فناوری هوش مصنوعی در خدمت بهینهسازی مصرف انرژی

کارشناس هوش مصنوعی از ورود سازمان فناوری اطلاعات به حوزه ناترازی انرژی با بهره گیری از هوش مصنوعی خبر داد و گفت: ۶ مگاپروژه برای رفع ناترازی انرژی تهیه و درخواست شده تا تمام شرکتهای دانشبنیان در حل ناترازی انرژی کمک کنند.
جهان صنعت نیوز، میرعلی سیدی کارشناس حوزه فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی روز شنبه در نشست تخصصی هوش مصنوعی که به مناسبت هفته ارتباطات در پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد، اظهار داشت: در بازی بین زیرساختها باید روی لبه تکنولوژی حرکت کنیم زیرا در شاخص دسترسی به تکنولوژی ایران رتبه ۱۶۱ دنیا را داراست؛ این درحالی است که در حوزه نیروی انسانی صنعت ارتباطات و زیرساختها وضعیت مناسبی داریم اما در ارایه سرویسهای برخط وضعیت ما نامناسب است.
وی با بیان اینکه شاخص هایی چون تجارت و ترانزیت نیز این وضعیت نامناسب را تایید می کند، افزود: با تجربه موفق دنیا موضوع هوشمندسازی اکوسیستمی برای دولت مطرح شده است.
این کارشناس حوزه فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه نگاه بخشی و دستگاهی سبب عقبماندگی کشور در شاخصهای دسترسی به تکنولوژی ارتباطی شده است، اظهار داشت: ادبیات اکوسیستمی به شدت از سوی وزارت ارتباطات در حال پیگیری است؛ اکوسیستمها این ظرفیت را برای ما فراهم میکنند که فضاهای تعامل و همکاری بین بخشی و بین دستگاهی داشته باشیم و در چند سال آینده دغدغه ما تعامل اکوسیستم ها باشد نه سیستم ها.
سیدی خاطرنشان کرد: برای ساخت این اکوسیستم ها به سه فاکتور افراد، کسب و کارها و مکان نیاز دارید؛ موضوع شناسایی افراد در کد ملی حل شده اما موضوع اطلاعات کسب و کارها و شناسایی زمین و مکان رخ نداده است.
این کارشناس فناوری اطلاعات با بیان اینکه تعداد اکوسیستمهای در نظرگرفته شده برای پیاده سازی دولت هوشمند تهیه و احصا شده است، به مشکل ناترازی انرژی در کشور اشاره کرد و گفت: اکوسیستم انرژی یکی از این زیست بوم هاست که با استفاده از آن و بهره گیری از تحول دیجیتال و هوشمندسازی در حوزه زیرساختهای انرژی می توان ۱۵ تا ۲۵ درصد از مشکل ناترازی انرژی را رفع کرد.
سیدی با تاکید بر اینکه هوش مصنوعی میتواند در حوزه رفع ناترازی انرژی در کوتاه مدت بسیار راهگشا باشد، بیان کرد: ۶ مگاپروژه برای رفع ناترازی انرژی تهیه و درخواست شده تا تمام شرکتهای دانشبنیان در حل ناترازی انرژی به ما کمک کنند؛ یکی از آنها بحث مدیریت انرژی است و بر اساس الگوریتمها، استاندارد مصرف انرژی مجموعه های صنعتی را شناسایی و کاهش میدهند.
وی از سرمایهگذاران دعوت کرد در زمینه استقرار مجموعههای مدیریت انرژی در صنعت و ساختمان ورود کنند.
این کارشناس فناوری اطلاعات تصریح کرد: موضوع بعدی در شبکههای توزیع است که در این زمینه شاهدیم که آب، برق و گاز شبکههای متنوع و نامتجانس دارند؛ با یکپارچه سازی آنها بخش مهمی از کمبودها برطرف میشوند.
وی با بیان اینکه بزرگترین شبکه ناتراز انرژی شبکه برق آمریکاست اظهار کرد: با این وجود هیچ وقت واحدهای صنعتی آنها یک سوم سال خاموش نیست یا قطعی برق خانگی ندارند که دلیل آن سیستمهای هشدار اوج مصرف به مصرفکنندگان است و میتوانند خودشان را با سیستم های اوج مصرف هماهنگ کنند به این صورت که پس از دریافت هشدار اوج مصرف، اقدام به کاهش مصرف انرژی میکنند.
سیدی با یادآوری اینکه ما به این پلتفرمهای هشدار دهنده مصرف انرژی دسترسی نداریم، گفت: معماری این پلتفرمها تهیه شده و به تدریج سازمان فناوری اطلاعات آنها را فراخوان میدهند تا شرکتهای دانش بنیان برای تولید آنها کمک کنند.
این کارشناس حوزه هوش مصنوعی ادامه داد: در موضوع ذخیره انرژی هم بستههای سرمایه گذاری دانش بنیان را تعریف کردهایم تا در زمان پیک پایین ذخیره شده و در زمان پیک بالای مصرف به شبکه تزریق شود.
مدیرعامل شرکت مشاور در زمینه هوشمندسازی افزود: در عادلانه سازی یارانه های انرژی هم هوش مصنوعی ورود میکند؛ ما سالانه ۱۲۷ میلیارد دلار یارانه انرژی میدهیم ولی در حال حاضر نظام توزیع یارانه انرژی ناعادلانه است در وزارت ارتباطات با استفاده از بلاک چِین و توکن سازی انرژی دنبال تحقق این اهداف هستیم جامعه صنعتی و استارتاپی می تواند در موضوع توکنایز کردن انرژی و قابل معامله کردن آن نقش ایفا کنند این پروژه ها ظرف یکی دو سال آینده اجرای خواهند شد.
منبعک ایرنا
دانش و فناوریلینک کوتاه :