xtrim

مصرف نادرست آب، یکی از عوامل تنش آبی

مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور میزان سرانه مصرف آب خانگی ایران به ازای هر نفر را ۱۹۵ لیتر در شبانه‌روز اعلام کرد و گفت: صرفا عامل تنش آبی بدمصرفی و یا پرمصرفی نیست، بلکه تعییرات اقلیمی نیز موثر بوده است.

جهان صنعت نیوز، این یک واقعیت انکار ناپذیر است که ارزش آب با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست و مصرف بهینه آن در هر جامعه‌ای اولویت دارد. حال اگر در کشوری زندگی کنیم که متوسط بارش‌های سالانه آن، یک‌سوم متوسط بارش‌های سالانه جهان باشد، این مدیریت بهینه، اهمیتی دوچندان خواهد داشت.

در گفت‌وگویی با سیدعلی سیدزاده، مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، ابعاد مختلف مدیریت بهینه مصرف آب در کشور را بررسی کرده‌ایم.

پرمصرف‌ترین استان‌ها در مصرف آب خانگی

سید‌علی سیدزاده، مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: میانگین سرانه مصرف آب بخش خانگی کشور ۱۹۵ لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز است؛ درحالی که بر اساس الگوی مصرف سال ۱۴۰۳ باید این میزان ۱۵۰ لیتر به‌ازای هر نفر باشد.

وی افزود: به‌صورت استانی، در استان خوزستان بیشترین سرانه مصرف آب خانگی را با مقدار ۲۵۰ لیتر به ازای هر نفر در شبانه‌روز داریم و پس از آن، استان زنجان ۲۲۰ لیتر، استان قزوین ۲۱۴ لیتر، استان فارس ۲۰۵ لیتر، آذربایجان غربی ۲۰۲ لیتر، استان البرز ۲۱۲ لیتر و استان تهران ۱۹۸ لیتر، بیشترین سرانه‌های مصرف آب را در بخش خانگی کشور دارند.

باید سطح سواد آبی مردم بالا برود

مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور خاطرنشان کرد: موضوع مدیریت بهینه مصرف آب را می‌توان در سه‌سرفصل تقسیم‌بندی کرد؛ یکی بحث اقدامات فرهنگی و آموزشی است که باید کارهای تأثیرگذار در این حوزه انجام شود و سطح سواد آبی مردم بالا برود.

وی ادامه داد: اینکه ما در منطقه‌ای خشک و نیمه‌خشک واقع شده‌ایم و چاره‌ای نداریم جز اینکه با کم آبی خودمان را سازگار کنیم، باید مورد شناخت همه مردم قرار گیرد.

سیدزاده با بیان اینکه “اقدامات تعرفه‌ای و قانونی در همه جای دنیا برای مدیریت بهینه مصرف استفاده می‌شود”، گفت: کالای کم‌بها و کالایی که در هنگام فروش، قیمت نازلی دارد، در نگاه مصرف‌کننده، ارزشی برای مدیریت مصرف نخواهد داشت، از اینرو قوانینی را می‌شود در حوزه برخورد با مشترکان پرمصرف و مدیریت بهینه آب در صنایع، شرب و کشاورزی مصوب کرد و اقدامات تعرفه‌ای در دستور کار قرار گیرد، چرا که هرچه ارزش یک کالا واقعی‌تر باشد، عامل مهمی در بهینه‌تر مصرف کردن آن کالا است.

ضرورت مجهز کردن وسایل آب‌بر به تجهیزات کاهش مصرف

وی افزود: مسائل فنی مثل استفاده از وسایل آب‌بر و آب‌پخش کم‌مصرف، دیگر راهکار مدیریت بهینه مصرف آب است و مجهز کردن وسایل آب‌بر به تجهیزات کاهش مصرف و استفاده از تجهیزات کم‌مصرف در بخش آب می تواند موثر واقع شود؛ مکانیزه کردن سیستم‌های آبیاری در بخش کشاورزی و ده ها راه‌کار دیگر که در این بخش می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور خاطرنشان کرد: هر سه بخش را باید با هم دید تا بتوانیم مدیریت بهینه مصرف را محقق کنیم، باید همزمان با هم انجام شوند تا به ایده‌آل خودمان در بهینه سازی مصرف برسیم.

می‌توانیم به الگوی درست مصرف آب برسیم

وی ادامه داد: در خیلی از کشورهای توسعه یافته به اعداد ۱۲۰ تا ۱۳۰ لیتر به ازای هر نفر مصرف آب رسیده‌اند، به‌طور مثال، کشور صنعتی آلمان، سرانه مصرف آب بخش خانگی را به ازای هر نفر به ۱۲۰ لیتر رسانده است؛ اگر زیرساخت‌ها فراهم شود و اقدامات دست به دست هم دهند می‌توانیم به ایده‌آل الگو برسیم.

سیدزاده با بیان اینکه “موضوع تنش آبی به متغیرهای متعددی وابسته است”، گفت: قطعا مدیریت بهینه آب از اجزای مهم رفع تنش آبی است؛ اما اقدامات زیرساختی دیگری نیز برای رفع تنش نیازمندیم؛ امسال به شدت میزان بارش‌ها کاهش داشته، به‌طور قطع بر مدیریت بهینه مصرف آب تأکید می‌کنیم؛ اما باید در کنار آن، اقداماتی برای ایجاد منابع آبی جدید، که به طور مثال انتقال آب،‌ شیرین‌سازی آب، ایجاد ایستگاه‌های پمپاژ و مخازن ذخیره آب از جمله آن هستند، اندیشیده شود.

وی افزود: باید حتما با اتخاذ راهکارها و انجام اقداماتی در زمینه افزایش ظرفیت تولید و تأمین آب، در کنار مدیریت بهینه مصرف عمل کنیم و همزمان درخصوص کاهش هدررفت آب برنامه‌ریزی و اقدام کنیم.

تغییرات اقلیمی و بدمصرفی آب، دو لبه قیچی تنش آبی در ایران

مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور تصریح کرد: صرفا عامل تنش آبی بدمصرفی و یا پرمصرفی نیست، بلکه در کشور ایران طی یک دهه اخیر به‌شدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی بوده‌ایم؛ وقتی میزان بارش‌های کشور به‌طور میانگین یک‌سوم بارش‌های متوسط جهان است؛ باید حتما برنامه‌ریزی‌های منسجمی در ایجاد منابع آبی جدید و استفاده از منابع نامتعارف مثل پساب تصفیه‌خانه‌های فاضلاب داشته باشیم و در کنار آن، مدیریت بهینه آب را به موازات در دستور کار قرار دهیم و وقتی به همه این موارد با هم توجه شود، می‌توانیم تبعات ناشی از تنش‌های آبی را سال‌های سال به عقب بیندازیم.

منبع: تسنیم

نفت و پتروشیمی
شناسه : 507158
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *