xtrim

لبنیات باز هم گران می‌شود؟ شیر خام به مرز ۲۴ هزار تومان رسید

افزایش مجدد قیمت شیر خام تا مرز ۲۴ هزار تومان، زمزمه گرانی دوباره لبنیات را در بازار ایران تقویت کرده است.

جهان صنعت نیوز، در شرایطی که تنها چند ماه از افزایش رسمی قیمت لبنیات در پاییز گذشته می‌گذرد، حالا بار دیگر خبرهایی از افزایش قیمت‌ها به گوش می‌رسد. وزارت جهاد کشاورزی نرخ پیشنهادی جدیدی برای خرید شیر خام از دامداران اعلام کرده که در صورت تصویب، زمینه‌ساز افزایش دوباره قیمت لبنیات خواهد شد.

بر اساس اعلام رسمی، نرخ پیشنهادی جدید هر کیلوگرم شیر خام، ۲۳ هزار و ۹۷۰ تومان تعیین شده است. این رقم در مقایسه با نرخ قبلی ۱۸ هزار تومانی، رشد قابل توجهی دارد و به ستاد تنظیم بازار برای تصویب ارسال شده است. این در حالی است که انجمن صنفی گاوداران، قیمت پیشنهادی بالاتری معادل ۲۶ هزار و ۴۰۰ تومان ارائه کرده بود، اما این پیشنهاد پس از بررسی هزینه‌های تولید توسط وزارت جهاد کشاورزی تعدیل شد.

نهادهای نظارتی؛ فقط تماشاچی؟

در حالی که بار دیگر شاهد افزایش احتمالی قیمت‌ها هستیم، نقش نهادهای نظارتی همچون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان، ستاد تنظیم بازار، سازمان تعزیرات و حتی وزارت جهاد کشاورزی بیش از آنکه مداخله‌گر باشد، به نظر می‌رسد به نظاره‌گر تبدیل شده‌اند.

از مهرماه سال گذشته، قیمت محصولات لبنی مشمول تنظیم بازار ۳۰ درصد افزایش یافته بود؛ افزایشی که به طور هم‌زمان در کالاهای لبنی آزاد نیز مشاهده شد. حال با نرخ جدید شیر خام، بار دیگر فشار به مصرف‌کننده نهایی افزایش خواهد یافت.

سقوط مصرف لبنیات در دهه اخیر

با وجود این افزایش مداوم قیمت‌ها، بررسی‌های بازار لبنیات نشان می‌دهد که اندازه بازار لبنیات کشور طی سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ حدود ۱۲ درصد کوچک‌تر شده است. طبق داده‌های آکادمی سامان، حجم مصرف در این بازه زمانی ۱۸ درصد کاهش یافته و ارزش مصرف نیز حدود ۱۲ درصد افت داشته است.

شکاف طبقاتی در مصرف لبنیات

حمیدرضا پیش‌بهار، پژوهشگر این مرکز، اعلام کرده که مصرف محصولاتی مانند کره تا ۶۰ درصد کاهش یافته و شیر و خامه نیز ۲۵ درصد افت مصرف را ثبت کرده‌اند. او می‌گوید از سال ۱۳۹۰ تاکنون، مصرف لبنیات در خانوارهای کم‌درآمد تا ۶۶ درصد کاهش یافته است. نکته نگران‌کننده اینکه اختلاف مصرف میان دهک‌های پردرآمد و کم‌درآمد که در سال ۱۳۹۰ حدود ۲ برابر بود، تا سال ۱۴۰۲ به ۳ برابر افزایش یافته است.

منبع اکوایران

کشاورزی
شناسه : 507488
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *