد که کالاهای ساخت چینی از این به بعد بهجای ورود به بازار ایالات متحده، وارد اروپا شوند و صنعت آن را تحت الشعاع قرار دهند.
جهان صنعت نیوز، تعرفههای دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده، می تواند چین را وادار کند محصولات بیشتری در اروپا بفروشد، حتی اگر چنین چیزی با کاهش قیمت همراه باشد. برخی تحلیلگران می گویند که چنین وضعیتی می تواند صنایع اروپا را که در حال رقابت با چین هستند، تضعیف کند.
به گفته برخی تحلیلگران، جنگ تجاری که توسط ترامپ به راه افتاده است، می تواند تجارت جهانی را مختل کند و بدین ترتیب ممکن است اروپا شاهد غرق شدن بازارهای خود از محصولات چینی باشد.
فرانس ۲۴ استدلال میکند: اروپا اگرچه ممکن است در نتیجه تعلیق ۹۰ روزه تعرفه های ترامپ احساس آرامش پیدا کرده باشد، اما این معافیت موقت شامل چین نشده و ۱۴۵ درصد مالیات بر کالاهای چینی ادامه دارد. از همین رو سوالی که ممکن است برای اروپا مطرح شود این است غول آسیایی که ذخایر خود را پیش از این به بازار ایالات متحده میفروخت، اکنون کجا تخلیه خواهد کرد؟
دانیلا سابین هاثورن تحلیلگر ارشد بازار در این خصوص به یورونیوز گفت: «این تغییر میتواند به مسیرهای تجاری جدید و زنجیرههای تامین بینالمللی پیچیدهتر منجر شود و ممکن است شرکتها برای اجتناب از تعرفههای آمریکا، مسیر کالاهای چینی را تغییر دهند.»
امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه روز پنج شنبه نسبت به وقوع چنین خطری هشدار داد و گفت: «اتحادیه اروپا باید پیامدهای غیرمستقیم تصمیمهای ترامپ را در نظر بگیرد. تعرفهها بر چین بسیار زیاد است. این خطر بالقوه وجود دارد که برخی از این کالاها به سمت اروپا بیایند که به وضوح بر اقتصاد ما تاثیر میگذارد و بخشها و بازارهای خاص را برهم میزند».
وی سپس از اتحادیه اروپا خواست تا از خود در برابر جریانهای کشورهای ثالث محافظت کند.
آنائیس ووی گیلیس جغرافیدان و کارشناس در امور صنعتی به ویژه نسبت به آسیب پذیر بودن بخش فولاد اتحادیه اروپا در برابر چین هشدار داد و گفت این حوزه همین حالا هم با مشکلاتی مواجه است.
وزارت صنعت و انرژی فرانسه در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرده اند که مواد شیمیایی و قطعات خودرو نیز احتمالا تحت تاثیر ورود کالاهای چینی قرار خواهند گرفت.
اورلین ساوزی استاد دانشکده اقتصاد لندن در این خصوص گفت: «اگر هجوم قابل توجهی از محصولات چینی وجود داشته باشد، اروپا ممکن است به نوبه خود با ارائه سیاست های حمایتی واکنش نشان دهد».
وی افزود: «در چنین شرایطی ما به سرعت وارد منطق انتقامجویی میشویم که رهایی از آن بسیار دشوار است.»
مقررات و رقابت پذیری اروپایی
اما اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا روز سهشنبه هفته گذشته با تاکید بر نقش حیاتی چین در رسیدگی به انحراف تجاری احتمالی ناشی از تعرفهها، به ویژه در بخشهایی که پیش از این تحت تاثیر ظرفیت مازاد جهانی قرار گرفتهاند، واکنش نشان داد.
ووی گیلیس نیز خاطرنشان کرد: استانداردهای اتحادیه اروپا از این جهت مفید هستند که بازار را تا حدی در برابر کالاهای با کیفیت پایین محافظت می کنند.
امانوئل گیشار از فدراسیون صنایع زیبایی فرانسه نیز بازار اروپا را به دلیل استانداردهای بسیار بالایی که دارد در برابر ورود سیل کالاهای بی کیفیت در امان دانست و گفت: «ضوابط و استانداردهای کیفیت به این معنی است که چنین خطر بزرگی برای سیل کالاهای چینی در بازار وجود ندارد».
ترامپ دوم آوریل ۲۰۲۵ برابر با ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ در یک سخنرانی ۴۸ دقیقه ای، تعرفه جهانی ۱۰ درصدی «پایه» را بر تمامی کالاهای وارداتی به ایالات متحده، در روزی که «روز آزادی» نامیده میشود، اعلام کرد. او همچنین تعرفه ۲۵ درصدی بر تمام خودروهای تولید خارج که به خاک ایالات متحده آمریکا وارد میشوند، اعمال کرد. ایالات متحده آمریکا برخی از کشورها را با تعرفههای بسیار شدیدتری تا ۵۰ درصد، هدف قرار داد.
رئیس جمهوری آمریکا یک هفته بعد در تاریخ ۹ آوریل (۲۰ فروردین) اعلام کرد: «اعمال تعرفه ها را به مدت ۹۰ روز موقتا به جز برای چین متوقف میکند و تعرفه متقابل در این دوره به ۱۰ درصد کاهش داده که این تمهیدات فورا اجرا می شوند.»
منبع: ایرنا
سیاسیلینک کوتاه :