xtrim

در دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا چه گذشت ؟

دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا با وجود مواضع تند اولیه، به‌دلیل ابتکارات فنی و نقش میانجی عمان، مفید و دلگرم‌کننده توصیف شد.

جهان صنعت نیوز، دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که قرار بود ۱۳ اردیبهشت برگزار شود، ابتدا به تعویق افتاد. علت این تأخیر، مواضع سخت‌گیرانه‌ای بود که از سوی دونالد ترامپ، وزرای خارجه و دفاع دولت او و حتی معاونش در آن بازه زمانی مطرح شد. تیم ترامپ غنی‌سازی در ایران را خط قرمز دانست و همین موضوع باعث شد پیش‌بینی‌ها درباره ناکامی مذاکرات افزایش یابد.

ابتکارات فنی و نقش عمان؛ دلگرمی در میانه تنش‌ها

با وجود فضای متشنج اولیه، تحولاتی در روند گفت‌وگوها رخ داد که نتیجه را تغییر داد. توییت میانجی عمانی از وجود ایده‌های «مفید و بدیع» سخن گفت که تمایل دو طرف به دستیابی به توافقی شرافتمندانه را منعکس می‌کرد. اظهارات سیدعباس عراقچی نیز نشان داد که ایران آمادگی دارد در اندازه و سطح غنی‌سازی برای دوره‌ای محدودیت‌هایی بپذیرد تا اعتمادسازی صورت گیرد.

سناریوی تعلیق موقت و تعامل غیررسمی

برخی منابع احتمال داده‌اند که پیشنهاد تعلیق موقت برنامه غنی‌سازی نیز در جریان مذاکرات مطرح شده باشد. هرچند گفت‌وگوها کوتاه بوده و کارشناسان آمریکایی در آن حضور نداشتند، اما همین نشانه‌ها می‌تواند حاکی از ادامه بررسی اصول کلی و انتظار برای دریافت دستورالعمل از پایتخت‌ها باشد.

فشار داخلی ایران و ترجیح دیپلماسی از سوی ترامپ

در شرایطی که وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایران به‌شدت شکننده است، اجتناب از تحریم‌های سنگین یا تنش نظامی به ضرورتی حیاتی تبدیل شده است. دولت ایران می‌داند که اکثریت مردم از راه‌حل صلح‌آمیز حمایت می‌کنند و تندروها تأثیر چشم‌گیری نخواهند داشت. در آن‌سو، ترامپ نیز علاقه‌ای به اقدامات نظامی با عواقب غیرقابل پیش‌بینی ندارد و ترجیح می‌دهد توافق را از مسیر دیپلماسی پیش ببرد.

اسرائیل، کنگره و مانع‌تراشی در مسیر تفاهم

با این حال، همچنان بازیگران مزاحمی چون اسرائیل و برخی جمهوری‌خواهان کنگره در تلاش‌اند تا با فشار به کاخ سفید، مسیر مذاکرات را منحرف کنند. اما رابطه پرتنش اخیر بین ترامپ و نتانیاهو و تجربه اوباما در عبور از سد کنگره در سال ۱۳۹۴، نشان داده‌اند که قدرت مانع‌تراشی این گروه‌ها نیز محدود است.

منبع روزنامه شرق

سیاسی
شناسه : 510254
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *