xtrim

بازار ۸ تریلیون دلاری صنعت حلال

جهان صنعت– با وجود ظرفیت‌های بالای ایران در توسعه صنعت حلال، موانع عمده‌ای همچون چالش‌های زیرساختی، دیپلماسی خارجی، مسائل ارزی و نبود استانداردهای فراگیر، مسیر رشد صادرات این صنعت را با کندی مواجه کرده است؛ اما فعالان و مسئولان مرتبط با این حوزه با تاکید بر اهمیت رفع موانع، به آینده این تجارت امیدوارند.

چالش‌ها و چشم‌اندازهای توسعه صنعت حلال در ایران

با توجه به رشد روزافزون صنایع حلال در سطح بین‌المللی و اهمیت این بازار در اقتصاد جهانی، این سوال مطرح است که ایران با وجود پتانسیل‌های گسترده، چه اقدامات و برنامه‌هایی برای توسعه تجارت محصولات حلال داشته است، چه موانعی فراروی این مسیر قرار دارد و چشم‌انداز پیش‌رو چگونه ارزیابی می‌شود.

عدم بودجه‌گذاری مستقل از سوی سازمان برنامه‌وبودجه

 در پاسخ به پرسش درباره اختصاص بودجه توسط سازمان برنامه‌وبودجه برای توسعه فعالیت‌های صنعت حلال، دکتر پرهام رضایی، رئیس اتاق بازرگانی البرز تاکید کرد: «من نشنیده‌ام تا کنون سازمان برنامه بودجه، برنامه مستقل یا بودجه مشخصی را به این حوزه اختصاص داده باشد.» او مهم‌ترین چالش جاری را در حوزه تجارت خارجی، محدودیت‌های مالی و بانکی و عدم ارتباط مستقیم نظام‌های پولی دانست که تأثیر قابل توجهی روی صنعت حلال نیز گذاشته است.

اهمیت استانداردسازی و بسته‌بندی بین‌المللی

سید محمدباقر رضوی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی البرز نیز خاطرنشان کرد که بسنده کردن به شعار موفقیت و بدون طراحی «پکیج کامل استانداردسازی»، توسعه زمینه‌های مختلف صنعت حلال، تحقق نخواهد یافت. وی معتقد است بسته‌ای از صفر تا صد که شامل آموزش، نظارت، استاندارد بین‌المللی، کیفیت، مجوزهای بهداشتی و بسته‌بندی باشد، باید تهیه و اجرایی شود.

 چالش قانونی و اجباری نبودن استاندارد حلال

 در همین رابطه، دکتر ابراهیمی، معاون حقوقی سازمان ملی استاندارد، با اشاره به اینکه استاندارد حلال در کشور اجباری نیست و بیشتر رویکرد تشویقی دارد، تاکید کرد که همین موضوع باعث شده بسیاری از تولیدکنندگان نیازی به دریافت نشان حلال احساس نکنند. او با دفاع از ساختارهای فعلی استاندارد و نظارتی کشور تصریح کرد از منظر قانونی، موانع جدی در مسیر توسعه تجارت حلال دیده نمی‌شود و مشکل اصلی را نه در بحث قانون یا تحریم، بلکه در عزمی جدی‌تر برای صادرات و حل چالش پیمان‌های ارزی و جابجایی پول دانست.

وی افزود: امروز یکی از بزرگترین بازارها، بازار صنعت حلال است و در موادغذایی هم خلاصه نمی شود. گردش مالی این صنعت ۸ هزار میلیارد دلار است.

 تحریم؛ کمتر از آنچه تصور می‌کنیم!

 به گفته متخصصان حاضر در نشست، برخلاف باور رایج، تحریم‌های جهانی مانع جدی بر سر راه صنعت حلال در ایران نیست. رضوی اشاره کرد: «در بحث بازار حلال نه صنعت غذایی، نه دارویی، نه گردشگری و نه نساجی ما تحریم نیست. مشکل اصلی جابجایی پول و شرایط پیمان ارزی است که البته راهکارهای حل آن نیز در حال اجراست.»

در مجموع فعالان این حوزه معتقدند مهم‌ترین راه برون‌رفت از چالش‌ها، ارتقای زیرساخت‌ها، هماهنگی میان نهادهای مرتبط، الزام استانداردهای بین‌المللی و به‌کارگیری ظرفیت‌های قانونی موجود است. تأکید بر همت اتاق‌های بازرگانی و همکاری سازمان‌های ذی‌ربط داخلی و نمایندگی‌های سیاسی خارج از کشور می‌تواند ایران را به جایگاه شایسته در تجارت جهانی محصولات حلال نزدیک‌تر کند.

اخبار برگزیدهکشاورزی
شناسه : 511450
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *