xtrim
حسن حسنخانی در گفت‌وگو با جهان صنعت:

دور چهارم مذاکرات زیر سایه ضد و نقیض‌گویی‌ها

برچیدن کامل تأسیسات غنی‌‌سازی و توقف کامل برنامه هسته‌ای؛ اظهارات تازه نماینده ویژه ترامپ در آستانه دور چهارم مذاکرات، پیش‌بینی چشم‌انداز مذاکرات را دشوارتر از قبل کرده است.

هما میرزایی-جهان صنعت نیوز: در آستانه دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، اظهارات استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، درباره لزوم برچیدن کامل تأسیسات غنی‌ سازی و توقف کامل برنامه هسته‌ای در ایران، دورنمای مذاکرات را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است. برخی منابع از تاثیرگذاری لابی‌های اسرائیل بر روند مذاکرات می‌گویند و برخی دیگر همچنان خوشبین و امیدوار به حصول توافقی جامع و پایدار هستند.
پیش‌تر، در تاریخ ۱۴ اردیبهشت ویتکاف این‌گونه اظهارنظر کرده بود: «ایران نیازی به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصد ندارد»، حالا و در میانه راه مذاکرات به نظر می‌رسد نظر طرف آمریکایی عوض شده است و از توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران و برچیدن تأسیسات نطنز، فردو و اصفهان سخن می‌گویند.
در این‌باره با حسن حسنخانی، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی گفت‌و‌گویی انجام دادیم، که در ادامه می‌خوانید.

دوگانه دفاع از استقلال و مداخله‌گری

اولا لازم است تاکید کنم مذاکره و جنگ، دوگانه درستی برای تبیین شرایط امروز نیست.
دوماً به دلایل مختلف ما مدتهاست با آمریکا در فاز جنگی (کنترل شده) بوده‌ایم منتها در بعضی مواقع این جنگ رنگ‌و‌بوی اقتصادی، امنیتی و حتی نظامی به خود گرفته و مجددا به حوزه جنگ اقتصادی و امنیتی تقلیل یافته است.
سوما ذات مذاکره هسته ای برای ما دفاع از استقلال و ذات این مذاکرات برای آمریکا دخالت در امور داخلی یک کشور مستقل است. این دوگانه مگر با غلبه معنادار یک طرف پایان نخواهد یافت. به تعبیر دیگر مذاکرات ایران و آمریکا یک بازی با جمع صفر است. برد یک طرف دقیقا برابر با باخت طرف مقابل خواهد بود.

توافق و عدم توافق؛ در هر صورت چه خواهد شد؟

از این منظر دستگاه دیپلماسی کشور که امروز تجربه ناموفق مذاکرات برجام را هم در‌مقابل دارد، به پختگی بسیار بالایی رسیده و توان ایجاد انتفاع مشخص و تحمیل اراده ملت ایران بر زیاده‌خواهی آمریکا را قطعا دارد. در صورت حصول توافق پایدار، تحریم به شکل معناداری کاهش خواهد یافت و کسب و کارها چشم‌انداز روشنی از همکاری‌های بین‌المللی در شرایط بهتر را خواهند داشت. در صورت عدم حصول توافق به نظر نمی‌رسد آمریکا توان ایجاد جبهه نظامی فراگیر علیه ایران داشته باشد و صرفا شیطنت های کنترل شده‌ای مثل گذشته را دنبال خواهد کرد.

همگرایی چین و روسیه به ایران کمک خواهد کرد

این شرایط در ۷ سال گذشته همچنان پابرجا بوده و جمهوری اسلامی نشان داده توان مدیریت چنین شرایطی را دارد. به‌ویژه اینکه امروز‌ نسبت به سال ۹۷ روسیه و چین همراهی و‌ همگرایی بیشتری با ایران در عرصه بین‌الملل پیدا کرده اند. شاید پیش بینی دقیقی از نتیجه مذاکرات نتوان داشت اما از منظر اقتصادی کاملا می‌توان برداشت کرد که توافق یا عدم توافق موقعیت ایران را به‌طور معناداری تضعیف نخواهد کرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 509846
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *