حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز؛ گرانی دوباره در راه است؟

حذف ارز ترجیحی واردات گوشت قرمز به کجا خواهد انجامید؟ کوتاه کردن دست رانتخواران یا کاهش مجدد سرانه مصرف؟
هما میرزایی- جهان صنعت نیوز: بنا بر اعلام سازمان برنامه و بودجه، گوشت قرمز از دسته کالاهای اساسی خارج شده و از این پس واردات آن شامل دریافت ارز ترجیحی نخواهد بود. تا کنون وزارت جهاد کشاورزی مخالفت خود را با این موضوع اعلام کرده و این تصمیم را عامل گران شدن مجدد گوشت قرمز در بازار دانسته است. حالا، دولتی که با کمبود شدید منابع ارزی روبهرو است و برای صرفهجویی ارزی دست به دامان هر تصمیمی میشود، بر سر دوراهی تصمیمگیری قرار گرفته است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، این بانک از ابتدای سال تا ۱۲ اردیبهشت برای واردات کالاهای اساسی و کشاورزی شامل گندم، دانههای روغنی و نهادههای دامی، یک میلیارد و ۳۱۸ میلیون دلار تامین ارز انجام داده است. این اقدام با هدف حمایت از مصرفکنندگان و دسترسی اقشار مختلف جامعه به کالاهای ضروری با قیمت ارزانتر صورت میگیرد. در این صورت آیا حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز باعث کاهش سرانه مصرف در دهکهای پایین نخواهد شد؟
مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور در اینباره میگوید: واردات گوشت با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی، نهتنها به کاهش قیمت کمکی نکرد، بلکه با ورود گوشت بیکیفیت خارجی، بازار را از کنترل خارج کرده و تولیدکننده داخلی را متضرر ساخته است. وی همچنین از کیفیت پایین گوشتهای وارد شده به کشور گفته و گوشت تولید داخل را دارای کیفیت قابل قبولتری میداند. بر اساس آمارهای موجود، سالانه حدود ۹۰۰ هزار تن گوشت قرمز در کشتارگاههای داخل کشور تولید میشود. بسیاری از کارشناسان حوزه غذا بر این باورند که اصولا گوشت قرمز قیمت مناسب به دلیل وجود فساد در سیستم توزیع به دست مصرفکننده کمدرآمد نرسیده و سر از رستورانهای خاص درمیآورد. یکی از صاحبان غرفه قصابی در یکی از میادین میوه و ترهبار تهران میگوید: گوشت دولتی قبل از اینکه به دست ما برسد و ما بین مردم توزیع کنیم، به دست رستوراندارها و مراکز خرید و پخش عمده میرسد که عموما با تالارهای عروسی یا ارگانهای بزرگ کار میکنند. گوشت را با قیمت دولتی میخرند و با قیمت آزاد عرضه میکنند. اینجا صبحها صف میکشند برای خرید گوشت دولتی، اما به نصف آنها هم نمیرسد.
اختلاف قیمت عرضه شده نیز بسیار بالا است؛ گوشت دولتی وارداتی با قیمتی حدود ۳۰۰ هزار تومان عرضه میشود، اما به تعداد محدود و در مکانهایی مشخص. قیمت همین گوشت در قصابیها تا ۹۰۰ هزار تومان نیز میرسد. پیشبینی میشود با حذف ارز ترجیحی، قیمت عرضه گوشت دولتی نیز به حدود ۶۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار تومان برای هر کیلو برسد. طبیعی است در صورت اجرایی شدن این تصمیم بدون برنامهریزی برای تامین و عرضه مناسب، قیمت گوشت در بازار افزایش ناگهانی خواهد داشت.
اخبار برگزیدهصنعت و معدنلینک کوتاه :