تهران برق : مهمترین کلیدهای حفاظتی در تابلو برق

افزایش ایمنی تابلو برق با چندین و چند روش مختلف انجام میشود که یک به یک بررسی خواهیم کرد. اما قبل از هر چیزی باید به یک نکته بسیار مهم اشاره نماییم و آن، نقشه اصلی توزیع جریان در یک شبکه میباشد. با توجه به این که تابلو برق اصلی هر ساختمان قلب توزیع کننده نیرو میباشد. به همین دلیل وجود یک نقشه دقیق از آن الزامیست تا تعمیرات و نگهداری سیم و کابلهای انتقال نیرو با دقت بالاتری انجام شود. در صورتی که عملکرد تابلو برق به درستی تعریف شود نوسان و یا افزایش جریان یک بخش به کل مدار آسیب وارد نخواهد کرد. در ادامه انواع کلید تابلو برق جهت حفاظت از جریان اصلی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کلید کامپکت MCCB
برای حفاظت از تاسیسات روشنایی و همچنین وسایل برقی منازل وجود کلید کامپکت MCCB الزامیست. این کلید کمک میکند که نوسان برق و همچنین افزایش ولتاژ هر بخش به دیگر بخشها آسیب وارد نکند و در کوتاهترین زمان ممکن مدار معیوب از مدار کل خارج شود. گاهی مواقع جریان اصلی به صورت کامل توسط کلید کامپکت MCCB متوقف میشود تا مشکل رفع گردد. محل قرار دادن این کلید در تابلو برق میتواند شرایط متفاوتی را ایجاد کند به همین دلیل مهم است که کلید در چه مرحلهای و در کجا قرار داده شود تا بدون مشکل جریان برق کنترل شود.
نکته بسیار مهمی که در این بخش باید مدنظر قرار دهید و در معادلات خود نیز لحاظ کنید، پوشش ضعف عملکرد کلید و فیوزهای مینیاتوری میباشد. برخی مواقع نقشه برق ساختمان به نحوی طراحی میشود که کلید و فیوزهای مینیاتوری جریان برق را در واحد به صورت مستقل مدیریت کنند. اما شوک برقی و همچنین نوسان بسیار بالا میتواند باعث خارج شدن فیوزهای مینیاتوری از مدار شود و در نتیجه دستگاههای برقی آسیب قابل ملاحظه خواهند دید.
کلیدی حرارتی محافظ تابلو برق
تابلو برق میتواند در ساختمان مسکونی و همچنین شهرک های صنعتی با ساختار ساده و پیچیده مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که اضافه بار بالایی به مدار اصلی وارد شود، کلیدهای حرارتی در لحظه جریان را متوقف خواهند کرد. این مدل کلید برای ساختمانهای بلند نیز حائز اهمیت است چرا که مشکل سیستم اتصال به زمین را در لحظه خنثی میکند. از طرفی واحدهای صنعتی که چندین حالت مختلف برای توزیع نیرو دارند با استفاده از این روش میتوانند جریان برق خود را به خوبی مدیریت کنند. دقت کنید که این مدل کلید جهت کنترل نوسانات نیست و تنها برای جلوگیری از آسیبهای اساسی به دیگر وسایل مورد استفاده قرار میگیرد. شاید فکر کنید که عملکرد آن ساده است، اما کاملا الزامیست و قیمت آن نیز مقدار مناسبی است تا همه افراد بتوانند در تامین امنیت مدار اصلی خود از آن استفاده کنند.
کلید محافظ جان | RCD – Residual Current Device
اگر قصد جلوگیری از آتش سوزی بر اساس اتصال کوتاه دارید و یا حفاظت از جان افراد اولویت شما است، باید به کلید محافظ جان نگاه ویژهای داشته باشید. برخی از برقکاران کلید محافظ جان را در نزدیکی اتاق فرمان یا دستگاههای صنعتی قرار میدهند. اما استفاده از RCD – Residual Current Device برای تابلو برق اصلی مزایای به مراتب بیشتری دارد. دقت کنید که قطع کردن برق سیم های همرسانا در کوتاهترین زمان ممکن نجات دهنده جان افراد است. به همین دلیل مهم است که کلید محافظ جان در مسیرهای اصلی قرار داده شود و صد البته که مچ کردن مدار نیز باید با توجه به دیگر کلیدهای جانبی صورت گیرد.
