xtrim

گندمکاران ناامید، واردکنندگان منتظر؛ دو سر طیف، یک تصمیم کلیدی

نرخ ۲۵ هزار تومانی خرید تضمینی گندم به‌عنوان قیمتی منصفانه پیشنهاد شد.

جهان صنعت نیوز، در حالی که نرخ خرید تضمینی گندم برای سال ۱۴۰۳ رقم ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام شده، بسیاری از کشاورزان، انجمن‌های تخصصی و نمایندگان مجلس این قیمت را با شرایط فعلی اقتصادی غیرمنصفانه می‌دانند. هزینه‌های کشت و داشت، از کود گرفته تا آب، سوخت، نیروی کار و حمل‌ونقل، به شدت افزایش یافته و فشارها بر گندم‌کاران بیش از همیشه شده است.

گندمکاران با نرخ فعلی ضرر می‌کنند

به گفته احد آزادی‌خواه، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، نرخ تعیین‌شده با واقعیت‌های اقتصادی فاصله دارد و بسیاری از کشاورزان به‌دلیل عدم صرفه اقتصادی، از کشت گندم منصرف شده‌اند. او معتقد است: «با افزایش هزینه‌ها، نرخ ۲۵ هزار تومان قیمت منصفانه‌ای است که کشاورز را از ضرر نجات می‌دهد.»

در برخی مناطق، کشاورزان به‌جای برداشت، گندم سبزچین می‌کنند، یا به‌دلیل خشک شدن زمین‌های کشت، عملاً هیچ محصولی برای برداشت ندارند. در چنین شرایطی، بی‌تفاوتی به اصلاح قیمت خرید تضمینی، مساوی با کاهش سطح زیرکشت و افزایش وابستگی به واردات است.

آزادی‌خواه تأکید می‌کند: «اگر به گندمکار کمک شود، نیازی به واردات نخواهیم داشت و دولت از تخصیص ارز برای واردات بی‌نیاز می‌شود. اما اگر چنین نشود، شرکت‌های واردکننده گندم منتظرند که درهای واردات دوباره باز شود.»

دولت چه می‌گوید؟

وزیر جهاد کشاورزی در تازه‌ترین اظهارنظر خود اعلام کرده که نیازی به بازنگری در قیمت نیست، چون تعیین قیمت تضمینی فقط یک‌بار در سال انجام می‌شود. اما نمایندگان مجلس می‌گویند جلسات شورای عالی قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی همچنان برگزار می‌شود و امکان بازنگری وجود دارد.

آزادی‌خواه تصریح می‌کند: «ما مخالف تورم نیستیم، بلکه مدافع قیمت کارشناسی هستیم. کشاورز در این شرایط سخت، به حداقل انگیزه برای ادامه تولید نیاز دارد.»

مسئله بودجه؛ دغدغه دولت

یکی از موانع مهم در مسیر افزایش نرخ تضمینی، محدودیت بودجه است. دولت با پیش‌فرض دریافت ۱۲ میلیون تن گندم، ۲۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) برای خرید تضمینی گندم در نظر گرفته است. افزایش نرخ از ۲۰,۵۰۰ به ۲۵,۰۰۰ تومان، نیاز به افزایش بودجه دارد که باید محل تأمین آن مشخص شود.

آزادی‌خواه دراین‌باره می‌گوید: «ما باید مقدورات دولت را هم در نظر بگیریم، اما نباید با بی‌توجهی، تولید ملی را از نفس بیندازیم.»

واردات گندم؛ سود چندنفر یا زیان ملی؟

به گفته این نماینده مجلس، در پشت مخالفت با افزایش قیمت خرید تضمینی، منافع برخی واردکنندگان گندم نیز وجود دارد. او با صراحت می‌گوید: «شک نکنید شرکت‌های واردکننده خواهان بازگشت به بازار هستند، اما مصلحت نظام در حمایت از کشاورز و تولید داخلی است، نه واردات.»

منبع: تجارت نیوز

کشاورزی
شناسه : 508218
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *