ترامپ: اختلاف با ایران باید پایان یابد

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در عربستان سعودی با اعلام اینکه «می خواهم با ایران به توافقی» دست یابم، با تکرار ادعاها و تهدیدات خود مدعی شد: آماده ام به اختلافات گذشته و تعارض های عمیق با ایران پایان دهم.
جهان صنعت نیوز، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که در عربستان سعودی به سر می برد، روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی ادعا کردد: مسیر جدیدی را برای آیندهای امیدوارکنندهتر به ایران پیشنهاد میدهم. من جنگ دوست ندارم. من میخواهم با ایران توافقی انجام دهم تا جهان امنتر شود.
رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد: من امروز، برای یادآوری هرج و مرج گذشته به خاورمیانه نیامدهام.میخواهم مسیر تازه و بسیار بهتری به ایران ارائه دهم تا به سوی آینده امیدوارتری حرکت کند. من آماده ایجاد همکاریهای تازه هستم. حتی با وجود اختلافات گسترده خود با ایران، نشان دادهام که آماده همکاریهای جدید هستم. آمادهام تا به اختلافات گذشته و تعارض های عمیقمان با ایران پایان دهم.
مقامات و رئیس جمهوری آمریکا در هفتههای گذشته بارها تلاش کرده اند از یک سو چشماندازی مثبت از مذاکرات خود با ایران ارائه کنند و از سوی دیگر، با تکرار ادعاها و تهدیدات واشنگتن در چارچوب سیاست فشار حداکثری و فضاسازی، درباره تبعات عدم توافق هراس ایجاد کنند.
به دشمنان دائمی اعتقاد ندارم؛ می توانم با ایران توافق کنم
ترامپ در سخنرانی خود در یک مجمع سرمایهگذاری در عربستان سعودی مدعی شد: «در مورد ایران، من هرگز به داشتن دشمنان دائمی اعتقاد نداشتهام. من با آنچه بسیاری از مردم فکر میکنند متفاوت هستم. من دشمنان دائمی را دوست ندارم. گاهی اوقات برای انجام کار به دشمنان نیاز دارید و باید این کار را درست انجام دهید. دشمنان به شما انگیزه میدهند.»
رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد: «من میخواهم با ایران توافق کنم. من میتوانم با ایران توافق کنم. اگر بتوانیم منطقه خاورمیانه و جهان را به مکانی امنتر تبدیل کنیم، بسیار خوشحال خواهم شد.»
ترامپ در حالی که تیمش در حال مذاکره با ایران است، با تکرار ادعاها و تهدیدات خود، اکنون را «زمان انتخاب» نحوه رویکرد ایران دانست و بار دیگر این ادعا را تکرار کرد که ایران «هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.»
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه و با میانجیگری عمان، چهار دور مذاکره برگزار کرده که آخرین دور آن روز یکشنبه بوده است و پیشرفت هایی وجود داشته است اما ترامپ تهدیدهای قبلی را مبنی بر اینکه عدم دستیابی به توافق منجر به “فشار حداکثری” از سوی آمریکا خواهد شد، تکرار کرد.
توجیه سیاست های فشار حداکثری و تهدید به تداوم آن
رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد: «اگر رهبری ایران این شاخه زیتون « فرصتی برای صلح و پیروزی» را رد کند و به حمله به همسایگان خود ادامه دهد، ما چارهای جز اعمال فشار گسترده و حداکثری نخواهیم داشت و تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای انجام خواهیم داد. ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت. در صورت دستیابی به توافق، آیندهای بسیار روشنتری برای ایران وجود خواهد داشت.»
ترامپ مدعی شد: «ما هرگز اجازه نخواهیم داد که آمریکا و متحدانش با تروریسم یا حمله هستهای تهدید شوند. انتخاب با خودشان است… این پیشنهادی است که برای همیشه دوام نخواهد داشت. زمان انتخاب ایران همین الان است.»
رئیس جمهوری آمریکا با تکرار تهدیدات خود مدعی شد: «اگر دولت ایران با این توافق مخالفت کند و به حملات خود علیه دیگر کشورهای منطقه ادامه دهد، راهی جز اعمال کارزار فشار حداکثری بر ایران نخواهم داشت.راهی جز قطع صادرات نفت ایران نخواهم داشت. ایران فقیر بود. ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت. از هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن دریغ نخواهم کرد. اما ایران میتواند آینده بهتری داشته باشد. انتخاب برعهده آنها است. آنها میتوانند کشور موفقی باشند اما نباید سلاح هستهای داشته باشند. ایرانیان اکنون باید انتخاب کنند. تحولات سریعاً درحال تغییر است. بزرگترین هدف من این است که یک ایجاد کننده صلح باشم. ایران باید تصمیم بگیرد و اقدام کند.»
رئیسجمهور آمریکا در دفاع از سیاستهای خصمانه خود علیه ملت ایران درباره دور اول ریاست جمهوری خود با تکرار ادعاهای قبلی خود مدعی شد: «تحریمهای بیسابقهای علیه ایران اعمال کردیم و مانع تامین منابع گروههای تروریستی توسط ایران شدیم و با دولت جدید در آمریکا (دولت جو بایدن)، ایران به سرمایه تازه دست یافت و شاهد آن بودیم که این سرمایه به درستی خرج نشد. اگر رئیس جمهوری امریکا بودم هفتم اکتبر رخ نمیداد. ایران پولی نداشت.»
اظهارات خصمانه و سیاه نمایی های ترامپ علیه ایران
ترامپ بخشی از سخنرانی خود را به بیان اظهاراتی خصمانه علیه ایران اختصاص داد و مدعی شد که این کشور باعث “رنج غیرقابل تصوری” در چندین کشور منطقه شده است.
رئیس جمهوری آمریکا در حالی که از تمایلش برای دستیابی به توافق با ایران و پایان دادن به اختلافات سخن گفت، در اظهاراتی خصمانه ادعا کرد: «بزرگترین نیروی مخرب در خاورمیانه ایران است. ایران باعث خرابی و ویرانی در یمن، عراق، سوریه و لبنان و دیگر کشورهاست.»
ترامپ در جمع سعودی ها به سیاه نمایی علیه ایران پرداخت و مدعی شد: «در حالی که شما بلندترین آسمانخراشهای جهان را در جده و دبی ساختهاید، بناهای تاریخی تهران از سال ۱۹۷۹ در حال فروپاشی و تبدیل شدن به آوار و خاک هستند. مدیریت اشتباه چندین ساله دولت ایران باعث شده است تا این کشور با قطعی برق چندساعته و روزانه روبه رو شود.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه سیاه نمایی های خود علیه ایران ادعا کرد: «زمانی که تواناییهای شما صحرا و بیابان را به زمین کشاورزی تبدیل کرده است، دولت ایران با فساد خود زمینهای کشاورزی را به بیابان تبدیل کرده است. آنها حتی مافیای آب دارند که با خشک کردن رودخانهها ثروتمند میشوند و اجازه نمیدهند مردم ایران آب داشته باشند.»
ترامپ که همچون دیگر سیاستمداران آمریکایی در تلاش است میان دولت و ملت ایران فاصله ایجاد کند، در ادامه سیاه نمایی ها و اظهارات خصمانه خود مدعی شد: «زمانی که کشورهای عربی در حال تبدیل به ستون ثبات و تجارت در جهان هستند، دولت ایران درحال دزدیدن ثروت مردم ایران است و با تامین مالی تروریستها، جهان را به آشوب میکشند. دولت ایران همچنین یک منطقه را به آشوب کشیده است. دولت ایران در تلاشی برای حفظ دولتی درحال سقوط در سوریه به کشتار مردم سوریه دست زد. اکنون سوریه را نگاه کنید.»
او در ادامه اظهارات خصمانه اش ادعا کرد: «دولت ایران با تأمین نیروی نیابتی خود در لبنان، یعنی حزبالله، لبنان را که پایتخت آن زمانی پاریس خاورمیانه نام داشت، نابود کرده است. همه این بدبختی قابل اجتناب بود. اگر دولت ایران به جای ایجاد هرج و مرج روی ساخت و توسعه این کشور تمرکز میکرد، میتوانست پیشرفت کند.»
ادعای ترامپ درباره خلیج فارس
ترامپ در ادامه سخنانش در یک مجمع سرمایهگذاری آمریکایی-عربستانی در ریاض، وضعیت خلیج فارس را «فاجعه» خواند و جنجال بر سر نام آن را دوباره شعلهور کرد.
رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد: «هیچ تضاد آشکارتری با مسیری که شما در شبهجزیره عربستان دنبال کردهاید با فاجعهای که درست در خلیج ایران (خیلج فارس) در حال وقوع است نمی تواند وجود داشته باشد. به آن فکر کنید. آنها میخواستند این نام را روی آن بگذارند. من گفتم که آنها اجازه این کار را به ایران نخواهند داد.»
این ادعای ترامپ در حالی مطرح میشود که نام خلیج فارس پیشینهای بیش از ۲۵۰۰ سال دارد و در متون عربی، فارسی، یونانی و نقشههای اروپایی، به طور مداوم نام خلیج فارس بیان شده است.
رئیس جمهوری آمریکا که در دور دوم ریاست جمهوری خود بارها برای رسیدن به توافق با ایران ابراز امیدواری کرده، ۴ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ با امضای یادداشتی برای تداوم سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد که آماده گفتگو با رئیس جمهوری ایران است. او با بیان این ادعا که برای امضای این یادداشت «دچار تردید» بوده است، مدعی شد: «این برای ایران خیلی سخت است. امیدوارم مجبور نباشیم خیلی از آن استفاده کنیم.» باید دید آیا میتوانیم به توافقی با ایران برسیم؟
مقامات دولت آمریکا همچنان اظهارات و اقدامات متناقض خود را تکرار و ضمن تهدید به اقدام نظامی، خواستار مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران هستند.
تاکنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم میان تهران – واشنگتن برگزار شده است.دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به میزبانی عمان، روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ در مسقط برگزار شد و دو طرف، گفتوگوها را سازنده و رو به جلو توصیف کردند. دور دوم گفتوگوها نیز روز شنبه ۳۰ فروردین ماه در شهر رم ایتالیا به میزبانی عمان برگزار و دور سوم مذاکرات شنبه ششم اردیبهشت ماه در عمان برگزار شد.
چهارمین دور از مذاکرات روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ (۱۱ می ۲۰۲۵) در شهر مسقط، پایتخت عمان در حالی برگزار شد که مطالبه اصلی ایران که تاکنون بارها از سوی وزیر امور خارجه ایران و سخنگوی این وزارتخانه شنیده شده، رفع موثر تحریمها و توقف هر اقدامی است که موجب محدودیت و تحریم بر اقتصاد ایران بشود و انتفاع اقتصادی ایران را متاثر سازد. در حوزه هسته ای نیز حفظ توانمندیهای هسته ای ایران و چرخه غنیسازی، برای ایران یک اصل غیرقابل مذاکره است.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره دور چهارم گفت و گو ها گفت: مذاکراتی دشوار اما مفید برای درک بهتر از مواضع یکدیگر و یافتن راههایی معقول و واقعبینانه برای حل مسائل مورد اختلاف بود و زمان و مکان دور بعدی گفتگوها توسط هماهنگکننده عمانی اعلام خواهد شد.
منبع: ایرنا
سیاسیلینک کوتاه :