دقت کنید که برخی از افراد به نقش دیگر کلیدها توجه کافی ندارند و صرفا در بخشهای مختلف از کلیدهای محافظتی استفاده میکنند تا ریسک آسیب نوسان برق را کاهش دهند. تنوع کلیدهای RCD – Residual Current Device بسیار زیاد است و به همین دلیل باید با توجه به حداکثر ولتاژ مدار، بهترین گزینه انتخاب شود تا عملکرد مدار به خوبی تضمین شود. در صورتی که شوک الکتریکی روی عملکرد هریک از بخشها تاثیر منفی بگذارد، دلیلش نقص در انتخاب کلید و همچنین طراحی مدار اشتباه است.
استفاده از کلیدهای محافظ موتور « MPCB »
در ساختمانهای مسکونی معمولا موتور آب و موتور آسانسور دو محصول اصلی میباشند به همین دلیل بسیار مهم است که کلیدهای محافظ موتور در تابلو اصلی قرار داده شود. در این صورت قطعی برق و همچنین نوسانات مقطعی نمیتواند هیچ آسیبی به موتور وارد کند. در صورتی که در محیطهای صنعتی حضور دارید، وجود کلیدهای MPCB سه فاز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این صورت خطر اتصال کوتاه و همچنین اضافه بار مدار به صورت قابل توجهی کنترل خواهد شد. تنوع کلیدهای محافظ موتور بسیار زیاد است و به همین منظور باید با توجه به نوع دستگاه خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. استفاده از کلید محافظ موتور یکسان برای دستگاههای مختلف اشتباه است و نتیجه مطلوبی در پی ندارد.
کلید تشخیص دهنده خطوط ارت | Earth Fault Relay
اغلب کسانی که از صفحه مسی و کابل ارت استفاده میکنند با خطای اضافه بار و یا افت جریان مواجه میشوند. برخی مواقع عملکرد نامناسب کابل ارت میتواند در کل مدار نوسان ایجاد کند و حتی قطعی برق به دنبال داشته باشد. به همین دلیل بسیار مهم است که کلید ارت فالت یا Earth Fault Relay در تابلوی اصلی قرار داده شود تا عملکرد شبکه اصلی برق بدون مشکل باشد. تنوع کلید ارت فالت با توجه به محل استفاده متفاوت است و به همین دلیل مهم است که چه نوع کلیدی برای خانه و محل کار خود تهیه میکنید. نکته بعدی که در انتخاب Earth Fault Relay باید مدنظر قرار دهید، استانداردهای ثبت شده آن میباشد. این موضوع برای ساختمانهای صنعتی از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار خواهد بود.
کلید اتوماتیک هوایی یا Air Circuit Breaker
در صورتی که تابلو برق یک ساختمان چند طبقه یا یک سوله صنعتی را طراحی میکنید، باید کلید اتوماتیک هوایی قرار دهید تا چالشی نداشته باشید. معمولا بررسی اضافه بار دستگاههای صنعتی و یا واحدهای تجاری باید توسط محافظ قوی کنترل گردد تا شوک الکتریکی ناگهانی در مدار توزیع نشود و دستگاههای برقی سالم بماند. به همین دلیل است که برای خطوط اصلی انتقال نیرو معمولا یک Air Circuit Breaker قرار داده میشود تا عملکرد مدار به خوبی حفظ شود.
سخن پایانی
با توجه به اینکه طراحی تابلو برق و همچنین طراحی نقشه کابل کشی یک ساختمان موضوع تخصصی است باید بر اساس هر شبکه مهمترین کلیدهای محافظتی تابلو برق انتخاب شود. در این بخش سعی کردیم موارد ضروری و مهم که در هر تابلو برق قرار دارد مورد بررسی قرار دهیم. دقت کنید تمامی مدارها چندین و چند کلیدی محافظتی دارند تا شوک های الکتریکی، اضافه بار و یا افت جریان به موقع مدیریت شود. اگر شما نیز یک کلید اختصاصی محافظ برای تابلو برق میشناسید که حضور آن الزامی است، لطفاً آن را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید. در نهایت به کیفیت سیم و کابل نیز توجه کافی داشته باشید تا طول عمر مدار خود را افزایش دهید.
صنعت و معدنلینک کوتاه :