قطعی گسترده برق ۱ میلیارد دلار از تولید فولاد کشور را کاهش داد

آمار منتشر شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خبر از کاهش 2 میلیون تن تولید فولاد میانی کشور به ارزش حدود یک میلیارد دلار میدهد. مقصر؟ قطعی برق و گاز
هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: براساس آمار منتشر شده از سوی انجمن تولید کنندگان فولاد، به دلیل محدودیتهای انرژی برق و گاز نزدیک به ۲ میلیون تن تولید فولاد میانی کشور به ارزش حدود یک میلیارد دلار کاهش یافته و تولید فولاد در سال ۱۴۰۳ به معادل ۳۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسیده است. علاوه بر این روند صعودی ۲ ساله تولید فولاد کشور پس از سال ۱۴۰۰ متوقف شد و حجم تولید به سطح سال ۱۳۹۹ بازگشت. در کل سال ۱۴۰۳ تنها در اردیبهشت ماه بود که صنایع فولاد توانستند تولید کامل داشته باشند و در ۱۱ ماه دیگر سال با ظرفیتی پایین دست به تولید زدند.
غافلگیری بزرگان فولاد از محدودیتهای برقی
سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با انتقاد از محدودیتهای شدید و بیسابقه تامین برق کارخانجات فولادی میگوید: با گذشت کمتر از ۲۰ روز از آغاز سال ۱۴۰۴، صنایع فولادی با محدودیتهای شدید و غافلگیرانه برق مواجه شدهاند. این محدودیتها به کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصدی تامین برق واحدها انجامیده و در مواردی حتی به ۸۰ درصد نیز میرسد. چنین شرایطی که در سالهای اخیر بیسابقه بوده، مشکلات جدی برای تولید و ادامه فعالیت این صنعت بهوجود آورده است. خلیفه سلطانی با اشاره به گزارشهای دریافتی از شرکتهای بزرگ فولادی کشور، نظیر فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد هرمزگان، فولاد کاوه جنوب، فولاد سیرجان ایرانیان و سایر فولادسازان کشور اظهار کرد: از ۱۵ فروردینماه سال جدید، شرکتهای فولادی ناچار به کاهش حداقل ۳۰ درصدی مصرف برق خود شدهاند. این محدودیتها در شرایطی اعمال میشود که سال جاری به نام «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شده است.
خاموشیهای بزرگتر در راهند؛ آماده باشید
یکی ازاعضای هیئت مدیره انجمن فولاد ایران، نیز از آغاز دور جدید خاموشی در صنایع فولاد خبر داده و میگوید: گفتهاند که از اوایل اردیبهشت ماه شاهد قطعی برق اصلی خواهیم بود. در حال حاضر در این هفته هنوز محدودیتهای زیادی نداشتهایم. از دو هفتهی دیگر خاموشیهای اصلی شروع میشوند. شروع محدودیتها از بدترین پیشبینیها هم جلوزده است. ما هیچوقت سه روز در هفته قطعی برق نداشتیم. برای فولادسازیها روز و شب قطعی میدادند. برای شهرکهای صنعتی ۳ روز در هفته قطع میکردند. در جمعهها هم قطعی نداشیم. در اوج ناترازی که مرداد ماه بود، حتی شبها هم برق قطع بود.
ناترازی برق به درجهای رسیده است که برق خانگی و صنعتی نمیشناسد؛ همه جا دچار خاموشی نوبتی است. صنایع مختلف از این شرایط متاثر هستند و در این میان صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مادر که پیشنیاز بسیاری از صنایع دیگر مانند ساختمانسازی، خودروسازی، لوازم خانگی و صنعتی است، از اهمیت ویژهای برخوردار است. افت ولتاژ و قطعی برق به توقف تولید منجر شده و هزینههای بالایی را به این صنعت استراتژیک تحمیل میکند. راهاندازی مجدد خط تولید و ادامه کار در موارد بسیاری نشدنی است، چرا که فرآیند تولید فولاد نیازمند کنترل دقیق و مداوم فشار و دما است. آسیب به تجهیزات نیز از دیگر ضررهایی است که قطعی برق به صنایع فولاد وارد آورده است.
جایگاه دهم در جهان را از دست خواهیم داد
با وجود این محدودیتها، صنعت تولید فولاد خام ایران همچنان در رتبه دهم جهان قرار دارد. اما کارشناسان این حوزه به اتفاق میگویند اگر این وضعیت ادامه داشته باشد، حتما به رتبههای پایینتر سقوط خواهیم کرد، چرا که همین الان هم به سختی این جایگاه را نگه داشتهایم. کشورهای بسیاری در حال رشد صنایع فولادی هستند و در شرایطی که تحریمها از خارج و ناترازیها و تبعات آن از داخل پا را بر گلوی صنایع فولاد گذاشتهاند، احتمال سقوط به جایگاه پایینتر دور از ذهن نیست. ترکیه و ویتنام دو کشوری هستند که در این حوزه رقابت سنگین با ایران دارند و به دلیل عدم روبهرویی با مشکلات ایران، میتوانند به راحتی جایگزین میشوند.
اخبار برگزیدهصنعت و معدن
لینک کوتاه :