بحران چرای بیشازحد در مراتع کشور

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: شاهد افزایش چالش تعداد دام نسبت به توان اکولوژیکی مراتع هستیم به طوریکه ۸۰ میلیون واحد دامی در کشور وجود دارد که ۲.۲ برابر ظرفیت مراتع است.
جهان صنعت نیوز، ترحم بهزاد روز شنبه در همایش ملی مرتع و مرتعداری در شهرستان رابر استان کرمان بااشاره به نقش مراتع در تأمین امنیت ملی، از برنامهریزی برای نامگذاری روز ۲۵ اردیبهشت به عنوان «روز ملی مرتع و مرتعداری» خبر داد که در راستای افزایش آگاهی عمومی و حمایت از مرتعداران صورت میگیرد.
علیرضا ابوالحسنی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان، نیز با اشاره به گستردگی مراتع استان، چالشهای اصلی از جمله پیامدهای خشکسالی و فشار چرای بیش از ظرفیت دام را مطرح کرد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان کرمان، با ارائه آمارهای تفصیلی، وسعت مراتع استان ۶.۲۶ میلیون هکتار اعلام کرد و ادامه داد: سهم این مراتع از مراتع کشور ۷.۶ درصد است.
افزایش گرایش به تولید علوف درجه سه
علی قادری افزود: تولید علوفه درجه یک کاهش یافته است و گرایش از درجه یک و ۲ به سمت مراتع درجه سه در شرایط خشکسالی رفته است.
حجتالاسلام والمسلمین علی علیدادی سلیمانی، امام جمعه رابر، با اشاره به آموزههای دینی، مراتع را به عنوان میراث عمومی و «تنفسگاه شهرها» قلمداد کرد و به دغدغههای شهید حاج قاسم سلیمانی در خصوص حفظ منابع طبیعی شهرستان و نگاه ایشان به توسعه اقتصادی سازگار با محیط زیست اشاره کرد.
احمد کمالی، فرماندار شهرستان رابر نیز بر ضرورت بازنگری در نحوه بهرهبرداری از توان اکولوژیکی مراتع و توسعه کشت گیاهان دارویی به عنوان رویکردهای مکمل تأکید کرد.
نظرات بهرهبرداران و عشایر
در بخش دیگری از این همایش، نمایندگان بهرهبرداران مراتع و جوامع عشایری به بیان دیدگاهها، چالشها و پیشنهادات خود پرداختند.
اکبر بادیهنشین، به نمایندگی از مرتعداران منطقه، ضمن قدردانی از تلاشهای صورت گرفته، بر ضرورت تعیین حدود دقیق و قانونی مراتع به منظور کاهش اختلافات و تسهیل مدیریت تاکید کرد.
وی به مسائل اقتصادی و هزینههای اجرای برخی طرحهای مدیریتی برای مرتعداران اشاره کرد.
شیرزاد پورامیری، از عشایر شهرستان بافت، نیز در این گردهمایی به تشریح چالشها و نیازهای خاص جوامع عشایری در زمینه مدیریت پایدار مراتع و ارتقا وضعیت معیشتی آنها پرداخت.
در پایان این همایش، از فعالان و پیشکسوتان عرصه مرتعداری و حامیان منابع طبیعی تجلیل به عمل آمد.
همایش ملی مرتع و مرتعداری استان کرمان، با تاکید بر لزوم همافزایی میان تمامی بخشهای مرتبط و بهرهگیری از دانش تخصصی برای صیانت و احیای مراتع به عنوان زیربنای امنیت زیستی و غذایی کشور، به کار خود پایان داد.
راهبردهای مدیریت پایدار، بخش مهمی از مباحث همایش را تشکیل داد. این راهبردها شامل تهیه و اجرای طرحهای مرتعداری، مدیریت علمی چرا، اجرای عملیات احیایی (بیولوژیک و بیومکانیک)، و همچنین استفاده از فناوریهای نوین در پایش و مدیریت مراتع بود.
این رویداد با هدف فراهم آوردن بستری برای تبادل نظر میان مسئولان، متخصصان و ذینفعان اصلی مراتع استان و کشور، با محوریت صیانت و بهرهبرداری پایدار از این زیستبومها برگزار شد.
سخنرانان در این همایش بر اهمیت چندوجهی مراتع تاکید کردند.
منبع: ایرنا
کشاورزیلینک کوتاه :