مذاکرات و چالشهای سرمایهگذاری؛ آیا ایران آماده جذب میلیاردها دلار است؟

ورود سرمایهگذاران خارجی به ایران با چالشهای عمدهای مانند مسائل FATF، WTO و سیاستهای ترامپ روبهرو است. همچنین، جذب ناگهانی سرمایههای کلان ممکن است باعث تورم شود و نیاز به نظارت دقیق دارد.
جهان صنعت نیوز – سارا پوردلجو: ورود سرمایهگذار خارجی به بازار کسب و کار ایران همواره یکی از چالشهای جدی و شروع مشکلات مهمتری است که احتمالاً بهمرور زمان، اگر برجام اتفاق بیوفتد خودش را نشان میدهد. چالشهای اصلی پیشروی سرمایهگذاری خارجی در ایران، که شامل مسائل مرتبط با FATF،WTO و سیاستهای دونالد ترامپ است. وضعیت اقتصادی کشور و جذب ناگهانی سرمایههای کلان ، احتمالاموجب تشدید تورم خواهد شد و نیازمند نظارتهای کافی و اصولی است. همچنین، روابط سیاسی و اقتصادی باید به تدریج شکل بگیرند و در صورت توافق برجام، اروپا نیز احتمالاً وارد عرصه خواهد شد. علاوه بر این، کاهش ناگهانی نرخ دلار باعث سردرگمی مردم و رویآوردن به بازارهای ارز و طلا شده، بدون اینکه تأثیری در کاهش قیمتها مشاهده شود. این وضعیت نشاندهنده موقتی بودن کاهش نرخ ارز است و حتی در صورت موفقیت مذاکرات، یحتمل، ارزانی در پی نخواهد داشت. بر همین اساس، گفتگویی با آلبرت بغزیان، اقتصاددان و استاد دانشگاه مبنی بر چالشهای سرمایهگذاری خارجی و کاهش نرخ ارز داشتیم.
FATF، WTO و ترامپ؛ چالشهای بزرگ سرمایهگذاری خارجی در ایران
هزار میلیارد دلار رقمی بالاست که نمیتوان به راحتی به آن دل خوش کرد. بعید است در شرایطی که آمریکا خواهان سرمایهگذاری چین در کشور خود است، این کشور تمایلی به سرمایهگذاری کلان در کشورهای دیگر داشته باشد. هنوز صحبت در خصوص چنین موضوعی زود است، چرا که مسائل مهمی همچون FATF و WTO مطرح هستند. از طرفی، دخالت نهادهای مختلف در اقتصاد کشور نیز مسئلهای جدی است. حتی اگر چنین سرمایه کلانی وارد کشور شود و به سرعت جذب شود، احتمالاً باعث ایجاد تورم خواهد شد. روابط باید به تدریج شکل بگیرند؛ ابتدا روابط سیاسی و سپس اقتصادی. در صورتی که در چارچوب برجام توافقی حاصل شود، اروپا نیز به میدان خواهد آمد. اما چیزی که واضح است، سیاستهای دونالد ترامپ است که اجازه خروج سرمایه از کشور را بهراحتی نمیدهد.
پارادوکس کاهش قیمت دلار و قیمت بالای کالاها!
درخواست آمریکا هنوز با نیازهای ما همخوانی ندارد و برای قضاوت زود است. با این حال، شوک بزرگی به بسیاری از افراد وارد شده است، چرا که کاهش ناگهانی نرخ دلار باعث شد بسیاری برای حفظ ارزش سرمایه خود به بازارهای ارز و طلا روی آورند. اگر مذاکرات نتایج دلخواه را به همراه نداشته باشد، ممکن است شاهد افزایش چشمگیر نرخ دلار باشیم و وضعیت پیچیدهتر شود. به اعتقاد من، کاهش نرخ ارز به دلیل هجوم مردم به فروش بوده است. اگر با اکثریت مردم صحبت کنیم، آمار افرادی که در نرخ پایین به خرید دلار روی آوردهاند، بیشتر از کسانی است که در زمان کاهش نرخ، اقدام به فروش دلار کردهاند. بهوضوح مشخص است که نرخ دلار تنها روی تابلو کاهش پیدا کرده است، اما تأثیری در قیمتها نداشته و جنسی ارزان نشده است. همه بازارها در حال حاضر کاهش نرخ ارز را موقتی میدانند، به همین دلیل شاهد کاهش قیمتها نبودهایم، که خود میتواند حاکی از آن باشد که حتی اگر برجام به نتیجه برسد، ارزانی در پی نخواهد داشت.
در مجموع، ورود سرمایهگذاری خارجی به بازار کسب و کار ایران با چالشهای متعددی روبهرو است که میتواند بهطور قابل توجهی روند توسعه اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار دهد. در مورد نرخ ارز نیز، کاهش ناگهانی دلار بهنظر موقتی میآید و نتایج مطلوبی در پی نداشته است. این وضعیت، به ویژه در صورتی که مذاکرات به نتیجه مطلوبی نرسد، احتمالاً باعث افزایش بیشتر نرخ ارز خواهد شد. در این شرایط، باید انتظار داشت که کاهش قیمتها در بازارها تحقق نیابد و حتی در صورت موفقیت مذاکرات، تبعات اقتصادی آن بر وضعیت عمومی قیمتها چندان محسوس نخواهد بود.
اخبار برگزیدهاقتصاد کلانلینک کوتاه :