فقر غذایی مصرفکننده و ورشکستگی تولیدکننده؛ در این بازار همه بازنده هستند

تورم مواد غذایی در ماههای پایانی سال 1403 رکورد زد و به بیش از 4 درصد رسید. سال 1404 این وضعیت چه برای تولیدکنندگان مواد غذایی و چه برای خریداران و مصرفکنندگان سالی سختتر خواهد بود. گوشت و لبنیات از سفره بسیاری حذف شده و فقر غذایی و بیماریهای مرتبط در حال رشد بیسابقه هستند.
هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: طبق اعلام اتاق اصناف ایران، در سال ۱۴۰۳ مواد غذایی با افزایش ۷۰ درصدی قیمت روبهرو شدند. افزایش هزینههای تولید مانند افزایش بیش از ۵۰ درصدی هزینه حملونقل و افزایش ۲۰۰ درصدی هزینه بستهبندی در کنار کاهش تقاضا از سوی مردم باعث تعطیل شدن بسیاری از این واحدهای تولیدی شده، و سایرین نیز حال و روز خوشی ندارند. بنا بر اعلام انجمن صنعت گوشت و مواد پروتئینی کشور، سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران یک دهم متوسط جهانی است. بر این اساس، سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران ۶ کیلوگرم و در کشورهای دیگر حدود ۷۰ کیلوگرم است. این وضعیت در مورد لبنیات نیز صادق است؛ به گفته مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، متوسط مصرف روزانه لبنیات در کشور کمتر از ۱ واحد است در حالی که باید بین ۲ تا ۳ واحد باشد.
فقر غذایی و بزرگسالانی که با سوءتغذیه رشد کردهاند
یک سوی این ماجرا تولیدکنندگانی هستند که دیگر تولید را به صرفه نمیدانند و در سوی دیگر مصرفکنندگانی که هر روز بیش از گذشته امنیت غذایی خود را از دست داده و ناچار به حذف مواد خوراکی لازم از سبد غذایی خود هستند. اما نگرانی اصلی اینجاست که تمامی کارشناسان اقتصادی بر این موضوع اتفاق نظر دارند که سال ۱۴۰۴ به مراتب سختتر از سال ۱۴۰۳ خواهد بود. در حال حاضر بسیاری از خانوارها مواد غذایی مغذی همچون گوشت و لبنیات را از سبد غذایی خود حذف کرده و فرزندان خود را با غذاهایی ارزانتر و بیارزشتر یا همان Junk Food بزرگ میکنند. نتیجه این وضعیت در سالهای آینده خود را نشان خواهد داد؛ بزرگسالانی که با سوءتغذیه دست به گریبان بوده و از سلامت جسمی و روحی کافی برخوردار نیستند. به گزارش هممیهن، آمار سوءتغذیه در کل کشور ۶ درصد است؛ اما در استان محرومی مانند سیستان و بلوچستان این عدد به ۱۸ درصد میرسد.
میادین ترهبار دیگر پناه کمدرآمدها نیستند
میادین میوه و ترهبار که آخرین پناهگاه افراد کمدرآمد هستند، هم وضعیت خوبی ندارند. غرفهداران میگویند قیمتهای ما گاه ۳۰ تا ۴۰ درصد از بازار آزاد کمتر است، اما مدتی است فروش خوبی نداریم. غرفه گوشت و لبنیات به شدت خلوت شده و بسیاری از مواد لبنی به دلیل فروش نرفتن برگشت میخورند. درباره قیمت میوه نیز میگویند دیگر میوه زیر کیلویی ۵۰ هزار تومان پیدا نمیشود و خیلیها از خرید صرف نظر کردهاند. میوههایی که کیفیت کمتری دارند را جمع مینیم و بعد از ظهرها کیسه کرده و با قیمت خیلی کمتر میفروشیم. برخی خریداران هم تا آخر وقت صبر میکنند و عصرها به امید خرید ارزانتر میآیند.
مواد اولیه فسادپذیر، قطعی برق و هزاران مشکل دیگر پیش روی تولیدکننده
افزایش قیمت مواد اولیه، هزینههای تولید، و مشکلات ناشی از قطعی برق و گاز باعث ایجاد شرایط بیسابقهای برای تولیدکنندگان مواد غذایی شده است. صنعتی که به دلیل فسادپذیری مواد اولیه امکان وقفه در تولید ندارد، و با هر بار تعطیلی اجباری ناشی از ناترازی انرژی متحمل زیانهای کلان میشود. کاهش تقاضا نیز باعث کاهش تولید و در نتیجه حاشیه سود کمتر شده است. به گفته بسیاری از غرفهداران میادین میوه و ترهبار و فروشندگان در سطح شهر، بسیاری از مواد لبنی به علت فروش نرفتن به تولیدکننده عودت داده میشوند. ادامه چنین وضعیتی باعث تعطیلی بسیاری از این واحدها و حرکت به شمت مشاغل دیگر و در نتیجه ایجاد بحران در بازار مواد غذایی خواهد شد. سال ۱۴۰۴ برای تولیدکنندگان و مصرفکننداگان سال سختی خواهد بود، مگر اینکه سیاستگذاران تصمیمات جدی گرفته و با برداشتن بار از دوش صنایع کمی رونق اقتصادی به همراه بیاورند.
اخبار برگزیدهصنعت و معدنلینک کوتاه :