xtrim

سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار، این افیون محبوب توسط ایرانی‌ها دود می‌شود

مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی منتشر کرده و همه ابعاد مرتبط با تولید، واردات، قاچاق و میزان مصرف دخانیات در کشور را منتشر کرده است.

هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: براســاس آخرین آمارهای موجود و با توجه به برآوردها از میزان قاچاق، میزان تولید سیگارت کشور ۶۸.۶۱ میلیارد نخ و میزان مصرف ۷۰ میلیارد نخ در سال ۱۴۰۱ برآورد شده که با توجه به این آمار و نیز برآورد واردات غیررسمی، معادل ۲ درصد مصرف کشور به صورت قاچاق و از مبادی غیررسمی وارد کشور شده است. در حال حاضر به جز شرکت دخانیات ایران، ۲۱ کارخانه سیگارسازی با برندهای متفاوت داخلی و خارجی، سیگار مورد نیاز کشور به میزان ۶۸.۶۵ میلیارد نخ را تأمین می‌کنند.

شــرکت دخانیات به حاشیه رفته است

شــرکت دخانیات به عنوان اولین کارخانه تولیدی سیگارت سازی کشــور و یکی از این ۲۲ کارخانه تولیدی داخل کشور با سهم بازار ۱۲.۱ درصدی، ۸.۳۷ میلیارد نخ در سال ۱۴۰۱ سیگارت تولید کرده است. گفتنی است، مطابق گزارش های موجود عمده سهم بازار داخل معادل ۷۰  درصد آن در اختیار دو شرکت بین‌المللی JTI و BAT است. بنابراین می‌توان گفت که در دو دهه اخیر، تحولی ساختاری در این صنعت رخ داده و شرکت دخانیات از شرکت غالب بازار به یکی از شرکت‌های حاشیه‌ای آن بدل شده است.

۲۵ درصد جامعه سیگار می‌کشند

براساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، حدود ۱۴ درصد جمعیت کشــور، سیگار مصرف می‌کنند درحالی که براساس آمارهای داخلی این عدد حدود ۱۲ درصد است. البته براساس برخی اظهارنظرها اگر مصرف تفننی سیگار و قلیان را به این میزان اضافه کنیم، حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد جامعه دخانیات مصرف می‌کنند که تقریبا برابر متوسط منطقه می‌باشد.

فقیرها بیشتر سیگارمی‌کشند

بیشترین میزان مصرف مواد دخانی در سال ۱۴۰۰ به ترتیب در استان های کهگیلویه و بویراحمد ۲۸.۷ درصد، خراسان رضوی ۲۶.۹درصد، کرمان ۲۶.۴ درصد، بوشهر ۲۵.۱ درصد، سیستان و بلوچســتان ۲۴.۸ درصد، قزوین ۲۳.۶ درصد و هرمزگان ۲۳.۸  درصد بوده است. شیوع مصرف در فقیرترین پنجک اقتصادی جامعه در روستاها و همچنین در مردان بیشتر بوده است.

۹۸ درصد سیگارهای موجود تولید داخل هستند

به دلایل مختلف از جمله حمایت اصولی و صحیح از تولید داخلی و افزایش تولید سیگار در کشور، مقررات گمرکی و تعرفه بالای واردات سیگار، آمار واردات در چهار سال اخیر بسیار ناچیز و در حد صفر است.  طبق محاسبات برآورد قاچاق سیگار در سال های اخیر روند کاهشی داشته است؛ به طوری که برآورد قاچاق سیگار در سال ۱۳۹۹حدود ۶/۶ میلیارد نخ و در سال ۱۴۰۰ حدود ۳.۱ میلیارد نخ بوده است. در سال ۱۴۰۱ کارخانجات سیگارسازی داخل کشور ۹۸ درصد مصرف ۷۰ میلیارد نخ سیگارت کشور را با تولید ۶۸.۶۱ میلیارد نخ در داخل کشور تأمین می‌کنند. لذا مابقی مصرف داخل کشور معادل ۲ درصد آن به صورت قاچاق و از مبادی غیررسمی وارد کشور می شود.

اخبار برگزیدهصنعت و معدن
شناسه : 505640
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *