xtrim

مذاکرات، انفجار بندرعباس، صندلی خالی وزیر و آشفته بازار ارز

با تخلیه هیجانات اولیه ناشی از دور اول مذاکرات، بازار ارز واکنشی واقع‌بینانه‌تر پیدا کرده و پس از پایان دور سوم مذاکرات با کاهشی اندک مواجه شد. بعد از ظهر، خبر انفجار بندرعباس، روند نزولی دلار را شکست و قیمت را کمی افزایش داد.

جهان صنعت نیوز: روز گذشته و پس از پایان دور سوم مذاکرات، همانگونه که انتظار می‌رفت نرخ ارز و طلا کاهش محسوسی پیدا نکرد. تب و تاب اولیه مذاکرات فرونشسته و بازار با نگاهی واقع‌بینانه‌تر به تحولات نگاه می‌کند. این روزها بازار بیش از هر چیز تحت تاثیر جو روانی جامعه است. موکول شدن مجدد مذاکرات به شنبه آینده باعث شد بازار در حالت انتظار و بلاتکلیفی باقی بماند. در حقیقت بازار در هیجانی‌ترین حالت ممکن قرار دارد و با هر خبر منفی از نتایج مذاکرات مستعد تجربه کردن نوسانات شدید است.

انفجار بندر و اخلال در زنجیره تامین 

هنوز برای درک ابعاد اقتصادی فاجعه انفجار در بندرعباس زود است؛ بنا بر گزارش‌ها، علاوه بر خسارات ایجاد شده در زمینه حمل‌ونقل، حجم بزرگی از کالاهای اساسی از بین رفته و این امر ممکن است در آینده نزدیک بر کمبود کالا و در نتیجه قیمت‌های بازار تاثیرگذار باشد. شدت انفجار باعث تخریب بسیاری از ساختمان‌ها، کانتینرها، تجهیزات و تاسیسات این بندر استراتژیک شده است. اختلال در روند بارگیری کالاها و از بین رفتن زنجیره تامین اولین پیامد این اتفاق تلخ خواهد بود. فعلا بازار ارز چنان تحت تاثیر مذاکرات است که فرصت پیدا نکرده به این حادثه واکنش نشان دهد. در پایان روز گذشته، روند کاهشی نامحسوس که پس از پایان مذاکره آغاز شده بود، شکسته شد و دلار با اندکی افزایش قیمت به بالای ۸۲ هزار تومان رسید. بازار ارز نیز مانند مردم منتظر روشن شدن ابعاد حادثه است. اگر مشخص شود این اتفاق ریشه خارجی داشته و یا ناشی از خرابکاری عامدانه باشد، نرخ ارز تحت تاثیرات روانی ایجادشده روندی صعودی خواهد گرفت.  

نگاه تردیدآمیز بازار به مذاکرات

روند پایین آمدن نرخ ارز که پس از اولین دور مذاکرات آغاز شد، روندی هیجانی است که بنا به نظر بسیاری از کارشناسان اقتصادی تاثیر محسوسی در پایین آمدن نرخ کالاهای مورد استفاده مردم نخواهد داشت. اگر این روند ادامه پیدا کند، در خوشبینانه‌ترین حالت از گران شدن مجدد اجناس پیشگیری خواهد کرد؛ چرا که اقلام وارداتی وابسته به نرخ ارز تجاری هستند که قیمت آن ثابت باقی مانده است. وزیر امور خارجه از ابتدا مذاکرات را مثبت ارزیابی کرده و بازار هم به این نگاه اطمینان کرده و پاسخ مثبت داده است، اما آنچه که مشخص است هیچ‌چیز روشن نیست و هیچ‌کس از نتیجه مذاکرات مطمئن نیست. در حقیقت به نظر می‌رسد بازار با تردید به روند مذاکرات نگاه می‌کند و نمی‌خواهد ریسک کند. چشم‌ها همه به اعلام نتیجه نهایی است و کسی نمی‌تواند به آینده نگاهی مطمئن داشته باشد. تا مدت‌ها بازار در شرایط انتظار و عدم تعادل باقی خواهد ماند، مگر این‌که خبری قطعی از سرانجام مذاکرات به گوش برسد.  

صندلی خالی وزیر  اقتصاد در حساس‌ترین برهه تاریخی

در شرایط خطیر فعلی، صندلی وزیر اقتصاد بیش از ۴۰ روز است که خالی مانده و دولت هنوز گزینه مشخصی را به مجلس معرفی نکرده است. در هر دو صورت به نتیجه رسیدن یا نرسیدن مذاکرات، وزیر اقتصاد راه سختی پیش رو خواهد داشت؛ اگر مذاکرات موفقیت‌آمیز به اتمام برسد، نظام اقتصادی کشور برای بازیابی ارتباطات خود نیازمند اصلاحات ساختاری و اساسی است. با برداشته شدن تحریم‌ها ایران با فرصت‌های جدیدی مواجه خواهد شد که نیازمند ثبات قدم و قدرت تصمیم‌گیری بالا است. در صورتی‌که مذاکرات با شکست مواجه شود و کشور دوباره به زیر سایه جنگ و آشوب بخزد، بار مسئولیت بیش از پیش سنگین شده و مرد میدان می‌طلبد. در این شرایط قدرت مقابله با تحریم‌های بیشتر، تشدید تنش‌های داخلی و رویارویی با تورم افسارگسیخته تنها یکی از وظایف وزارت اقتصاد و بانک مرکزی خواهد بود. اخباری مانند خبر انفجار بندرعباس، در صورتی‌که منشا خرابکارانه داشته باشد، یکی از مواردی است که در صورت عدم توافق و افزایش تنش‌ها امنیت و اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داده و شرایط را سخت‌تر از گذشته خواهد کرد. وزارت اقتصاد و بانک مرکزی باید آمادگی مواجهه با هرگونه شرایط خطیر و دشوار را داشته باشند. 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 506834
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *